Люлката на живота тръгва от... кратера Чиксулуб

Учени са взели проби от вътрешността на уникалния феномен
21 ное 2016 08:00,
11
Люлката на живота тръгва от... кратера Чиксулуб
Снимка: Facebook

Археолози и антрополози смятат, че Месопотамия е люлката на цивилизацията. Ново изследване навежда на мисълта, че люлката на ранния живот е кратер, съобщи ЮПИ.

Резултатите от изследването сочат, че удари на астероиди могат да деформират твърдата земя така, че да се образуват екологични ниши. Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална проба от вътрешността на кратера Чиксулуб в Мексико.

Той е образуван вследствие на сблъсък на космическо тяло със Земята преди 65 милиона години. Сблъсъкът бил толкова силен, че изчезнали 75% от живите организми на планетата, включително динозаврите.

Взетите от вътрешността на кратера проби не само разкриват как подобен сблъсък може да унищожи живота. Те показват също какви могат да са последствията за твърдата земя от толкова силен сблъсък. Пробите свидетелстват, че след сблъсъка скалите имали по-малка плътност и станали по-шуплести, отколкото предсказват компютърните модели.

Малки отвори в скалите са имали ролята на развъдници на най-ранните форми на живот, уверяват учените. Става дума за места, където водата и кислородът можели да се смесят с хранителни вещества. Кратерът осигурил на бактерии и други едноклетъчни убежище, в което те били защитени от външната среда.

"Трудно е да се повярва, че едни и същи сили, които заличили динозаврите от лицето на Земята, по-късно са имали друга роля, предоставяйки първите убежища за най-ранния живот на планетата", заяви ръководителката на изследването Джоана Морган от Импириъл колидж в Лондон.

"Надяваме се, че допълнителни изследвания на пробите ще допринесат да се разбере как животът може да съществува под земната повърхност", допълва тя, цитирана от БТА. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 7 години
Баси глупостите. Това е писано от олигoфрен.
10
0
 
12
 
! Отговори
dhymbhym преди 7 години
Как може хора, незнаещи английскии да се опитват да превеждат научни статии на български?!? И как може след това да не се прави проверка на превода?Неграмотният "преводач" на статията даже няма представа за елементарна логика, както и елементарни знания на ниво основно/средно образование.
9
2
 
6
 
! Отговори
от 7 преди 7 години
добре да аз само попитах къде са какво ми цъкати минуси сега :) дайте да ги видим щом има много такива
8
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог е в основата на живота, всичко друго са фантасмагории на така нарачените учени които само точат милионите на отрудените хора.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5къде са доказателствата
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието и статията са правени толкова професионално колкото един български политик или чиновник си вършат работата.
5
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
доказано е че на земята са съществува ли поне 5 цивилизации преди нашата и някой от тях са биле доста развити , но просто никой не го казва , а как и защо са загинали ето това трябва да разберат учените а не да вземат пари за глупости
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реално този евент дава началото на бума на бозайниците което е довело до появата и на ***, предполагам това се опитват да кажат но статията е преведена много лошо
3
1
 
24
 
! Отговори
... преди 7 години
Много от рано запразниха тия учени...
2
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-ранният живот е настъпил след динозаврите?! Някой пак е спал, докато е преписвал с гугъл транслейт.Екологична ниша??? кой пък туй?
1
0
 
60
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
Добре де, как така сблъсъкът с метеорит хем унищожил 75% от живите организми по това време , хем поставил началото на живота? Демек това е втората люлка на живота? А първата?