Спешно! NASA иска помощ за хващането на астероиди

Планът на космическата агенция е част от мисията Asteroid Redirect
17 авг 2016 10:07,
53
Спешно! NASA иска помощ за хващането на астероиди
Снимка: NASA

NASA от известно време дава индикации, че иска да отклони астероид към Земята, но сега признава, че има нужда от помощ, съобщава Digital Trends.

Планът е част от мисията Asteroid Redirect, чрез която космическата агенция се надява да улови част от по-голям астероид или цял, за да го "паркира" на планетата ни.

От септември тази година до август 2018 г. агенцията ще приема предложения от частни компании за въпросната мисия в различни области като съвместно товаро-разтоварителни дейности и експерименти, които ще се извършват върху повърхността на астероида, както и във вътрешността му.

Планираните мисии за залавяне на астероид имат два отделни етапа, които са планирани за 2021 г. - 2026 г.

По време на първия етап, носещ името Asteroid Redirect Robotic Mission, NASA ще изпрати робот до преминаващ наблизо астероид, който ще има за цел да изследва повърхността му. След като идентифицира, че тя е безопасна, роботът ще кацне върху астероида, за да го захване и да го завлачи към Луната, където да влезе в орбита. Преди да тръгне натам, летателното средство ще направи "планетарна отбранителна демонстрация" - маневра, която използва гравитационното привличане между двата обекта, за да отклони астероида от траекторията му.

Астронавти ще могат да пътуват до скалата през втория етап от мисията, която ще се казва Asteroid Redirect Crewed Mission. В него екипажът ще събира проби, които да връща на Земята за изследване, с което NASA ще отбележи най-голямото количество астероиден материал, връщан на Земята от мисия някога. С това космическите изследователи се надяват да намерят отговор на въпроси за произхода на живота на планетата ни, потенциалът на астероидните ресурси, включително вода и органични съединения.

NASA пуска това съобщение за нужда от помощта сега, тъй като получи официално одобрение за роботизираните мисии от гледна точка на изпълнение, ресурси и график.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Така така преди 7 години
До АнонименДето се вика с едно подухване можеш отмести Юпитер, Сатурн, Уран ... Нали нямат маса.
42
0
 
0
 
! Отговори
boby преди 7 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения. На надгробната плоча на човечеството като нищо може да пише "Вижте, хванахме си астероид"...
41
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анонимен 45Не вярвам да е от липсата на нерви, по-скоро си усетил, че са малко познанията ти, не само по физика, а изобщо...
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦецоПри положение, че си пропуснал всеки един час по физика нямам нерви да ти ги обяснявам на ново.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 43В вакум масата няма абсоютно никакво значение.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стотина кила могат да преместят. За по голяма маса могат да си мечтаят. Стотина кила не са никакъв проблем за орбитата на Луната или Земята. От друга гледна точка стотина кила насочени към определена точка на Земята... Няма никакво съмнение че това е една "репетиция" за подобна възможност. Научните изследвания в случая са второстепенни, главното е създаването на нов начин на изтребление на хората. Винаги е било така - гениалните открития първоначално се използват за масови убийства.
37
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 7 години
Вероятно става въпрос за малък астероид с маса от няколкостотин килограма.
36
1
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До АнонименЗа обяснения не се изискват нерви, а знания...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦецоНямам нерви да ти обясниявам виждам че няма да има смисъл
34
2
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анонимен 38Всички космически тела са в непрекъснато движение и взаимно си влияят, нима си мислиш, че Луната не оказва въздействие върху Земята? С преместването на голям астероид в околоземна орбита смятам, че със сигурност ще настъпят някакви изменения в движенията, които извършва планетата ни... разбира се, аз не съм специалист, астрономията ми беше нещо като хоби преди години, затова и изказах надеждата си, че подобна дейност е съгласувана с учени и са преценени бъдещи рискове...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦецоПри положение че земята държи Луната не виждам как един астероид ще окаже някакво влияние...
32
1
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Дано да са наясно как би се променила земната орбита, въртенето на земята около оста си и други ефекти върху планетата, които би причинило привличането на подобно небесно тяло...
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 33Какво значение имат тук фоби и фили когато става дума живота на всички ни. Или майната и на НАСА, Русия сама ще бори астероидите с морално остаряла техника ама важното е , че е руска значи е велика! Ура другари!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ми добре прочетох и какво излиза... 3 мисийкиВенера Ландер - изтрелване 2025Фобос-Грунт - който свърши на дъното на океанаи Лунар Орбитер който си обикаля луната с още куп други дори индийски.Че какво трябваше да чета в гугъл?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗанзибарРусофилите са забвани, в момента в който вече нямат какво да кажат започват да псуват :))) с толкова акъл друго не ви остава.
28
2
 
1
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Русофоб ***, влез в Гугъл пиши РОСКОСМОС дейности/мисии и чети. Нямам време да се занимавам с 7битаци
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно днес бг вземете научете какво е цензура. Не можете да цензурирате думи щот така ви е кефнало.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Занзибар до ДухаТака и неми каза какви мисии имат реално РосКосмос освен да товарят тоалетна хартия до МКС.
25
1
 
0
 
! Отговори
Занзибар до Духа преди 7 години
Затова Русия е в топ 3 на космическите страни. Освен това колаборацията между НАСА и РОСКОСМОС е доста успешна, така че хейтът можеш да го навиеш на руло и да си го набиеш отревисто отзад. Сега по-ясен ли съм?!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28Не е важно това важно е неуките *** да пишат на всякъде където могат че Раша е да бест във всяко едно отношение на тази планета. За това им се плаща все пак. Фактите нямат значение.