Да "докосне" Слънцето – задачата на нов апарат на НАСА

Космичекият уред с големината на автомобил ще тръгне през 2018 г.
27 сеп 2017 20:52,
50

Да "докосне" Слънцето – такава е целта на нов космически апарат на НАСА. Мисията струва на американската космическа агенция милиард и половина долара.

Parker Solar Probe – апарат с големината на автомобил, ще поеме към Слънцето през юли следващата година. Неговата цел е да достигне на разстояние 7 милиона километра от слънчевата повърхност. При екстремни условия - температури от близо 1400 градуса по Целзий, въздействие на свръхзвукови частици и мощна радиация.

"Това ще бъде първият космически апарат, който ще навлезе дълбоко в слънчевата атмосфера. Ще стигнем до слънчевата корона, която крие много мистерии, обърквали учените в продължения на десетилетия, и се надяваме най-накрая да разгадаем тези мистерии", коментира Ники Фокс, учен от мисията.

Защо короната – най-външният слой от атмосферата на Слънцето, е по-гореща от неговата повърхност? Това е един от въпросите, които очакват своя отговор. За да го получим, сондата ще бъде оборудвана с различни измервателни уреди. Те ще изпращат всички събрани данни на Земята.

"Положили сме много усилия и време за тестове, за да се уверим, че апаратът ще се държи точно по начина, по който очакваме. Мислим за него по цели дни и нощи, целта ни е да предвидим абсолютно всеки детайл", пък поясни Джим Кинисън, инженер от мисията.

След изстрелването си сондата ще направи седем обиколки на Венера, докато достигне орбита на Слънцето през декември 2024-а година. Очаква се апаратът да се завърти около звездата 24 пъти, доближавайки се все повече с всяка следваща обиколка.

Как върви подготовката на историческата следваща стъпка от изследването на нашата звезда – вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо короната най-външният слой от атмосферата на Слънцето, е по-гореща от неговата повърхност?"Заради газовете и нагорещената плазма, които биват изхвърляни в слънчевата корона чрез изригвания. Изригванията са локални, не покриват цялата площ на повърхността му, породени са от реакциите под повърхността на Слънцето и затова "слънчевата атмосфера" или короната е по-гореща от повърхността му. Ама давайте, пръснете 1 милиард ей така, за спорта.
20
5
 
3
 
! Отговори
от 13 преди 6 години
до 19 Муахахахххахахаххахахаха... Остави колегата с фурната ..ти кажи какво ще се случи на апаратите в този космически апарат при 1400 градуса. Значи понеже няма въздух от Слънцето до Земята в размер на 150 милиона километра, а вакуум затова слънчевите лъчи ти изгарят на плажа кожата, нали? Муахахаахахахаххахахаха....
19
0
 
6
 
! Отговори
Албанеца преди 6 години
Айде сега щял да се стопи от жегата, няма да се стопи щото ще отиде през нощта по хладното!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
$1.5 милиарда е смешна сума. Товариш Путин губи всеки ден по $1.5 милиарда от санкциите, всеки месец дава по $1.5 милиарда за подкупи да му махнат санкциите и въпреки това процъфтява физически и се подмладява с американски ботокс.
17
6
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Ако не бяха тъъпи от Наса, досега да са стъпили и на Марс, а не да чакат руснаците да ги водят до МКС. Как стъпаха на Луната, а сега нямат ракета да изстреля и сателит. Щото реквизита на Холивуд се изчерпа
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 8НАСА са много *** и хубаво че си ти да ги светнеш.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Племенника на Горещо Любимият Вожд Ким вече е кацал на Слънцето. През нощта е кацал, щото да е по хладно.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе 5градуса от амчъмъ на три инча от сикими е целта
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, да..то желязото се топи при 1500 градуса , а този апарат с всички уреди в него не знам какво ще им се случи при 1400 градуса. Той корпуса на апарата може и да издържи, но какво ще се случи със всичкото оборудване в него?? Ще всичко ще е стопено още на 20-30 милиона от Слънцето.
12
4
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
И колко време ще издържи космическият апарат на температура 1400 градуса? Или американците ще го изолират с любимото си фолио, което спира всякаква топлина? Чудно защо, жената като обгърне пиле във фолио и го сложи във фурната се изпича така добре.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 8 Вместо да обиждаш, по-добре ти прочети внимателно статията, РАЗБИРАЧ!)))
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 8 Алооууу, пише "Неговата цел е да достигне на разстояние 7 милиона километра ОТ слънчевата повърхност"И след това:"Ще стигнем ДО слънчевата корона, която крие много мистерии, обърквали учените в продължения на десетилетия, и се надяваме най-накрая да разгадаем тези мистерии", коментира Ники Фокс, учен от мисията." "Защо короната най-външният слой от атмосферата на Слънцето, е по-гореща от неговата повърхност?"Разбра ли, приятел? Ти чети внимателно статията.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази държава всички са разбирачи и най-много говорят за това , което най-малко разбират
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, анонимния, пише 1400 градуса на разстояние 7млн км. Не четеш внимателно , голям разбирач се извъди.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото стигнаха Луната ,толкоз ще докоснат Слънцето . Е! Сега ще е по -лесно отколкото на Кубрик .Все нещо ще скалъпят .
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К'ви са тия простотии, бре? К'ва е тази скапaна статия бре? Повърхността на Слънцето е 5500 градуса!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАСА навлиза в територията на Македония !!!
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аахахахха..значи слънчевата корона била по-гореща от повърхността на Слънцето и вместо апаратът да достигне слънчевата повърхност щял да стои в по-горещата корона на 7 милиона километра от Слънчцето. Ако това не е простотия! Нали най-добрите изследвания на даден обект се правят при възможно най-малко разстояние до този обект.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи летяха на луната, без да знаят за съществуването на слънчевият вятър. И се върнаха, без да са станали на въглен. Чудно, какви късметлии.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо смешните хамериканци ще харчат 1,5 милиарда долара, като знаят колко градуса е слънчевата корона и какво повече ще открият от това че има слънчеви изригвания не знам. Тия като си печатат доларите на поразия се чудят какви простотии да измислят.