Хората – и унищожители, и създатели на нови видове

Включително на комар, който вирее в... Лондонското метро
30 юни 2016 18:30,
9
Хората – и унищожители, и създатели на нови видове
Снимка: архив Reuters

Хората са отговорни не само за изчезването на някои видове. Човешката дейност причинява също бърза еволюция и поява на нови растения и животни, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Копенхаген дават много примери за поява на нови видове заради човешка дейност. Процесът може да е случаен, чрез поява на нови екосистеми като градската среда, или да се дължи на опитомяване на животни и усвояване на култури. Неестественият подбор, причинен от лова, може да доведе до възникване на нови черти у някои животни и появата на нови видове.

Целенасоченото или случайно преместване пък може да предизвика хибридизация с други видове.

Заради този процес в Европа са се появили повече нови растения, отколкото са изчезнали, пише БТА.

От последната Ледена епоха преди 11 500 години са изчезнали 255 вида бозайници и 523 вида птици, често заради човешка дейност. През същия период хората са преместили почти 900 известни видове и са опитомили над 470 животни и 270 растения.

Пример за новопоявили се животни са комари, който живеят само в метрото в Лондон. Те са еволюирали от обикновените комари, но вече не могат да се кръстосват с живеещите над земята насекоми.

Макар и да не е възможно да бъде определено точно колко вида са се появили заради човешка дейност, ефектът от явлението е огромен. "В този контекст "броят на видовете" вече е неприемлива мярка за тенденциите в усилията за опазване им, защото не отразява много важни аспекти на биоразнообразието" - каза проф. Мартин Марон от университета на Куинсланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние сме дали своя принос! Нов вид австралопитеци с татуси, анцузи и голи глави които не могат да се кръстосват с останалите хора и се размножават само със себеподобни и някои малцинства.Дано скоро единствените лъвове и тигри да не виреят само в Ютуб :(
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с комара е супер яко. Сега миха *** ако се кръстоса със светулка ще служи като луминисцентен индикатор къде да стъпваме в тъмното. Предполагам, че и приложения за телефон ще се направят на тази основа.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Нищо за никого не съм създавал! Отдавна сте на самотек, щото почнах всичко много, много далеч оттук и изначало...Аз
2
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
ама ние още не сме достигнали пълния си капацитет на разрушение и лицемерие. още сме сукалчета, има време
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече мога да спя спокойно...избили сме 300 вида бозайници, но пък сме допринесли за нов вид комар. Добре, че сме човеците!