Група учени си искат планетата Плутон

Тя бе определена като планета-джудже, затова те настояват за нова дефиниция
22 мар 2017 17:40,
9
Група учени си искат планетата Плутон
Снимка: Архив, Reuters

Група учени, стремящи се да възстановят статута на планета на Плутон, започнаха кампания да бъде разширена астрономическата квалификация, довела до определянето му като планета-джудже преди 10 години, съобщи Ройтерс.

Шестима учени от американски институции изтъкват, че Плутон заслужава да бъде пълноправна планета, заедно с още 110 обекта в Слънчевата система, включително и Луната. В доклад, представен на специализирана международна научна конференция в Удланд, Тексас, те обясняват, че какво е планета трябва да определят геоложки свойства като формата и повърхностни характеристики.

През 2006 г. Международният астрономически съюз, в усилията си да класифицира новооткрит леден обект отвъд Плутон, прие дефиниция за планета на базата на характеристики, които включват изискването небесното тяло да прочиства орбитата си от други обекти. Така Плутон и новооткритият обект бяха класифицирани като планети-джуджета, заедно с Церера, най-големия обект в Койперовия пояс между Марс и Юпитер. Така Слънчевата система остана с осем планети.

Това решение обаче е в разрез с интересите на много планетолози, пише главният автор Кърби Ръниън от университета Джонс Хопкинс. Той обясни, че планетолозите се интересуват повече от физическите характеристики като формата и дали има планини, океани и атмосфера. В този случай дефиницията на Международния астрономически съюз е безполезна.

Ръниън и колегите му настояват, че Международният астрономически съюз няма пълномощия да налага дефиниция на планета.

"Става въпрос за демонстрация на това какво е научна грамотност и как учените правят наука - каза Ръниън. - Това не става с думите "хайде да се разберем за нещо". Това въобще не е наука."

Групата на Ръниън настоява за класификационна система с подраздели като в йерархичния метод на биологията. Този подход би категоризирал Луната като вид планета.

Идеята дразни някои специалисти, като астронома Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт, открил обекта в Койперовия пояс, изхвърлил Плутон от клуба на планетите.

"Човек трябва да е с наочници, за да не види в Слънчевата система дълбоката разлика между осемте планети с техните внушителни кръгли орбити и милионите и милиони малки обекти, които се вмъкват между тях и те ги подхвърлят наоколо" - каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Да им имам проблемите
6
4
 
3
 
! Отговори
НИБИРУ преди 7 години
ШУМЕРИТЕ СА ИЗОБРАЗИЛИ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА ПРЕДИ НЕЗНАМ СИ КОЛКО ХИЛДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА!!!ТАМ ИМА 12 ПЛАНЕТИ КАТО ЕДНА Е БИЛА УДАРЕНА И ТАКА СЕ Е ОБРАЗУВАЛ АСТЕРОИДНИЯ ПОЯС НА МАРС!НИБИРУ Е 11-ТАТА ПЛАНЕТА В СЛЪНЧЕВАТА НИ СИСТЕМА И СЕ ВЪРТИ ОКОЛО СЛЪНЦЕТО ЗА 3600 ГОДИНИ!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ!!!КАКВО ЗНАЧИ ДЖУДЖЕ ПЛАНЕТА!!! АЗ УСЕЩАМ ДИСКРИМИНАЦИЯ ТУКА!!!!ЩОМ Е ПЛАНЕТА ЗНАЧИШ Е ПЛАНЕТА !УРАН НЕПТУН ПЛУТАН ТАКА БЕХА!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пeйчева моето момиче толкова да си неграмотна...
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Койперовия пояс между Марс и Юпитер. ?!?Такива неграмотници. Ужас! Всеки може да е журналист в днешно време.
2
1
 
5
 
! Отговори
ined преди 7 години
Аз пък си искам Луната.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За някои учени размерът няма значение.