НАСА иска да привлича астероиди към Земята. Защо?!

Мисли се усилено за добив на полезни изкопаеми от астероиди
Обновена: 10 юни 2016 16:29 | 10 юни 2016 10:00,
41
НАСА иска да привлича астероиди към Земята. Защо?!

Страни по целия свят мислят доста усилено в посока добив на различни полезни изкопаеми от преминаващи до Земята астероиди. Миналата година президентът на САЩ, Барак Обама, дори одобри мерки, които дават свобода на частни компании да копаят по астероиди и да имат собственост върху всичко, което успеят да добият от скалите в космоса. Миналия месец пък Люксембург обяви своя проект Prospector-X, който планира да пусне в орбита совалка с иновативни добиващи технологии, за да бъдат тествани.
 
Интересът към копането е толкова силен, че дори НАСА иска да се включи. Космическата организация обяви, че е осигурила финансиране от 100 000 долара на стартъпа Made in Space, който ще развива технологии, превръщащи прелитащите наблизо астероиди в управляеми "кораби", съобщава Space.com. Дали това ще стане реалност ще се разбере след 9 месеца, когато се планира първия тест на иновацията.
 
Крайната цел на Made in Space е да улесни добивните проекти върху астероиди, като ги приближава до Земята. Пренасочването на космическите обекти ще ги прави по-лесно достъпни за повече компании, като същевременно може да се работи в посока и прехвърляне на конкретни видове дейности директно в космоса, с цел по-ефективно производство.
 
"Днес имаме възможността да добиваме ресурсти от Земята, но когато стигнем до момента, в който имаме нужда от ресурси в космоса, въпроси като "От къде идват, как да ги добием и как да ги доставим до там" започват да стават много важни," казва Джейсън Дън, един основателите на Made in Space, пред Space.com.
 
Проектът носи името Reconstitutuing Asteroids into Mechanical Automate (RAMA) и чрез него Made in Space ще пусне в орбита роботизирани космически кораби, които ще кацат върху прелитащите астероиди. Тези кораби ще могат автомативно да започнат да добиват ресурси от скалите и да построяват различни системи от тях като двигателни и навигационни, които, естествено, няма да бъдат изключително функционални, а по-скоро примитивни. С тези системи на място астероидите ще бъдат насочвани към Земята, от където чрез една минна станция може по-лесно да се почне добив на ресурси.
 
RAMA е дългосрочен проект, на който ще му трябват поне две десетилетия, за да се развие и имплементира напълно, смята Дън. За това време други минни компании може вече да са започнали да добиват ресурси от астероди, но според Made in Space допълнителната ефективност на техния проект си струва чакането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Земятаастероиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Рибар преди 7 години
Аз ще копам пък за риба се некой астероид ще е от вода
22
1
 
5
 
! Отговори
ИЗВЪНЗЕМЕН РЕПТИЛ преди 7 години
То зли извънземни не ви трябва алчността на либерастите ще ви закрие !
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
az znam kak i da se csazdavat ne trqbva da si ot NASA za se setish, 4ebshte o arkat koncite i shte se polu 4at 4erni ibbeli dupki okolo zemqta i sled vreme nqma ve4e da VI e strah ot atoma, a ot dupkite na NASA
20
0
 
6
 
! Отговори
Лопатар-Mайстор преди 7 години
,,Интересът към копането е толкова силен, че дори НАСА иска да се включи," - и АЗ искам да се включа,ша копам на квадрат.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не донесат някой извънземен микроб и да стане "Щамът Андромеда"
18
2
 
15
 
! Отговори
Анон преди 7 години
В разгара на Студената война на краварите им била хрумнала идеята да атакуват "вражески територии" с насочени астероиди - много по-мощно от ядрено оръжие, не може да му се противодейства, а и не създава ядрено замърсяване. Може пак да са се сетили за тая "човеколюбива" идея.
17
2
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Не ми харесва това заиграване с космически тела. Човекът вече е успял с намесата си почти да съсипе Земята, а ако почне да посяга и на извънземни обекти, без да знае нищо за последствията от това, си е чиста игра на руска рулетка!!! Да не забравяме, че например всяко минимално изместване на земната ос извън обичайните й движения ще промени глобално климата й.... а като си помисля още колко опасности дебнат крехкото съществувание на човечеството, направо ми настръхва косата!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Програмата "Звездни войни" на Рейгън де факто си беше една грандоманска партенка за оправдаване на трилиони бюджетни разходи за военните корпорации, чиито лобист беше самият Рейгън. И къде му е космическия щит днес на Рейгън?Тези астероидни истории са същото. Искрено бих се радвал да успеят, но не го виждам във времето. Господ си го е измислил кое как да бъде и го е казал, а всичко останало са хуморески.
15
0
 
16
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
А и умния, кажи как ще може да се свали астероид, тежащ примерно 1 милион тона, безопасно на земята. Не да сипеш обиди, а аргументирано го обясни, както аз простия.
14
3
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Когато Мъск качи космонавт на орбита, се обади! Защото неговото творение разчита на 9 архаични двигатели останали от лунната им програма. Висока 70 метра ракета, а изстрелва два пъти по-малък товар от Протон, примерно. И от шест старта, няма нито една годна степен за повторно изстрелване.
13
2
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Няма как астероид да навлезе правилно в атмосферата. Защото спускаемите апарати имат конична форма, обърната с дъното към земята, за да има по-голяма площ за нагряването. И после ползват парашути, за да се приземи с 8м/сек. А как ще закачиш парашутна система на астероид тежащ милион тона. Пак американска простотия, произлязла от гладките им мозъци.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците им дават ракетни двигатели, защото иначе ще свалят астероидите с прашка. Американско производство!
11
2
 
9
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Тия да не мислят ,че СТАР КРАФТ може да се получи в реалният живот хахах . По-скоро искат да затрият милиарди хора а те да се скрият някъде под земята и после да си царуват само те и всичките богатства да са си техни лол .
10
2
 
12
 
! Отговори
Астероидиот преди 7 години
Най ме кефят Люксембург - една плюнка държава, забележете с 3,4 ТРИЛИОНА долара външен дълг (пада им се към 1,4 милиона на калпак), обаче и те ще добиват полезни изкопаеми. или май се чудят как да щипнат още някой милиард.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си ги привлича към САЩ.
8
1
 
10
 
! Отговори
Мариян преди 7 години
Пак ще снимат в Холивуд !
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Миналата година президентът на САЩ, Барак Обама, дори одобри мерки, които дават свобода на частни компании да копаят по астероиди и да имат собственост върху всичко, което успеят да добият от скалите в космоса." - Че кой е Обама, да не е господар на космоса, ей смешна нация, направо НАГЛА!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7, не обиждай ***, тя има повече акъл в главата. Двете неща нямат нищо общо едно с друго ;)
5
2
 
10
 
! Отговори
Маймуната от зоопарк преди 7 години
Години наред се чудеха как да ги отклоняват, а сега разработват технологии как да ги приближават! Абе хубава работа ама човешка!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКак така? Нали руснаците и тостер не могат да направят?