Сатурновата луна Енцелад вероятно се е преобърнала в древността

Днешната й ос на въртене е с 55-градусов наклон спрямо древната
Обновена: 1 юни 2017 11:53 | 1 юни 2017 11:52, Елка Василева
4
Сатурновата луна Енцелад вероятно се е преобърнала в древността

Получени от космическия апарат "Касини" данни навеждат на мисълта, че в далечното минало сатурновата луна Енцелад, на която е възможно да има живот, се е преобърнала, съобщи Лента.

Специалисти установили, че днешната ос на въртене на Енцелад е с 55-градусов наклон спрямо древната му ос на въртене. Учените са на мнение, че вероятната причина за преобръщането на небесното тяло е била сблъсъкът му с голям астероид. Този сблъсък дестабилизирал за около 1 милион години въртенето на Енцелад. По всяка вероятност астероидът се е врязал в района на екватора на луната.

Впоследствие този район се преместил към днешния южен полюс на естествения спътник. Понастоящем там се намират т.нар. тигрови ленти - разломи с активни криовулкани. На северния полюс няма подобни геоложки особености.

Изследването обяснява защо северният и южният полюс на луната се отличават един от друг - ако нямаше сблъсък, те щяха да са сходни.

Енцелад - шестата по големина луна на Сатурн, се завърта около планетата за 32,9 часа. Радиусът на Енцелад е около 25 пъти по-малък от земния, а масата му е 200 хиляди пъти по-малка от тази на нашата планета.

Резултатите от изследването са публикувани в Icarus.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: сатурнЕнцелад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
8
 
! Отговори
преди 6 години
Смайващо е как дори в чисно научна статия отново се коментира за ГЕРБ и комунистите...Някои хора явно живеят, за да мърморят посредством клавиатурите си...
3
7
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
*** са били там.Преобърнали са я с хастара навънка
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой знае, какви са ги вършили герберастите едно време?
1
2
 
7
 
! Отговори
Иванов от 2017 преди 6 години
намерихме една котка живяла на Енцелад около 200 години.ТАзи котка сега живее в Есперанца. /черна маца/ носи инфо за исключително жесток катаклизъм /края на фанерозоя/