Откриха комети край звезда, подобна на Слънцето

Ще научим ли повече за произхода на Слънчевата система?
19 май 2016 14:07,
3
Откриха комети край звезда, подобна на Слънцето
Снимка: Архив Reuters

Международен екип от астрономи откри млади комети, които орбитират около подобна на Слънцето звезда, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това вероятно ще позволи да се научат повече неща за произхода на Слънчевата система.

Кометите са малки тела, съставени от ядро, което съдържа лед, органична материя и скали и е обградено от прах и газ. Затова кометите са наричани "топки от мръсен сняг".

Смята се, че в първите етапи от съществуването на Слънчевата система Земята е наподобявала скалиста пустиня, каквато се наблюдава днес на Марс. Комети се блъснали в младата Земя и донесли нужните за появата на живот "елементи", като например вода.

"Новооткритата система, включваща кръжащи около звезда комети, е интересна за изследване, защото дава възможност да се опознае ранната Слънчева система", заяви ръководителят на изследването Себастиан Марино от Института по астрономия към Кембриджския университет.

Когато комета се доближи до звездата, ледът от кометата се превръща в газ - от ядрото й започват да се отделят газови молекули.

За да открие новите комети, екипът под ръководството на астрономи от Кембриджския университет ползвал големия радиотелескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили. Учените открили наличие на големи количества газ около звезда, които са сходни с изхвърляните от комети в Слънчевата система.

Звездата, около която орбитират кометите, е с маса, която е с 30 на сто по-голяма от слънчевата. Намира се на разстояние 160 светлинни години в съзвездието Живописец. Тя е на 23 милиона години, т.е. съвсем млада е в сравнение със Слънчевата система, която е на 4,6 милиарда години.

"Младите системи като тази са много активни - в пределите им се блъскат комети, астероиди, планети", отбеляза Марино.
Възможно е около звездата да орбитират планети, които обаче е невъзможно да бъдат открити със сегашните телескопи.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция в Чили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"открили млади комети". Малиииии, даже са разбрали , че са млади. Сигурно са питали ?.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Земята оцелее от ислямска държава до 30 милиона години Млечния път ще се сблъска и ще се взриви.