Последен полет за "Союз": Трима астронавти се върнаха

Това е последният полет на машина от серията "Союз"
7 сеп 2016 09:30,
43
Последен полет за "Союз": Трима астронавти се върнаха
Снимка: БТА

Трима членове от екипажа на Международната космическа станция се върнаха на Земята с руския космически кораб "Союз" след шестмесечна мисия в околоземна орбита.

Със завръщането си на планетата летателният апарат се превърна в последния кораб от старата руска технологична серия "Союз", летял в Космоса.

Спускаемият апарат от космическия кораб кацна в Казахстан точно три часа и половина след разкачването му от Международната космическа станция. С него на Земята се върнаха руските космонавти Алексей Овчинин и Олег Крипочка, както и американският астронавт Джеф Уилямс. Тримата прекараха в орбита общо 172 дни.

Астронавтът от НАСА Джеф Уилямс се върна на Земята като американски рекордьор по престой в Космоса - общо 534 дни в рамките на четири мисии.

Уилямс и руските му колеги са изминали почти 73 милиона мили в Космоса и са обиколили Земята 2752 пъти, преди да се приземят в южната степ на Казахстан. Към мястото на кацането на кораба са изпратени спасителни екипи, които ще евакуират членовете на екипажа от капсулата им.

Световният рекорд по престой в Космоса остава на руснака Генадий Падалка, прекарал 879 дни в орбита.

До изпращането на нови членове на екипажа, в Международната космическа станция ще работят руският космонавт Анатолий Иваниши, японецът Такуя Ониси и американката Катлийн Рубинс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
и още преди 7 години
До За КолумбияПлочките на американските совалки са лепени по корпуса от леки метали. И това е най-уязвимата част на технологията "Шатъл" При всяко приземяване на "Союз" или на совалката, се получават големи вибрации при навлизане в атмосферата и погасяването на първата космическа скорост. И ако се отлепи една плочка на критично място както казвате, става ефекта на доминото. Топлоизолиращите плочки на "Колумбия" се белят като царевичен кочан и отдолу остава леснотопимия тънък корпус.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...... Защото е било точно под една от гумите. От топлината гумата се награвя и пръска и в крилото се отваря дупка и с тази скорост просто цялата совалка след това заминава на парчета.
32
0
 
3
 
! Отговори
За Колумбия преди 7 години
Миналата година бях на почивка във Флорида и посетих посетителските центрове на НАСА там. Имаше изтрелване на Атлас 5 и т.н. Както и да е... Имаше един пич там дето беше работил 20+ години по совалките преди да се пенсионира. Той каза нещо много интересно за Колумбия. Официално причината нали е липсващите плочки, но според него това не е бил главния проблем. Каза, че и други совалки са се приземявали с липсващи плочки по долната част. Проблема е бил, че самото място е било критично. ......
31
0
 
5
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 7 години
На една автоматична сонда изпраетна дори до Плутон не й трябва въздух за дишане, не й трябва вода за пиене, храна, осветление, отопление. Едно студено парче метал е, ако се разбие май.ната му. А космическият кораб е върха на технологията. Със системи каквито няма в безпилотните апарати. Космонавтите биха загинали за секунди, ако в "Союзите" системи с гарантирана сигурност не осигуряваха въздух, светлина, топлина в ледения мраз, вода, тоалетна, надеждна радиовръзка със Земята.
30
1
 
