В скъпо кресло и без WC: Каква ще е разходката за туристи в космоса?

Всичко ще продъжи 30 минути, но ще струва $ 250 000
12 апр 2017 13:25, Мария Нестерова
14
В скъпо кресло и без WC: Каква ще е разходката за туристи в космоса?
Снимка: архив, Reuters

Американската компания "Блу ориджин", ръководена от Джефри Безос, разказа за условията, които очакват пътниците по време на търговските полети със суборбиталния самолет "Ню шепърд", предаде ТАСС.

Пътешествието на височина 100 км над земната повърхност ще е с продължителност 40 минути, от момента на влизането на пътниците в кораба до приземяването му. Продължителността на самия полет няма да е повече от 11 минути, съобщава специализираният сайт Space.com.

Той предоставя подробности, разказани от Безос на 33-ия космически симпозиум в Колорадо спрингс. "Ню шепърд", който е напълно автоматизиран, е предназначен за шестима пътници.

За всеки от тях е предвидено меко кресло с тапицерия от черна кожа и облегалка, която е наклонена така, че човек да може да гледа през един от големите илюминатори. След като стигнат до планираната височина, суборбиталните туристи ще могат да откопчаят предпазните си колани и да прекарат около 4 минути в състояние на безтегловност.

Пътниците ще бъдат допускани до вътрешността на кораба 30 минути преди старта, затова не се предвижда ползване на бордовите тоалетни.

"Идете преди това в тоалетната. От старта до приземяването ще изминат 40-41 минути. Затова с Вас всичко ще е наред. Ако имате стомашни проблеми, ще е добре по-рано да обезводните до известна степен организма си", поясни Безос.

"Блу ориджин" предвижда да отдели само два дни за подготовка за полетите и тренировки. "Цялата система от самото й начало е разработена така, че подготовката да е минимална - отбеляза ръководителят на компанията. - Ще е нужно да се научите единствено как да затегнете предпазните си колани. Продължителни тренировки няма да са необходими."

Безос не разкри колко ще струва билетът за пътуване с "Ню шепърд", чийто първи полет е планиран за 2018 г. Според Space.com цената му ще е 200 000 - 250 000 долара.

Участниците в симпозиума предложиха да се разиграва един безплатен билет за всеки полет. "Това е чудесна идея. Възможно е да направим нещо в тази насока", каза Безос.

(БТА)


14
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2

Диета и памперси. И впрочем, отидоха на Луната. Не те ли е срам да се подиграваш на едно от най-великите човешки постижение?
8
0
 
7
 
! Отговори
bigpick преди 1 месец
Ако имам 250000$ , няма да стъпя в космоса
7
0
 
17
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
До 6
Този който ще ги даде вече е обикалял с мацките
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С 200000 долара ще направя яко околосветско пътешествие с готини секси мадами.
5
1
 
8
 
! Отговори
стрес и разстройство преди 1 месец
В цената включени ли са космопамперсите?
4
0
 
8
 
! Отговори
Aze преди 1 месец
Яко ! Аз отдавна скучая и чакам да почнем да си комуникараме свободно с разни други интересни видове. Темите на тая планета - (бежанци, религия, политика зли ислямисти които искат да завладеят белият запад) ми писнаха вече. Искам разноообразие :)
3
4
 
4
 
! Отговори
Murzilka kosmonavt преди 1 месец
Am taka de, toaletnata e samo pri ushankite...,da pitat rednecite ot MKS...
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците "летяха" до Луната, без да имат WC на борда, при полет с продължителност две седмици. Какви железни мъже, две седмици са устикали напъните на природата. Някой запознат да каже как е било възможно това?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще е добре да раздават имодиум