България – люлка на човечеството! Доказателството: Зъб!

Грекопитекът от Чирпан е датиран отпреди 7,25 милиона години
Обновена: 16 юни 2017 09:11 | 16 юни 2017 09:07,
54
България – люлка на човечеството! Доказателството: Зъб!
Проф. Николай Спасов с находката. Снимка: Reuters

Досега, повечето учени - археолози смятаха, че нашите праотци са дошли от Африка, но малък екип български изследователи намериха доказателства за произхода на Homo sapiens на територията на България, възстановявайки фосили от пресъхналото речно корито край село Рупките, на север от Чирпан, съобщава Франс прес.

През 2002 г., петгодишният внук на местния палеонтолог-любител Петър Попдимитров намира нещо, което прилича на вкаменелост на зъб с три корена.

Още по темата

"В началото си мислехме, че това е остатък от някакво животно", споделя пред АФП 76-годишния Попдимитров.

"Но зет ми, който е зъболекар, ми каза, че това вероятно е човешки зъб", продължава той.

Агенцията припомня, че германски войници през Втората световна война, копаейки бункери в България са откривали подобни челюсти, което е потвърдено и от екипа на проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген, Германия.

"Т.нар. грекопитек от Чирпан е датиран отпреди 7,25 милиона години. Това променя досегашните теории, че всички наши предци идват от Африка. Напротив, заедно с фосил, намерен край Атина, откритието вероятно означава, че човешкият род е тръгнал от нашите места, а после се е преместил в днешна Африка", твърди проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей.

В момента Спасов и шефът на парижката лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 млн. години и това се е случило в Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
Градинец преди 6 години
,,Складове на извор,,ХАЛКА БУНАР, И КАМЕННАТА КАРИЕРА В С. гРАДИНА,ОТКЪДЕТО В УЧИЛИЩЕТО СЕ ПАЗИВКАМЕНЕЛОСТ Офосилни вкаменелости в чирпанския край,не изследвани от никого е дъното,крайбрежието и самият бряг на така наречения карстов ИЗВОР,,ХАЛКА БУНАР,, кОЛКОТОфутболна топка е вкаменена ставна ябълка от кариерата ,пази се в кабинета по биология в училището на с. Градина.Около тези животни е имало и хора,които са загивали и .а се вкаменявали.Ставата е от цял скелят.Дир. беше Г. Бялков Първомай
39
1
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
До Калеко АлекоАлеко, Алекоооо то луната е македонска ти за една чирпанска област ще разсъждаваш чия е.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един пък е написал книга, че тук в България са написани първите букви и цялото човечество от тук ги взема и започва да пише!!!!!!! Тук са създадени първите букви на звукозаписното писмо.Дасе чудишна акъла им,като че ли няма германци,френци и др. та ние сме го направили писмото. Сега и зъбчето!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е млечен зъб от Лилито
36
11
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
Отвличат ни вниманието с глупости! Никой не го интересува дали са намерили най- стария зъб, а как живеят хората в момента! Остава, като македонците да започнат да доказват, че останките от човека са на българин!
35
1
 
3
 
! Отговори
eni4er преди 6 години
А.солташака намериха ли го
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте си заглавието и после ще се смеете на Македонците. Присмял се хърбел на щърбел
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи не произхождаме от маймуни, а от " мега пра българи" ...това обяснява защо човешкият род е на това дередже .......
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът сега е как е паднал зъбът. Бил ли е избит при бой, соматолог ли го е извадил (което може да означава че ние сме създателите на стоматологията), и т.н. ...
31
4
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Това е детски млечен зъб на Лили Иванова.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заглавието наистина е адски македонско ахахахаха
29
1
 
29
 
! Отговори
Винету преди 6 години
8 милиона години еволюция ... и крайният резултат е Валери Божинов.Някъде нещо се обърка.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bluesky1 26На този булевард винаги има по един такъв.
27
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
До АнонименСмятай
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Каква ти Македония? Има една "държава" укропия .....и тя там....тя май задмина всички ни!!!
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде и тия сега!!! Не стигат едни украинци, на които и динозаврите са били укропски, сега и нашите.....То бива комплекси, била, ама чак пък толкоз......Не че не е хубаво да си го мислим, ама КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ДАЛИ СМЕ БИЛИ В ЛЮЛКАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, КАТО СЕГА СМЕ НА ДЪНОТО И!!!!!???? Айде стига с тия комплекси на дребен народ! Забравихме си историята, традициите, изкривихме си езика, па сега....
24
0
 
19
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Тази сутрин, опитвам се от една пресечка да се включа в бул.Цар Борис 3, на двадесет метра от светофарите на кръстовището, които светеха червено. Навлязох в булеварда и, макар много внимателно да се бях огледал, един потомък на люлката на цивилизацията със поне 80 км.ч. ме настигна и обипка свирепо....на 20м. от светещия червено светофар... Може и оттук да е започнал хомо сапиенс, но сме си останали ***....
23
2
 
18
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
не бяхме ли люлка на простотията и беднотията.....пхах
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъглария е люлка на корупцията!!!
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това обяснява защо по тези ширини има толкова *** и днес