Намаляването на кислорода в океаните ще е забележимо през 30-те години на 21 в.

Възможно е разширяване на мъртвите зони, в които животът е оскъден
3 май 2016 14:22, Елка Василева
2
Намаляването на кислорода в океаните ще е забележимо през 30-те години на 21 в.
Снимка: архив, Reuters

Климатични модели разкриват, че климатичните промени бавно изсмукват кислород от океаните на планетата. На някои места намаляването на количеството кислород е забележимо, но в повечето океански зони учените са затрудняват да направят разлика между дължаща се на климатичните промени загуба на кислород и естествени промени в количеството му, съобщи ЮПИ.

Нов модел, разработен от Университетската корпорация за атмосферни изследвания със седалище в Болдър, Колорадо, навежда на мисълта, че трудностите на учените няма да са за дълго. До 30-те години на този век причинената от климатичните промени загуба на кислород ще се разпространи и ще стане видна.

Океанската вода се снабдява с кислород от атмосферата и посредством фотосинтезиращия фитопланктон. Способността й да извлича директно кислород от атмосферата е намалена в резултат на затоплянето на океанската повърхност. Топлата океанска повърхност е по-малко вероятно да се просмуче и да позволи разпространение на кислорода на по-голяма дълбочина. Поради циклите на затопляне и охлаждане, морските течения и изкачването на богата на хранителни вещества студена вода до повърхността, количеството кислород непрестанно се променя.

За да разберат до каква степен тези промени са естествени, учените неколкократно приложили за периода 1920 - 2100 г. създадения от корпорацията климатичен модел, като всеки път правели незначителни промени в температурата на въздуха, за да се вземе предвид глобалното затопляне.

Симулациите показали, че загубата на кислород в океаните ще стане забележима през следващите две десетилетия. В тези условия дишането на живи организми в океанските дълбини ще е затруднено. Феноменът може да доведе да разширяване на мъртвите зони, в които животът е оскъден или не съществува.

Резултатите от изследването са публикувани в Global Biogeochemical Cycles.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: океаниКислород
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализмът превръща Земята в пустиня!