Учени искат да уточнят продължителността на секундата

Прецизността на GPS системите ще стане до няколко сантиметра
12 окт 2016 15:07, Елка Василева
4
Учени искат да уточнят продължителността на секундата
Снимка: архив, Reuters

Международен екип от учени, ръководени от американския Национален институт по стандарти и технологии, успя да синхронизира два атомни часовника още по-точно в стремежа да бъде предефинирана секундата, съобщи в. "Индипендънт".

"Ако искаме един ден да предефинираме секундата, така че да се основава на оптичен стандарт, а не на микровълнов, трябва да можем да свържем най-добрите часовници в света", заявиха учените.

Продължителността на секундата не е променяна почти 50 години, но заради все по-голямата точност на оптичните часовници учените искат да го направят.

Учените успяха да синхронизират два часовника на разстояние 12 км до една квадрилионна от секундата - нова стъпка в процеса на историческа промяна на продължителността на основната единица за време. Със специален лазер те успяха да накарат единия оптичен часовник да показва почти същото време като другия.

Техниката е толкова точна, че отчита нищожното поклащане на сградите при измерването. Атмосферните промени също могат да променят времето, през което светлината пътува между два часовника със стотни пикосекунди (пикосекундата е една трилионна част от секундата). Това може да изглежда без значение за обикновените хора, но е голямо постижение в създаването на по-добри часовници.

Заради увеличаващата се точност на оптичните часовници учените обмислят да предефинират секундата, макар и разликата да е труднозабележима. С уточняването на продължителността на секундата прецизността на GPS системите ще стане до няколко сантиметра. Предефинирането ще е полезно и за компютризираните финансови мрежи и електропреносните мрежи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: секунда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Да питат Цачовица.Тя е завръшила раб-фак-фак-фак...И и Майка на Силата,а простотията прави силата .
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е за промяна и стига сме робували на остарели стереотипи и предлагам минутата да стане 1000 секунди, денят - 30 часа месеца 100 дена, годината - 750 дена. Време е за промяна.
2
9
 
8
 
! Отговори
руснак преди 7 години
Ей на сега ще източат няколко милиарда евра за глупости. В Русия една секунда е толкова колкото каже Путин (да е жив и здрав хиляда години)
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една наносекунда е времето между светването на жълто и натискането на газта на пернишки голф.