Самолетът "Слънчев импулс" доближава крайната си точка

Очаква се във вторник да приключи околосветското пътешествие на лекия аероплан
25 юли 2016 18:47,
1
Самолетът "Слънчев импулс" доближава крайната си точка
Снимка: Архив Reuters

В понеделник самолетът "Слънчев импулс-2", задвижван от слънчева енергия, се доближи до Абу Даби, крайната точка на неговото околосветско пътешествие, предаде Франс прес.

Пилотиран от швейцареца Бертран Пикар, иновационният летателен апарат трябва да кацне във вторник призори на летището Ал Батен близо до столицата на ОАЕ. Именно от тук на 9 март 2015 г. започна околосветското пътешествие на лекия аероплан, задвижван със 17 хиляди слънчеви батерии.

Полетът с дължина над 42 хиляди километра се осъществи от сменящите се пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг без капка гориво.

В понеделник към 07:00 часа по Гринуич "Слънчев импулс-2" се доближи до източната част на Саудитска Арабия, след като премина над столицата Риад. След това самолетът ще заобиколи Бахрейн от изток, както и Катар, преди да се отправи към Абу Даби, преминавайки над Персийския залив.

След приключването на околосветското пътешествие Боршберг и Пикар ще дадат пресконференция в Масдар, строящия се екологичен град на бъдещето в Абу Даби.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Браво, юнаци! преди 7 години
Добри и смели пилоти! Иначе "слънчевият" самолет е малко бавничък засега. Тръгнал е за околосветски полет на 9 март 2015 г (както е писано в темата), тоест миналата година. Значи полетът е продължил около 1 година и 4-5 месеца.