Суперкомпютър ще разкодира мозъка! Парите – от Евросъюза

Брюксел обмисля правила за признаване на електронни доказателства в съда
Обновена: 5 авг 2017 07:58 | 4 авг 2017 20:39,
75
Суперкомпютър ще разкодира мозъка! Парите – от Евросъюза
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че ще участва във финансирането на създаването на суперкомпютър, чрез който ще се опита да разшифрира човешкия мозък и ще си развива индивидуална за всеки човек медицина.

Сред другите задачи на машината ще бъдат предвиждането на климатичните промени и предотвратяването на големи промишлени и природни бедствия.

Комисията започна днес едномесечно допитване сред академичните среди, властите и бизнеса в страните членки за параметрите на поръчката, с очакване догодина да възложи изработването му.

Идеята е да се направи машина със свръхвъзможности, която да се използва за научни цели, съобщи Комисията. Тя трябва да е в състояние да обработва големи количества информация, така че да помогне за решаването на досега неизъплними задачи и тестове.

Чрез суперкомпютъра и технологичната инфраструктура около него, Европа разчита да си върне позициите на водещ регион в технологиите и да възстанови конкурентоспособността на икономиката си.

За първи път в историята четвъртата индустриална революция се случва другаде, не в Европа, заяви неотдавна първят зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Брюксел се надява свръхкомпютъра да помогне и за решаване на проблема с главоломно растящите нужди от обработка на данни. Прогнозите сочат, че до 3 г. в ЕС ще се ползват 25 милиарда устройства, потребяващи интернет, които ще се черпят над 2 зетабайта трафик годишно.

Създаването на супермашината ще е изключително скъпо и затова е от съществено значение то да има подкрепата на страните членки и на частния бизнес, преди да бъде започнато, се казва в мотивите, с които се пуска допитването.

Засега само 8 държави са изразили публична подкрепа за проекта: Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Словения.

Междувременно правосъдният еврокомисар Вера Йоурова съобщи, че започва работа по създаването на правила за признаване на електронни доказателства в съдебния процес. Според нея интернет "не трябва да служи като сигурно убежище за престъпниците".

Предложенията ще позволят открити в интернет следи от престъпни деяния да бъдат разглеждани като доказателства при съдебни процеси. Като такива ще се използват информация от електронни абонаменти, от трафик, метадата и друго съдържание, извлечено от следователите по криминални дела.

В много държави електронните доказателства са регламентирани и сега, но не е уреден въпросът, когато иде реч за такива, събрани в друга държава от ЕС. В тези случаи, подобни следи често не се вземат под внимание от съда или пък водят до задънена улица разследванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суперкомпютърът как ще разчете мълчанието?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква е гаранцията,че елекронните данни не могат да бъдат манипулирани?Или информацията/дезинформацията да е подвеждаща?Или да е грешка?И сега има такива устройства,те вече са създадени,можеш да си ги изпиеш,но не могат да разшифрират човешкия мозък,може би само някои основни импулси,инстинкти и толкова!И биологично-химичен анализ могат да направят.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вавилонската блудница вие зловещо
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusдецата на богатите ще се раждат без наследствени болести..всичко има две страни! няма да имат "болести" ще са "идеални", обаче няма да имат и нищо човешко в себе си ...излизащият от комина дим, има свойства, качества и състав най-близки до огъня, от който е дошъл. колкото повече се издига нагоре димът, толкова повече се разрежда от въздуха, а значи има все по-малко общо с огъна, от който е дошъл ...докато съвсем не се разтвори във въздуха ... и не "изчезне" в безкрая...
3
3
 
13
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 2Вчера за първи път отстраниха генетична болест в жив човешки ембрион. От една страна звучи добре, от друга не се знае до какво ще доведе това. Дори всичко да е успешно има един социален аспект: децата на богатите ще се раждат без наследствени болести, останалите ще си ***, човечеството ще се раздели на два клона.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия братя пак се засилиха да човъркат мозъка...абе кой ти позволява да пипаш това, което природата е създала ? кой си ти, че си позволяваш да пипаш там?най-много от много бърникане и стремеж към "идеално съвършенство", да се роди чудовище, но не и човек... :((
1
3
 
19
 
! Отговори
zeus преди 6 години
И без суперкомпютър мога да ви кажа, че ако се запазят сегашните тенденции след 100 години в Европа няма да има нито един бял, и това само ако не се стигне до война преди това.