Откриха създадена от човека бариера около Земята

Радиовълни с ниски честоти взаимодействат с космически частици
18 май 2017 11:23, Елка Василева
36
Откриха създадена от човека бариера около Земята
Снимка: архив, Reuters

Хората отдавна въздействат върху околната среда на Земята, но учените вече знаят, че влияем и върху близкия космос, съобщи Сайънс дейли. Откритието дължим на сондите "Ван Алън" на НАСА.

Определен вид радиовълни с много ниски честоти взаимодействат с космически частици, като променят начина на движението им и мястото им. Понякога тези взаимодействия създават бариера около Земята срещу естествената високоенергийна космическа радиация.

"Няколко експеримента и наблюдения показаха, че при правилни условия радиокомуникационните сигнали в много ниско честотния регистър могат да повлияят на свойствата на високоенергийната радиационна среда около Земята" - каза Фил Ериксън от обсерваторията Хейстак към Масачузетския технологичен институт.

Сигнали с много ниски честоти се предават от наземни станции за връзка с подводници дълбоко в океана. Тези вълни са предназначени само за комуникации под водата, но достигат и отвъд атмосферата и обвиват Земята като в балон. Тази обвивка беше видяна от сондите "Ван Алън", които изследват електроните и йоните близо до Земята.

Специалистите се надяват, че след допълнителни изследвания радиосигнали с много ниски честоти могат да бъдат използвани за премахване на прекомерната радиация близо до Земята.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Земятарадиовълни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
10
 
! Отговори
от 5 преди 6 години
Не слагайте минуси, а обяснете, по какъв начин американските астронавти са се предпазвали от космическата радиация в открития Космос. Ако дадете пример с МКС, не е коректно, защото тя е под поясите на Ван Алън, които всъщност предпазват Земята от радиацията.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интерестно как точно ги виждат, да дадат снимка да ги видим или поредните простотии на НАСА ? А пък за *** по-долу пирамидите не са строени от древните, а от космическа цивилизация създала и нас по късно тия астронавти са измрели като са се размешали с местните а те са ги описали като богове.
3
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убийствена радиация в Космоса... А как американците летяха по анцузи до Луната и нищо им нямаше? С какво се предпазваха от радиацията? Може би с дебелия 1мм лунен кораб, заради който налягането беше 1/3 от нормалното. Иначе ще гръмне като пиратка във вакуума.
2
7
 
8
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Трябва да се направи пръстен около Земята от отпадъци, още Станислав Лем е предложил тази идея в "Спасете Космоса" - планета с пръстен от вестници, бутилки и т.н. За изграждане на пръстен могат да се използват и високорадиоктивни отпадъци. Най-голямото предимство на пръстена е допълнителната отразена светлина от него, благодарение на която нощите ще са по-кратки и светли.
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НACA напълни околоземната орбита с космически *** и прах и сега са видели от някой телескоп от Марс собствения си прах . Aма древните са виновни аха.