Брюксел ревнува НАСА за планетите

Белгийците пускат шеги за откритието, било кръстено на бира
23 фев 2017 16:23,
34
Брюксел ревнува НАСА за планетите
Снимка: Twitter

Европейската комисия показа, че се чувства недооценена в причастността си към обявеното вчера от американската космическа агенция НАСА откритие на Слънчева система, подобна на нашата, в която може да има до три планети с условия на живот, подобни на земните.

Комисарят за науката Карлос Моедас поздрави учените, направили откритието и натърти, че то е станало възможно благодарение на "международното сътрудничество и решаващата подкрепа на Европейската комисия".

"Този проект е финансиран от Европейския съвет за изследване. Ролята на Комисията и на Европа не беше подчертана по начина, по който това беше направено за НАСА", заяви днес говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Още по темата

Това е европейски проект с много силно европейско присъствие в международния екип, добави говорителят.

1,96 млн. евро е финансирането от европейския бюджет за програмата за търсене на живот извън Слънчевата система за 2014-2018 г., по който е работил екипът, открил звездата ТРАПИСТ 1 и седемте й планети.

При това шефът на екипа е европеец - белгиецът Микаел Жийон, добави говорителят на Юнкер.

Жийон работи в Университета в Лиеж, а преди да бъдат регистрирани от телескопа на НАСА Spitzer Space Telescop, част от планетите от системата Трапист, били засечени от телескопа TRAPPIST-Sud, който е базиран в източния белгийски град Лиеж през май 2016 г., уточнява днес Еврокомисията. 4 от планетите били видени от Европа, а останалите три - с помощта на НАСА.

Името на Слънцето на система ТРАПИСТ 1 е съкращение от името на телескоп в Европейската обсерватория в Чили (TRAnsiting Planets and PlanetsImals Small Telescope). Абревиатурата съвпада с група манастирски бири, правени в Белгия, което породи редица шеги в социалните мрежи в страната.

"Ако знаех, че има трапист в Космоса, щях да уча за астронавт", пише един шегаджия в Тwitter, а друг казва, че не е чудно, че им се виждат звезди, ако са на трапистка бира. Трети предлага седемте планети, които още нямат имена, да се кръстят на някои от 7-те манастира в Белгия, които ги варят. Звукозаписно студио в Брюксел пуска колаж от посрещането на извънземните от системата ТРАПИСТ 1 в Белгия, което, разбира се, е с трапистки бири.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Оня преди 7 години
ЕЕЕЕЕЕ КОЛКО СТЕ МИ УМНИ С ЧИЧКО ГУГЪЛ ...ВСИЧКО ЗНАЕТЕ ...НО АКО ГО НЯМА ...НЕМОЖЕТЕ ДА СМЕТНЕТЕ КОЛКО Е 4 ПО 4...
16
0
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
До @20 На прав път си ама е 3600 пъти по малко разликата между км/ч и км/сек
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСА ,та НАСА какво казала,какво открила ,ако пояснението за откритието,беше от Роскосмос ,щяхме да четем какви ли не коментари за пияни руснаци и за пропаднала Русия.
14
2
 
3
 
! Отговори
@20 преди 7 години
Пич, аз какво съм написала, че чак ме и поправяш. 300 000 км/с. 15 беше написал 300 000км/ч, което е тамън 60 пъти по-малко. А колкото до различните среди, в космоса светлината се разпространява във вакуум, така че това й е скоростта. Още повече, че в случая говорим за мярка за разстояние, защото говорим за свелинна година. Т.е. съвсем пък е фиксирана скоростта. Ама няма как, всички разбирате от всичко и давате акъл за всичко. Аз давам ли акъл за инженерни проблеми? Не.
13
0
 
6
 
! Отговори
@16 преди 7 години
Всъщност скоростта на светлината е 300 000км/с, не в час.
12
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
тези изявление на НАСА ,са просто да си оправдаят парите които вземат ,и ще вземат докато са живи
11
5
 
3
 
! Отговори
от 15 преди 7 години
Грешка 300 000км в час е скороста на светлината.
10
0
 
7
 
! Отговори
бгсз преди 7 години
До 10 анонимен Не на 40 000 светлини години ,а само на 39 ,което си е далече ,като се има в предвид колко е голямо разстоянието което изминава светлината за една година /скороста и е 300 000км в секунда/
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами правилно протестират от ЕК. И реално могат да предприемат и административни мерки спрямо учените, които са получили финансиране, а не са обявили източниците му достатъчно ясно. На пресконференцията само 1 от учените беше американец, другите бяха видимо неамериканци и това правеше впечатление. Аз я гледах на живо и не видях мисията да се обявява като съвместна между НАСА и ЕСА или между НАСА и ERC. Изобщо не знаех, че е финансирана с европейски пари. Голям резил.
8
0
 
14
 
! Отговори
Угрижен преди 7 години
Сега, ако Тръмп разбере какви претенции имат европейците, Швеция ще ни се види слаба бира
7
0
 
7
 
! Отговори
Ариана преди 7 години
Трапистката бира си струва надпреварата между американците и европейците.
6
0
 
9
 
! Отговори
Александър Македонец преди 7 години
Ей, нема да ми пипате планетите. Това са стари македонски планети. Още прапрадядо ми си ги е притежавал. Човек не може да си остави планетата за малко и да отиде на почивка, и веднага някой иска да я вземе.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
питам се, ако не бяхте КАЗАЛИ НА СВЕТА, ЧЕ СТЕ ВИДЯЛИ тези планети:1 Това "откритие" щеше ли да е маловажно2 Тези планети щеше ли да ги има?3 Имало ли ги е преди да ги ВИДИ някой от Земята?Давате ли си сметка, че намирате САМО ТОВА КОЕТО СЕ ПИТАТЕ ДАЛИ ГО ИМА. Що за новина е че ИМА И ДРУГИ ЗВЕЗДНИ СИСТЕМИ С ПЛАНЕТИ ОКОЛО ТЯХ?ВИЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИ ЛИ))
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мероприятието с откритите планети е реклама ,която НАСА си организира ,за да плучава средства от бюджета на САЩ.Времето за пътуване до планетите със сегашните технологии е 150 000 години ,и то в една посока.И въобще не сигурно ,че планетите са пригодни за живот.Голямо откритие няма що!
3
4
 
10
 
! Отговори
Българо-славянин преди 7 години
Само в Евроазийският съюз ще бъде оценен трудът на европейските учени. Далеч от хамериканците, евреите и бежанците
2
1
 
14
 
! Отговори
мда преди 7 години
И заглавието е уникално и снимката под него... браво на нашите псевдожурналисти..
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСА Е ЕДНО ПОСМЕШИЩЕ НА КОЕТО ТРЯБВА ЗА МУ СЕ КЛЪЦНЕ БЮДЖЕТА С 90%САМО ЗА ГЛУПОСТИ ОТИДАТ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ В ТАЗИ БЕЗДЪННА КАЦА НАСА!!!ДРЕМЕ МУ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА , ЧЕ НА 100 БИЛИОНА МИЛИАРДА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ АКО ЩЕ ДА ИМА ЖИВОТ!!!!!ЖАЛКО, ЧЕ АК НЕ ОТГОВАРЯМ ЗА БЮДЖЕТА НА НАСА , ЧЕ ТАКА ЩЯХ ДА ГО ОРЕЖА СВЯТ ДА ИМ СЕ ЗАВИЕ!!!