Водата в мантията на Земята е колкото в Световния океан

По-голямото количество от нея е в кристалите на минерали под формата на йони
9 юни 2017 12:52, Елка Василева
7
Водата в мантията на Земята е колкото в Световния океан
Снимка: архив, Reuters

Международен екип от учени установи, че в дълбините на земните недра има почти същото количество вода, каквото е в океаните, съобщи Ню сайънтист.

Специалистите правиха опити със скали, типични за мантията, и по-конкретно за буферния слой в нея на дълбочина от 410 до 660 километра. Той разделя горната от долната мантия.

"Ако изчисленията ни са верни, това означава, че има голямо количество вода под земната кора. Общото й количество е почти същото, колкото е водосборът на Световния океан", каза Фей Хунчжан от университета в Байройт, Германия.

По-голямото количество от водата в мантията е заключено в кристалите на минерали под формата на йони, отколкото в течно състояние.

Откритията се основават на имитация на условията, в които се намират минерали като рингудит в мантията на планетата. Оказа се, че водата в състава на определен минерал му придава наблюдавания вискозитет (плътност).

"Това са много сложни и добре проведени експерименти, който са част от разрастващата се обща картина. За нея допринасят лабораторни и полеви наблюдения чрез геофизични изследвания и проучвания на средата. Те показват, че слоят между горната и долната мантия съдържа значително количество вода", каза Греъм Пиърсън от университета на Алберта, Канада. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: водаземна мантия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5И твойта не е лесна...
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой забеляза ли къде се намира залеза тази вечер.?Земята се измести спрямо слънцето.Очаквайте скоро неочакваното...
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха. Тия дори не са си направили труда да вземат проби от мантията, ами са направили симулация какво би могло да има там. Пълна пародия.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само нея не сме я О'***.
1
1
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Поне жадни няма да умрем... :)