Революционно: Откриват мозъчни болести през ретината

Чувствителността към светлината говори много
4 окт 2016 13:37,
7
Революционно: Откриват мозъчни болести през ретината
Снимка: Reuters, архив

Патологични промени в ретината на окото могат да допринесат за идентифициране на заболявания на централната нервна система, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от ЮПИ.

Д-р Хенри Лейнонен и колегите му от университета на Източна Финландия изследвали функционални аномалии в ретините у мишки. Заключенията им са, че чувствителната към светлината тъкан в дъното на окото може да бъде смятана за неразделна част от централната нервна система.

Тъй като окото лесно може да се изследва, д-р Лейнонен е на мнение, че използването на ретината за проучване на мозъчни заболявания може да направи диагностицирането им по-ефикасно и по-малко инвазивно.

В рамките на експериментите си екипът му използвал електроретинография и визуално евокирани потенциали, за да следи за промени във функциите на ретината. Учените открили промени в нормалното дневно и цветно зрение у засегнати от болестта на Хънтингтън мишки, докато състоянието на животното е пресимптоматично. Аномалии в нощното зрение пък били налице у засегнати от болестта на Алцхаймер гризачи.

Откритията на екипа на д-р Лейнонен се добавят към нарастващия брой данни, които показват, че патологични промени в ретината са свързани с централната нервна система.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друже ми то освен ко нее намъкнат за пари та да дреме с него и да ги чака от господя дрого няма надали е симпатично красив бизнесмен на бира щото доколкото зная не близва пък времето променя може.да удря по некоя ракия *** се съмнявам
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересное едно уж се не интересува от теб а се до теб слухти ами приятелю ела да пием по една лимонада нема да те изсрамя aма по лесно е поддиктовка да си умен е бъди умен тоя де тие на половината на годините те разкара надали може да се мериш с него може да си му дал любовница ама тои в удобен момент ще те изрита аиде приятен купон и спорна нощна
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятно парти колега
4
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Мозък не се открива ,за какви болести иде реч?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е ! Аз виждам в погледите на българските политици, че са болни.
2
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
По същото време, когато излезе и лека срещу русофобията. Заедно ще ги открият.Обаче има ли нужда? Ей Богу, не знам.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ли ще измислят лек срещу русофилията?