Амбицията на НАСА: До 2030 година земна колония на Марс

Експерти: Колонизацията ще премине в три фази!
16 ное 2016 13:00, Александър Попов
76
Амбицията на НАСА: До 2030 година земна колония на Марс
Марс. Снимка: Wikipedia

Ще колонизираме ли Марс? Според амбициозния план на НАСА това може да се случи до 2030 година. Там ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята.

Дългото пътуване към Марс и стартът на постоянната колония са разделени на три фази.

Непосредствено през следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация, която е пагубна за всяко живо същество.

Още по темата

"Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент", заяви Чарлз Болден от НАСА. Агенцията вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват, освен класическо гориво, слънчева енергия.

Само преди две седмици от Българската академия на науките обявиха, че на този етап човек може да прекара около 140 дни на повърхността на Червената планета. Това е времето, което може да остане на екипажа, след като от общо планираните 500 дни прекара 360 в път в двете посоки, така че общото количество космическа радиация да бъде поносимо за хората.

Това потвърждават данните от българския космически апарат "Люлин - МО", който е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс". Апаратурата, дело на Института за космически изследвания към БАН, мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по пътя си до планетата и обратно.

Проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна, обясни, че резултатите на апарата дотук сочат, че около 70% от допустимата доза радиация за астронавти и космонавти за цялата им кариера ще бъде получена по време на пътя до планетата и обратно, а оставането на повърхността ще донесе още радиация.

"Това означава, че много дълго пребиваване на Марс няма да бъде възможно. Неговата продължителност трябва да се планира, за да не се превишат дозите. В рамките на мисия от 500 дни и ако няма сериозни избухвания на Слънцето, екипажите ще получат дози в рамките на допустимото. Общо 360 дни в път за двете посоки и остават още 140 дни за пребиваване на Марс", посочи проф. Семкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: МарсучениНАСАхора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идеята е следната - на Марс ще се създаде колония от селектирани представители на човечеството с идеялни гени - без раково и умствено болни в родословното им дърво, без цветнокожи. След като се заселят там на земята ще бъде "изпуснат" вирус, който ще унищожи останалото човечество, след което идеалните хора ще се завърнат на земята и ще дадат начало на едно по-добро общество.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До евакуацияВ грешка си, от както е имало живот на планетата, не е прекъсвало да го има. Ако утре в простотията си се затрием, милиони видове ще продължат. Човека е една плюнка във вечността, днес е тук, от вчера го има, утре го няма.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе глупости колко искаш нали пътя до там и обратно космонафтите няма да са защитени от слънчевата радиация и ще поемат толкова много че ще умрат до година две след като се върнат,кой е луд да ходи до марс като знае че после ще умре до пет години
58
2
 
2
 
! Отговори
евакуация преди 7 години
До Анонименза 4,5 милиарда години планетата и без човека има периоди на необитаемост. въпрос на време е, например, някое по-голямо парче скала да уцели къщурката или друг катаклизъм. трябва да има шанс поне малцина нойци да оцелеят.
57
1
 
3
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Оптимизма е хубаво нещо,но ще повярвам, когато го видя.Откакто американците стъпиха на луната(дали е отделен въпрос) космическите технологии са в застой.Нужен е някакъв пробив за да стигнем до там,и най-важното после да се върнем.А за върщането е необходим голям космически апарат,който ще е способен да преодолее марсианската гравитация-ерго 1/5 ракета.Туй чудо ще трябва да се сглобява в космоса,защото няма ракета на земята,която може да го изтласка.Та-кардинално нови двигатели или ... Холивуд!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А преди 50 години казваха, че днес ще има земни колонии на луната... Пълно е като гледам... Прескачат се...И щяхме да имаме летящи коли още 2000-та година, и човешки мисии в дълбокия космос, и една камара други глупости, нито една от които не се е материализирала. Вервайте им!!!
55
0
 
0
 
! Отговори
50 преди 7 години
До 52Просто в коментара си споменаваш като факт, че може да се ползва и за пилотирани цели, но това все още не е! Това имах в предвид! А и споменатите причини в доклада за текущата ракета носител прави това невъзможно на този етап! Аз също не твърдя, че капсулата няма животоподдържащи възможности.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек никога не е излизал в космоса извън ниска орбита, и никога няма да излезе. Това е поредната доза лъжи, целящи да вдъхнат празни надежди на наивните офци за да продължат да си траят кротко, докато тези с влияние унищожават планетата.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EM Drive
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости... До 2030 година хората ще се трепят за глътка чиста питейна вода.
51
3
 
4
 
! Отговори
Секундарник преди 7 години
Първия българин избран да стъпил на Марс ще е Бойко Борисов
50
0
 
5
 
! Отговори
разрешително преди 7 години
а македонците съгласни ли са с тая работа
49
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До Анонимен 57Виж сега. не си много прав, защото това са тестове. Изследванията си искат пари. В масово производство цента $/кг ще е много различна в полза на частните ракети. Знаеш ли каква е разликата между горивото, което използват тези ракети и отровата, които използват старите ? В момента частния бизнес прави разработки, които трябва да се конкурират на пазара. Това естествено ще доведе до сваляне на цената, не на повишавана.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и да, колонизацията на космоса ще се случи, но след като някои хора се отърсят от безотговорното раздаванае на порции под формата на тлъсти субсидии на разни компании, които паразитират на гърба на амер. данъкоплатец. Другото, което трябва да се направи е трите основни космически държави да обединят усилия.
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Американците дадохда този безнес на частни компании. Непрекъснато усъвършенстват двигатели, кораби и т.н."Преведено на човешки език това оначава - НАСА раздаде всички възможни техн. спецификации на аферисти като Мъск, държавата хрантути с трилиони частни компании и в резултат американците не могат да повторят онова което са правили преди 30-40 години. А приземената от Мъск ракета-носител се оказва два пъти по-скъпа от изстрелаане с руска ракета-и тук Мъск се оказа лъжец.Затвор го чака него:)
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакай да видя дали съм разбрал правилно...хората ще продължават да унищожават тази планета, скапвайки атмосферата и от всякъде, правейки я неподходяща за живот, паралелно на това ще инвестират милиарди долари да създадат колония на Марс, вместо да вложат тези пари в подобряването на живота на тази планета? Ъъъъъъъъъ, яко, тва е да си умен, ама да не си мъдър и да не знаеш как да използваш най-рационално ума си.
45
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Ос-р.ахме планетата Земя, сега ще идем и Марс да Ос-ер-ем!
44
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До НякойТака е към момента, но скоро ще се промени в коренна различна насока. Американците дадохда този безнес на частни компании. Непрекъснато усъвършенстват двигатели, кораби и т.н. А руснаците лежат на рд180 и никакви нови разработки. Единственото заради което американците ползват руските мАтори е защото Роскосмос даде най-ниска цена. А този договор изтича скоро.
43
0
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Капсулата доколкото знам се използва само за товари. Твърдят че може да се използва и за екипаж, но не съм казвал, че са го правели все още, поради доста неуспешни опити преди този, включващи и взривяване на ракетата-носител. Надявам се, че с времето ще подобрят рекорда.
42
0
 
0
 
! Отговори
Забавно преди 7 години
Съседна статия! Смях, ама хората са си разпределили космоса вече!Гледат американците, руснаците боядисват луната червена! Президента на сая ги успокоява! Нека я боядисат цялата, ние ще напишем кока кола след това !Руснак ще кацне на Луната през 2031 г.За 2026 г. е предвиден безпилотен полет около неяПрочети още на: dnes.bg/science/2016/11/15/rusnak-shte-kacne-na-lunata-prez-2031-g.322409