Не Русия, не САЩ, Китай праща мисия на Марс!

Безпилотният Марсоход ще кацне на планетата през 2020-а
21 сеп 2017 14:07,
71
Не Русия, не САЩ, Китай праща мисия на Марс!
Снимка: flickr

Китай ще стартира космическа мисия до Марс около 2020 г., предаде ТАСС като цитира в. "Чайна дейли". Китай възнамерява да получи почвени и скални образци от четвъртата планета в Слънчевата система към 2030 г.

По думите на главния инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо, Китай планира да стане първата страна, съвместила орбитална дейност с тази на повърхността на Марс в една и съща мисия. В китайския проект се работи по три основни направления - орбитален апарат, спускаем модул и марсоход.

Мисията ще включва 13 комплекса научно-изследователско оборудване, 7 от които са предназначени за орбиталния апарат, а 6 - за марсохода.

Орбиталният апарат ще събере данни за марсианската атмосфера, електромагнитното поле и температурата на Червената планета, ландшафта й, както и друга полезна информация.

Марсоходът с тегло около 200 кг ще изследва повърхността на планетата и ще тества оборудването, което в следваща мисия ще бъде използвано за събиране на почвени и скални образци и за по-късното им изпращане на Земята.

По думите на учения, Китай планира до 2020 г. да осъществи кацане на безпилотен апарат на Луната в рамките на програмата "Чанъе-4", както и да отправи към естествения спътник на Земята безпилотната мисия "Чанъе-5" с възвръщаем модул за получаване на образци от грунта.

Китайската космическа програма освен това предвижда изследвания на астероиди и други космически тела за събиране на данни за произхода на Вселената и търсене на извънземен живот.

Чжан Жунцяо отбеляза, че Китай планира да отправи една мисия към Юпитер през 2036 г. и друга към Уран през 2046 г. По думите му, тъй като тези планети са много отдалечени от Слънцето, нужната за подобни полети светлинна енергия ще е недостатъчна.

Както поясни ученият, съвременните двигатели са неподходящи за постигане на поставената цел - дългото съхраняване на горивото води до загуба на първоначалните му свойства, тъй като космическата среда понякога може да е по-агресивна от земната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
9
 
! Отговори
змей преди 6 години
то не е лошо първо да започнат безаварийно да изстрелват ракети , да позиционират геостационарни спътници па после да мисля за ровъри по марс :) и кат за начало може и един а не шест :))) ... една кола не могат да направят да не се скапва на 3-тата година ...
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз в поста си съм писал до коментар 23, ти като ми пишеш на мен да беше прочел някъде какво и накой отговарям. Ако искаш и за корейската мисия до слънцето пиши ....
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44, професоре, за китайската мисия от преди няколко години говоря! Каква 69-та те гони?
45
6
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Недей да обиждаш, не се пише Петербург а Санкт Петербург или още по правилно - Ленинград. И за твое сведение, освен тролеи имаме в депото и трамваи. Понимаеш?
44
2
 
2
 
! Отговори
До до 25 преди 6 години
Плй колкото и по който искаш, казавм че се излагаш с твърдението, че са използвали CGI. ти си промит мозък
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво УКВ на 2,2 гхз шемети ? разбирачи, аре затваряйте се в тролейбусното депо в Петербург и не се обаждайте
42
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Аз си плюя и по американските и по руските и по всякаквите други джангатайски лъжци и по мало.умниците които вярват на всичко което им кажат "авторитетите" без да могат да го докажат дори и за пред себе си. Правя го за удоволствие и няма нужда да ми се плаща. Разбра ли сега православни ми приятелю и последователю на култа за чиито патрон също няма доказателства, че някога е съществувал!
41
1
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Ами обясни на мен простия радиоспециалист, как укв сигнал може да го хванеш навсякъде по Земята. Още повече с дължина от 10 см.
40
2
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Ама на останалите 15000 снимки на Наса, повърхността е СИВА. Дори и тази с малката стъпка на Човека! Как пък 6 мисии на Аполо умерват само сива почва
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38Моля те спри да се излагаш. Спри и помисли малко.
38
3
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Ами УКВ вълните имат това свойство да се разпространяват праволинейно като светлината. Та как руснаците ще хванат тези вълни, които са насочени за другия край на света.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се спори с феновете на конспиративните теории за тях реалноста не е толкова интересна. Каквото и да им кажеш, че излязат с друга теория :) безнадежни са.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Още на снимката "Earthrise" направена от Аполо 9 (или 8 не помня) се вижда, че Луната е кафеникава...
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимките които китайският луноход направи, показа че цветът на лунната повърхност е кафяв, канелен. И за да са убедителни в правилното цветовъзпроизвеждане са поставили цветна скала на лунохода. Грешка няма, циментовия цвят на американската луна е само в Холивуд. Няма какво да се добави повече за мисиите Аполон.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Като ти казват, че нямаш идея какво говориш е вярно. НАСА през 60 и 70-те години са комуникирали с Аполо на 2.2Ghz УКВ. За това е било много лесно сигнала да бъде трингулирано от почти всеки с нужното оборудване което Руснаците 100% са имали.
33
5
 
3
 
! Отговори
до 30 от 27 преди 6 години
Не човек, просто ме напуши смях от коментарите и реших да се изгавря малко с *** анти НАСА русофилчета. Беше на майтап
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26Хахаха ок :) точно в Крим ли е била?
31
3
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Сорос и тиквата ни доведоха до това състояние
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27"с член който е православен всичките са платени от сорос псевдо учени и режисьори от холивуд".... това няма никакъв смисъл. Страх ме е дори да си представя какво става в празните ви глави.
29
5
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Руснаците могат ВСИЧКО. ФАКТ!