Сондата "Джуно" се доближи успешно до Юпитер за пети път

Събрани са данни за атмосферата, гравитацията и електромагнитното поле
3 апр 2017 12:07, Елка Василева
4
Сондата "Джуно" се доближи успешно до Юпитер за пети път
Снимка: архив, Reuters

Сондата "Джуно" (Юнона) на НАСА успешно се доближи на 4400 км до Юпитер за пети път миналата седмица, съобщи сайтът Спейс.

Всичките осем инструмента на сондата работеха и събираха данни за атмосферата, гравитацията и електромагнитното поле на планетата. Камерата направи цветни снимки.

Научният екип още анализира данните, като докладите с резултатите ще бъдат публикувани до четири месеца.

"Джуно" е на елиптична орбита над Юпитер от юли 2016 г., като периодично се доближава до планетата, за да намали престоя си в силните радиационни пояси, които могат да повредят електрониката.

От НАСА планираха да спуснат апарата повече, така че да обикаля планетата за 14 дни. Заради проблеми с хелиевите клапи обаче космическата агенция се отказа от тези планове през февруари и сега близкото прелитане над планетата е на 53 дни.

Следващото ниско прелитане на "Джуно" над Юпитер ще е на 19 май.

Тази мисия на НАСА ще приключи през февруари 2018 г., като апаратът ще бъде спуснат в облаците след 20-месечна работа на орбита. Досега "Джуно" разкри, че магнитното поле на Юпитер е много по-сложно и зоните, които придават отличителния вид на облаците, стигат много надълбоко във вътрешността. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Юпитерсонда Джуно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Голяма част от данните пристигат във формата на цифри, а 99% от снимките идват чернобели след което се обработват спрямо химическия състав на въпросния обект. Въпросните презентации когато не са артистичен модел са базирани на тези снимки и данни. За видео ще почакаш още някоя друга година. Не ми се обяснява как се снима в космоса ...
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Виждам че нямаш ни най-малко понятие за какво реално става дума в тази сфера :) не съм изненандън де...
2
8
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Наса са успешни, защото правят много хубави компютърни презентации. Като ми покажеш филм, сниман от сондата, свиркай да то гледаме!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то и руския фобос-грунт откри вида ама на дъното на океана ни...