Фосили на 3,7 млрд. години откриха в Гренландия

Това са най-ранните известни фосилни доказателства за живот на Земята
1 сеп 2016 14:52, Елка Василева
8
Фосили на 3,7 млрд. години откриха в Гренландия
Снимка: архив, Reuters

Палеонтолози откриха най-ранните известни фосилни доказателства за живот на Земята в скали на 3,7 милиарда години в Гренландия, съобщи Ройтерс.

Това са малки издатини в скали във формацията Исуа в Югозападна Гренландия с размер от 1 см до 4 см. Фосилизираните групи микроби са сходни с намираните в моретата от Бермудите до Австралия.

Ако бъде потвърдено, че това са фосилизирани колонии бактерии, наричани строматолити, гренландските образци ще са по-стари от откритите в Австралия най-ранни доказателства за живот на Земята с 220 милиона години.

"Това показва, че Земята не е била като ад преди 3,7 милиарда години, а място, където е можел да се развива живот" - каза ръководителят на екипа Алън Нътман от университета Уолонгонг.

Земята се е образувала преди 4,6 милиарда години. Развитието на строматолитите показва, че животът е еволюирал бързо, след като са приключили ударите на астероиди преди около 4 милиарда години.

Когато строматолитите са започнали да се развиват, Земята вероятно е била подобна на Марс - с течна вода на повърхността, а Слънцето е било с 30 процента по-слабо, отколкото е сега. Тези паралели могат да дадат тласък на изследванията за съществуване на живот на Марс в миналото.

Фосилите в Гренландия са намерени, след като ледът се е отдръпнал и така е станала видима дълго криеща се под него скала.

Статия за находката е публикувана в сп. "Нейчър".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Гренландияфосили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Имам АлиДа та питам. Това нещо Мухамед какво се пада на господ. Ето Христос му се пада син. А ако Мухамед няма роднинска връзка с Алах, демек с господ значи е по изгодно да си християнин. Все пак твоя пророк е син на господ нещо по вътрешно значи. Я да чуем мохамед имали роднинсто някакво с бога.
5
18
 
4
 
! Отговори
Имам Али преди 7 години
Ей ти с тъпите брътвежи за Исус! Не разбра ли че тази религия отива в небитието. Само индианците от Латинска Америка ще я изповядват, докато не отидем и там като бежанци. Хаха. ***.
4
3
 
10
 
! Отговори
Сатанаил преди 7 години
И там отпечатък от палеца на Лили Иванова като си е вадила лична карта ;)))
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2: Само Господ не греши.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Имам една лека забележка, не се пише събОдете се, а събудете се... :)
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Покайте се, защото наближи царството небесно.""Аз съм пътят и истината и животът."Иисус Христос- Бог и Спасител на човеците"Бог е дал Единородният Си Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот."Хора, събодете се! Бог ви обича толкова много, че е дал Своя Единствен Син, който е поел нашите грехове на кръстта. Благата вест е, че Иисус Христос идва скоро и ще съди всеки според делата му. Исус ще прости всички ваши грехове!!! Търсете го и ще го намерите.