3
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 7 години
До Анонимен 25"Много ме кефят русофилите ни горките как се радват на Такси услугите на руската ***,..." КАЗВАШ ТИ НЕГРАМОТНИЯ!Ами че то точно таксито е най-важното за космическите полети. Ти ако нямаш такси, което да те превози от точка А до точка Б на стотици километри, за къде си? За никъде! Как ще стигнеш без такси? Пеш ли? Автоматични сонди без хора може да изстрелва дори една Индия. Виж ДА ИЗВЕДЕШ ЖИВИ ХОРА В ОРБИТА И ГИ ВЪРНЕШ ЖИВИ И НЕВРЕДИМИ, това засега само Русия го може.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 31Ти май много филмчета гледаш. Викаш совалките ги карат като самолети а ?:))))
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо коментирате когато нямате идея от материята, да се намирате на приказка и да хвалите руската *** ли?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 33Проблема при колумбия не е ъгъла понеже ако си мислиш, че който и да е може да влезе в атмосферата на ръчно управление значи си бавноразвиващ Проблема при Колумбия беше в обшивката която поради дефект не издържа на натоварването.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 31Ако не ти е известно при совалките кацането става автоматично. Пилотирането става само в орбита и дори тогава пилотиране е силна дума понеже в голямата си част се изпълнява от компютри. Хайде сега преди да се правиш на умен вземи се запознай с материята.
25
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не говорим, че руската совалка беше точно копие на американската ама горките само до там успяха да го докарат.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А тия, след 1969г да имат нещо по-значително в космоса без руско участие??????""тия" след 69-а създадоха най-модерната за времето си космическа совалка която има над 150 полета докато руската Буран има 2 и то без екипаж понеже няма живото-поддържаща система след което отиде в музея и май нещо тавана на хангара падна от горе и."тия" изведоха телескопа Хъбъл след което дори го ремонтираха в орбита нещо което без совалката щеше да е практически невъзможно.Да продължавам ли? Грамотния?
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28Точно ти ли ми говориш за грамотност??? Къде е руската космическа програма? Я дай малко актуална информация, че нещо не се вижда. Това, че бюджета на НАСА е урязан до такава степен, не ги прави некадърни понеже все още изпращат сонди из цялата Слънчева Система докато Русия го играе росто едно такси. Да не говорим за фобос-грунт който вместо да кацне на Марс взе, че дълдиса на дъното на океана. Ще ми говори за грамотност. Къде е Ангра? 20 години стой в хангара като прототип май а?
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26Добре, чехората са по-грамотни от тебе и по-снисходителни и ще отминат с крива усмивка пълните ти бръщолевения по този въпрос!!! наса.....това е такъв балон като нато....голо самочувствие от борбата с чарчафосани талибани! Те и със истински войски не са имали работа, затова се дуят! А тия, след 1969г да имат нещо по-значително в космоса без руско участие?????? Да не говорим, че и тези "успехи" ги имат от откраднатите разработки на братушките!!!
21
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСА която толкова плюете има сонда почти на всякъде и прави реално наука докато РосТакси въртят тука околовръстното до МКС от която от много време няма реален смисъл.Мисиите на РосТакси така като чета са една до луната която дори индийците имат... една която в момента е на дъното на океана и ръждасва там и една която ще е до венера ама след 10 години... Браво другари все така да я карате :) добре, че е НАСА иначе и ракетите ви ще ръждясват като всичко останало при вас.
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ме кефят русофилите ни горките как се радват на Такси услугите на руската ***, сякаш имат истинска космическа програма освен да въртят 60 годишни таралясници, които могат да стигнат само и единствено ниска земна орбита, а "великата" им ангра от 20 години е само на хартия общо взето.
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 23За какво им е ракета като има Рос Такси? :) нищо, че е на 60 години и нова скоро няма да имат и те ама карай :)
18
0
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Астронавти = хамериканциКосмонавти = руснациКъде е грешката?
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте тримата космонавти, колко са уморени от приземяването! И ще останат поне три дни в клиника, докато свикнат с земната гравитация. А американците от Аполо излизаха сами от капсулата и отиваха на борда на самолетоносача да рапортуват с бодра стъпка. Какви юнаци! Защото в Холивуд няма безтегловност.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще литнат от тавана към мазето
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, за какви "Последен полет за "Союз": Трима астронавти се върнаха" пак пишете глупости?!?За сега, единствено и само космонавти летят натам и обратно.Освен всичко останало, ако държите да не обиждате спонсорите си от САЩ, пишете един астронавт и двама космонавти.Вие с вашите астронавти, хеликоптери, хепънинги, брифинги и други чужди думи, от доминьна, наложени в колонизирана България наподобявате потурчените Гочоолу и Дочоолу, които си говорели на Гръчки, за да се разберат.