Тревожно! Арктика изпраща най-топлата година от 1900 г.

Регионът се затопля два пъти по-бързо от останалия свят
Обновена: 14 дек 2016 13:43 | 14 дек 2016 13:22,
15
Тревожно! Арктика изпраща най-топлата година от 1900 г.
Снимка: Reuters, архив

В Арктика са регистрирани 12-те най-топли месеца, откакто се води статистика за температурите в региона от 1900 г., съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Вълна топъл въздух е предизвикала значително топене на ледовете, се казва в доклад на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, над който са работили 61 учени от целия свят.

Средната годишна температура на въздуха над сушата е най-високата, регистрирана някога - през периода от октомври 2015 г. до септември 2016 г. е била с 3,5 градуса Целзий по-висока от тази през 1900 г. "Рядко в Арктика е наблюдаван толкова категоричен и ясен знак за устойчиво климатично затопляне и каскадния ефект от него, колкото тази година", заяви Джереми Матис, ръководител на програма за арктически проучвания на Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Регионът се затопля два пъти по-бързо в сравнение с останалата част на планетата. В доклада се отбелязва, че тази рекордна топлина се е забавила през есента, когато водата в Северния ледовит океан отново замръзва, и е довела също до значително топене на ледената покривка в Гренландия.

Площта на ледената покривка от средата на октомври до края на ноември 2016 г. е била най-малката от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г. и с 20 на сто по-малка от тази през периода от 1981 г. до 2010 г.

Температурата на океанската вода е била по-висока от тази на въздуха - през август 2016 г. е надхвърлила с 5 градуса Целзий средните температурни стойности за периода от 1982 г. до 2010 г. в Чукотско и Баренцово море.

"Ясно е, че тези рекордни температури на въздуха и океанската вода са забавили формирането на леда тази есен", посочват авторите на доклада.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
26747 преди 7 години
ако... всичко, замръзнало се втечни, нивото на т.н. морско равнище, ще се покачи с 6 метра. Казах и няма да повтарям, защото съм го виждал.
9
3
 
6
 
! Отговори
Да бе преди 7 години
Това не е ли далеч от нас?:)) Вярно на същата планета е но нали не сме Холандци. Какво ни пука. Все пак сме БАЛКАНИТЕ:)) По важното за нас е да си изечем горите за да направим лифтове, че като почне да идва водата към нас да ходим всички в Банско и с лифтовете ще се качим на безопасно място. А след това да видим богаташите какво ще си купят с парите които имат на земята която я няма. Човешка глупост, човешкааа
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земята е имала доста по-топли периоди в минали епохи и тогава животът е процъфтявал от Арктика до Антарктида. И нищо фатално не се е случило. Даже условията са били много по-благоприятни - при по-високи температури ще има повече изпарения и климата ще стане по-влажен, а температурата по-равномерно разпределена. Апокалиптичните предсказания на затоплистите са финансово мотивирани.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"в момента върви процедура по смяна на полюсите..."Какви са резултатите от гласуването? Ако беше процес можеше и да е нещо естествено, ама щом е процедура сигурно ще се взема решение с мнозинство.
6
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в момента върви процедура по смяна на полюсите но го крият , земята сменя оста си
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесна новина. Морето ще стигне до София.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2"Не случайно световния елит строи ноеви ковчези."Като почнат да строят просто ковчези, тогава ще се притесняваме.
3
7
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
Да са стапя, ня никой не му трябва. Световното ниво я са дигне с 2 метра,
2
6
 
4
 
! Отговори
Корморан преди 7 години
Лошооо лошо тези американци и евреи китайци алчни за пари пре-е-баха света.Наистина е трагично хора
1
3
 
23
 
! Отговори
споко батка преди 7 години
Споко , сега ще дойде едно цунами и всички хотели по морето ще станат подводни атракции за дайвинг, след това нашите мутри ще застроят новата брегова ивица .Какъв келепир се отваря само, какви стоежи,бетониране, заменки, далавера след далавера....