Учени с пробив: Антитела срещу вируса ебола

Откритието може да доведе до разработване на първата ваксина
19 май 2017 22:00,
8
Учени с пробив: Антитела срещу вируса ебола
Снимка: Архив, Reuters

Учени идентифицираха две антитела, които неутрализират трите основни щама на вируса Ебола, предаде Франс прес. Учените направили откритието, докато изследвали кръвта на оцелял от неотдавнашната епидемия от ебола в Западна Африка.

То може да доведе до разработване на първата ваксина и антивирусни препарати срещу ебола. Все още няма ваксина, нито терапия срещу болестта.

Най-голямата епидемия от ебола бе регистрирана в четири страни в Западна Африка между 2013 г. и 2016 г., като бе свързана с над 11 000 смъртни случая сред заразените 29 000 души. Антителата, които атакуват и неутрализират патогенните агенти и токсините, са смятани за най-обещаващото лечение срещу ебола.

Повечето от тези терапии обаче са ефикасни срещу един-единствен щам на вируса.

"Тъй като е невъзможно да се предскаже кой щам ще е отговорен за следващата епидемия, идеалното решение е да бъде разработена една-единствена терапия срещу всички познати щамове на вируса", поясни Закари Борнхолд от компанията "Мап байофармасютикъл".

"Откритието ни е важно за постигането на тази цел", увери един от авторите на изследването, експертът по имунология Картик Чандран от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк.

Учените установили, че две от 349-те антитела, изолирани в кръвта на оцелелия от епидемията, блокират всички познати щамове на вируса в култури от човешки тъкани в лабораторна среда. Двете антитела защитили мишки и порове, които били изложени на смъртоносни дози от трите основни щама на вируса.

Откритието позволи да бъде създаден коктейл от въпросните антитела, който в момента е тестван върху по-едри животни.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
знаем се преди 6 години
Ваксина отдавна има, но трябва да се комбинира с компоненти,които да правят ваксиниралита се глупави,бавни,безплодни и със занижена имунна защита. Та затова още се бавята ,преди да се започне масово ваксиниране.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много си заблуден, ако си мислиш, че някой е тръгнал да ги спасява от добра воля. Може би има в началото доста учени утописти, но просто всичко е бизнес. И не ми сравнявай със социализма, а гледай филми за Никола Тесла и ще разбереш за какво говоря. Има фондове, създадени с цел избягване на данъци и всичко така е рутинирано, като една съвършехна машина за правене на пари. Навремето успехите на американската наука се дължеше И на руски евреи обучаващи китайски и индийски студенти.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, добре че са тези зли колонизатори от запада да им правят ваксини на африканците и да им лекуват болестите, а?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ваксина срещу ебола. Потърсете малко за руснаците.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To и тая разработка ще изчезне в небитието, както всичките открития за борба с HIV, за които се пише в медиите през половин година. Никой няма интерес от това седемте и половина милиарда души на планетата да са постоянно живи и здрави, забравете да видим лечение на СПИН или ебола скоро.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците още миналата година откриха ваксината, тия сега се хвалят с нещо! Пфу, маразматици!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това биофармацията стана голям бизнес. Те затова си потрошиха "краката" да тичат да прибират "хубавите" щамове.