Учените се "сбогуваха" с космическия апарат "Фила"

Нулеви са шансовете за контакт с него
12 фев 2016 19:26,
12
Учените се "сбогуваха" с космическия апарат "Фила"
Снимка: Архив БТА

Европейски учени съобщават, че са преустановили подаването на команди към модула "Фила", който преди повече от година стана първият космически апарат в историята, спуснал се успешно на повърхността на комета, предадоха световните информационни агенции.

От Германския аерокосмически център определят като "почти нулеви" шансовете за възстановяването на контакта с "Фила". За учените какъвто и да е отговор от спускаемия апарат ще бъде "изключително изненадващ".

"За нещастие вероятността "Фила" да осъществи контакт с нас е почти нулева. Повече няма да подаваме никакви команди към апарата", се посочва в изявлението, направено от Стефан Уламец от Германския аерокосмически център.

"Фила" се "събуди" през юни миналата година, когато кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, на чиято повърхност се намира апаратът, се приближи към Слънцето. Това даде надежда на учените, че спускаемият модул ще успее да извърши някои експерименти, преди батериите му да се изтощят.

Специалистите за последен път осъществиха контакт с "Фила" на 9 юли 2015 г. От тогава опитите им да се свържат с апарата са неуспешни.

Макар да не смятат, че спускаемият модул е покрит с лед, учените се опасяват, че слънчевите му батерии са замърсени с прах, което ще попречи на презареждането им. Освен това температурите на повърхността на отдалечаващата се от Слънцето комета достигат до минус 180 градуса по Целзий и са по-ниски, отколкото апаратът е проектиран да издържи.

Преди да "замлъкне", спускаемият модул успя да изпрати изобилие от данни, които учените ще анализират с години.

Сондата "Розета", която през ноември 2014 г. спусна модула "Фила" на 67Р/Чурюмов-Герасименко, ще продължи да извършва научни експерименти в орбита около кометата до септември, когато във финалната част от мисията й ще бъде насочена за кацане на повърхността й.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 8 години
Само да не дадат зор на парчето скала и да го пуснат на Земята. Че тогава има смисъл от ходенето на апарата дотам.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би е трябвало да използват РТГ вместо слънчеви батерии...
7
2
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен9имах едни чепици фила за сто долара, като се разлепиха след 1 седмица употреба , кацнаха на съседа на покрива.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Произнася се между Филе/Фили, каква е тая фила и къде е кацнала? :D
5
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Голямо постижение! Можеше да е още по-голямо ако използваха плутониева батерия за енерго източник, а не слънчеви панели които както се видя са много уязвими.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Филе" се свърши работата блестящо! Сбогом! Каквото се получи от "Розета" ще е полезно, колкото и да е по обем информация.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3... За кое нямаш думи бе приятел? Идея имаш ли какви са данните и как се анализират? Аман от плиткоумници даващи мнения
2
9
 
4
 
! Отговори
Ки Ми Он преди 8 години
Спокойно , тази седмица Вождът изтреля ракета със специалисти , които скоро ще ремонтират сондата и ще качат снимки у вейс букъ
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...учените ще анализират данните с години.... . Е, нямам думи.