Под леденото "сърце" на Плутон може би има океан

Той вероятно се състои предимно от вода с примесен амоняк
17 ное 2016 15:27,
5
Под леденото "сърце" на Плутон може би има океан
Снимка: Reuters, архив

Океан от полузамръзнала вода вероятно се крие под леденото "сърце" на Плутон - огромното плато Спутник, простиращо се на 1200 км, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Предположението е на учени, изследвали снимките, направени от междупланетната станция "Нови хоризонти". Те предполагат, че оста на въртене на Плутон се е изместила преди стотици милиони години под влияние на Харон, един от петте спътници на планетата-джудже. Най-вероятната причина за това е наличие на океан под повърхността.

Океанът вероятно се състои предимно от вода с примесен амоняк или друг "антифриз", каза ръководителят на изследването Франсис Нимо от университета на Калифорния. Бавното замръзване на такъв океан може да напука повърхността на планетата. Този сценарий съответства на направените от "Нови хоризонти" снимки.

Друг екип, ръководен от Томас Уотърс от музея "Смитсониън" на авиацията и космоса, откри неизвестна долина на планетата Меркурий. Тя е дълга 960 км, широка е 320 км и дълбока 3 км. Учените са работили със снимки, направени от космическия апарат "Месинджър".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ТАСС какво казва, ами Байконур какво казва по въпроса?
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато използувате думата УЧЕНИ за ушанките, винаги я слагайте в кавички!
2
8
 
11
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Какво ни занимавате с глупости бе. Вчера населихме Марс, днес на Плутон океан. А стига сте отвличали вниманието на хората. Предстоят протести и ще става интересно, може да има подведени под отговорност за кражбите, крайно време е да стане както в Румъния. И ако мислите че с вашите планетарни дивотии ще ни отвличате вниманието, много се лъжете.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Под леденото "сърце" на Плутон може би има океан" В който плуват добронамерени извънземни.