Учени категоризираха Земята като токсична планета

Отравянето й с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея
8 фев 2017 11:30, Елка Василева
13
Учени категоризираха Земята като токсична планета
Снимка: архив, Reuters

Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщи сайтът PhysOrg.

"Земята и всичкият живот на нея са наситени с произведени от човека химикали по безпрецедентен начин за цялата история на планетата - каза Джулиън Криб, автор на "Да оцелееш в 21-и век". - През всеки момент от живота ни сме изложени на хиляди от тези вещества. Те влизат в телата ни с всяко вдишване, ядене или напитка, с дрехите, козметиката, с вещите в домовете, офисите и местата, по които пътуваме".

Отравянето на планетата с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея, но то е слабо разбрано и регулирано. Това е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството, пише Джулиън Криб.

Примери за токсичната лавина са произвежданите химикали - 20 милиона тона годишно, замърсяването на океаните с пластмаса - 8 метрични тона годишно, опасните отпадъци - 400 метрични тона годишно, въглища, нефт, газ - 15 гигатона годишно, унищожена почва - 75 гигатона годишно, метали и материали 75 гигатона годишно, замърсена вода - 9 трилиона тона годишно.

Индустриални токсини вече редовно се откриват в новородени бебета, в кърмата на майките, в хранителната верига, в питейната вода по целия свят.

Един от проблемите, които политиците и производителите игнорират, е че химикалите действат в комбинация, съществуват в съединения и непрекъснато се променят. На едно място даден химикал може да не е във вредно количество, но комбиниран с хиляди други възможни химикали, може да се превърне в риск. Медицината все повече свързва болести като затлъстяване, рак сърдечни и мозъчни проблеми като аутизма, хиперактивността и депресията, с увеличаващите се токсични вещества, на които ежедневно сме изложени.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалкото е, че не се интересуваме от този проблем, който е главния. Дори в коментарите си личи. Под всяка политическа статия има десетки коментари за и против, а под тая почти нищо. Интересува ни кой ще ни обещае 100 лв отгоре. Политиците са отражение на избирателите си, затова във всички предизборни обещания липсва екология. Този проблем се неглижира за сметка на проблеми от сорта, чий е Крим, кво направила германия с мигрантите, леви и десни и куп други глупости и локални проблемчета.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за съжаление ще се затрием сами,заради илюзията си за интелигентност и превъзходство над природата и заради отказа да видим и помиришем екскрементите които оставяме след себе си и произвеждаме.Трябва да се създаде или обособят зони на планетата за хора без потребителско мислене,които искат да живеят в хармония с заобикалящия ги свят,но няма да се случи
8
7
 
2
 
! Отговори
MMM преди 7 години
До ГАДОРЯНЗащо казваш "Не бива да СМЕ....".Кажи "Не бива да СТЕ повече от 3 милярда".Или ти по презумпция си по-човек, по-малко вредител, по-малко замърсител....Направо хвани избии 6 милярда и ще се оправят нещата.Бати философите!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, егоизма и алчността идват в повече, култът към материализма, елитарното общество се самозабрави тотално, масони, илюминати и какви ли не други напълно изкуфели и заблудени хора с власт и пари, които се оставиха да бъдат заблудени от положението си и абсолютно жалката си идеология за космоса, която на фона на квантовата физика стои просто като поредната ла*нена религиозна идеология, този свят днес е резултат от простотия, от липса на знания, морал,осъзнаване на обективната реалност на космоса
6
1
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Не бива да сме повече от 3 милиарда. Но уви!
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро Земята сама ще вземе мерки и ще се излекува от инфекцията, причинена от бактерията Homo Sapiens :)
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се направи нещо, а сякаш на никой не му пука. Докато си играят на борба с тероризма и исляма може да стане прекалено късно.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам до сляза!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм оттука и съм за малко
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спри боба, спаси Земята!