Учени: Светкавици обсипват Луната

Това е и една от причините за кратерите по повърхността й
13 сеп 2016 14:30,
23
Учени: Светкавици обсипват Луната
Снимка: Архив, Reuters

Британски учени твърдят, че лунната повърхност е нашарена не само с кратери от удари, но и от светкавици, образувани от статичен заряд, който се натрупва в покриващия я фин прах, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Електрическият заряд се натрупва от слънчевите частици и се освобождава експлозивно. Образувалите се светкавици разтопяват и изпаряват пръстта, наричана реголит. Това може да обясни защо повърхността на Луната е толкова очукана.

Според учените от университета на Ню Хемпшир в Дърам електрическият заряд се натрупва повече в тъмните райони на Луната, където е по-студено. По техни изчисления 10 - 25 процента от праха там е разтопен по този начин.

Подобна електрическа активност може да създаде проблеми на бъдещите лунни мисии, които са в постоянна сянка, защото ще повлияе на електрониката.

Следи от тези светкавици може да съществуват в лунните мостри, донесени от астронавтите от мисиите "Аполо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Луната... преди 7 години
ДоСЕ върти около оста си !!! Ако беше стигнал до 4-ти клас - щеше да го знаеш !!з н а й к о
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се ,че има една постоянно тъмна страна на Луната независимо,че се върти окло оста си. Тъмната страна е сянката на Земята-просто периодите на въртене така са се паснали. Незнам обаче от "Аполо" да са кацали там та да имат и проби-и да имат няма да ги споделят.
15
1
 
1
 
! Отговори
... преди 7 години
...и лунното затъмнение
14
10
 
4
 
! Отговори
аз съм npocт... преди 7 години
...и вие сте npocmu (както е казал един велик мъдрец) и ще се разберем.Луната не се върти около оста си, а обикаля около Земята винаги обърната с едната си страна ( която ние наричаме "светла") към нея. И при една пълна обоколка около Земята за съотввтния период дни, Слъцето огрява и "тъмната" и "светлата" (за нас) страна в зависимост от това, далиЛуната се намира между Земята (тъмната), или Земята е между нея и Слънцето (светлата). И ще открете разликата ( и причината за) между слънчевото и
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо то днес бг изобщо си правя труда да постват подобни статии и защо изобщо имат такава категория. Като се има предвид умствения багаж на 90% от читатетлите ви трябва да направите само две категории - "Бойко" и "Путин" и да ги оставите да си изливат простотията на воля.
12
6
 
6
 
! Отговори
boby преди 7 години
Учени от Англия откриха че... не са англичани, а индийци...Тия учени от Англия все откриват едни безсмислици, та чак да се чуди човек кой им дава пари да творят...
11
4
 
17
 
! Отговори
до от мен 13 преди 7 години
Абе пич, ако не се върти около оста си как само 14 дни трае денят/ноща?Не знам откъде ви се е забила идеята, че луната не се върти около оста си но "все пак тя се върти" :D :D :DПросто периодът и на околоосно въртене е същият като орбиталният период (приливно заключен период да бъдем точни) което означава, че една и съща страна е винаги обърната към земята... "И все пак тя се върти" :D
10
14
 
3
 
! Отговори
от мен преди 7 години
...до 12 :...имаш 1 "палец надолу" заради това ,че завъртя луната около оста и . Иначе останалото е правилно.
9
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На луната има ден и нощ и се върти около оста си. Сърпа, новолунието, пълнолунието какво мислите че е - това са деня и ноща на луната които се виждат от земята. Недейте да бъркате обратната страна на луната с тъмна страна. На обратната страна на луната също има ден и нощ, само дето не се вижда от тука.
8
1
 
15
 
! Отговори
до знайко преди 7 години
Знаеш ли има една прекрасна детска книга Незнайко на Луната. Та би трябвало да си смениш ника с неговия. Та нощта на Луната продължава 14 земни денонощия и толкова денят, незнайко!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...а плоска ли е като Земата :/
6
0
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Слънчевите частици донасят страхотна радиация на Луната, която нма атмосфера и магнитно поле, която да им отслабва силата. Затова стигайки до повърхността, те наелектризират почвата, защото тя е суха-няма вода. А там където има сянка, явно се образува потенциална разлика, защото температурата на Луната варира от минус 150градуса през нощта, до плюс 130 през деня. А там където има сянка, температурата на почвата не е толкова висока, колкото на осветената част.
5
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как слъчеви частици ще предизвикат светкавици в тъмната страна на луната. Е, балъците намаляват.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз снощи като си гледах Луната видях една светкавица като я тресна.
3
4
 
4
 
! Отговори
Striker преди 7 години
До Анонимен: То и в главата ти само въздух ама...поне няма опастност!:)))
2
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи чак сега откриха гръмотевична дейност на Луната? А когато астронавтите весело скачаха по повърхността, нямаше опасност да ги тресне гръм. Естествено в студиата на Холивуд няма такава опасност.
1
0
 
18
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Пускайте един римлянин с гръмоотвод и проблемът е решен.