Да "докосне" Слънцето – задачата на нов апарат на НАСА

Космичекият уред с големината на автомобил ще тръгне през 2018 г.
27 сеп 2017 20:52,
50

Да "докосне" Слънцето – такава е целта на нов космически апарат на НАСА. Мисията струва на американската космическа агенция милиард и половина долара.

Parker Solar Probe – апарат с големината на автомобил, ще поеме към Слънцето през юли следващата година. Неговата цел е да достигне на разстояние 7 милиона километра от слънчевата повърхност. При екстремни условия - температури от близо 1400 градуса по Целзий, въздействие на свръхзвукови частици и мощна радиация.

"Това ще бъде първият космически апарат, който ще навлезе дълбоко в слънчевата атмосфера. Ще стигнем до слънчевата корона, която крие много мистерии, обърквали учените в продължения на десетилетия, и се надяваме най-накрая да разгадаем тези мистерии", коментира Ники Фокс, учен от мисията.

Защо короната – най-външният слой от атмосферата на Слънцето, е по-гореща от неговата повърхност? Това е един от въпросите, които очакват своя отговор. За да го получим, сондата ще бъде оборудвана с различни измервателни уреди. Те ще изпращат всички събрани данни на Земята.

"Положили сме много усилия и време за тестове, за да се уверим, че апаратът ще се държи точно по начина, по който очакваме. Мислим за него по цели дни и нощи, целта ни е да предвидим абсолютно всеки детайл", пък поясни Джим Кинисън, инженер от мисията.

След изстрелването си сондата ще направи седем обиколки на Венера, докато достигне орбита на Слънцето през декември 2024-а година. Очаква се апаратът да се завърти около звездата 24 пъти, доближавайки се все повече с всяка следваща обиколка.

Как върви подготовката на историческата следваща стъпка от изследването на нашата звезда – вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите както винаги показват нивото на родното образование. Балканска трагедия.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43Защото не го разбират. А мисъл нямат.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ми е писнало от големите "разбирачи" родни ... нямате идея какви глупости говорите ама нали все сте много отворени имате просто дълг да си излеете простотията.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам, че всички говорите за топлината и как тя ще унищожи апарата. Никой не казва никъде в статията за слънчевия вятър, който буквално може да раздроби на частици апарата.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31 : В опита си да се направиш на умен ,само се излагаш и показваш всъщност колко си неук.Планетата ни се загрява от слънцето чрез Радиация,а атмосферата отговаря за това ,да се задържи температурата в този си вид на Земята.В разстоянието между земята и слънцето ,температурата е -270 градуса.Ти какво си мислеше ,че в слънчевата ни система е страшна жега заради слънцето ли ? Само отделните обекти се награвят чрез радиация ,а в свободното пространство е абсолютната нула.
36
4
 
1
 
! Отговори
ОТ Горе ВЪЗМУТЕНИ преди 6 години
Предлагаме да се ликвидira NASA .НАпомняме че няма откъде да купим и доставим НОВО СЛЪНЦЕ от този много лечебен тип..Наркоманите от NASA не спряха да пращат контролирани от жестоки врагове на слънчевата ни система вражески апарати срещу слънцето..
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо бе хора, защо толкова мразите прогреса и мисълта ?
34
3
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Хахахаха тия пак са втори , севернокорейците кацаха там и се върнаха вече ...
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 16NASA изпрати снимки от всички планети в Слънчевата Система. Американски апарати щъкат на Марс десетки години. През това време Рашка няма адекватна карта на собствената си територия.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 39 Заради глупаците 'Интелигентните и МОЖЕЩИТЕ" страдат викаш? ***, стига ме разсмива!Като си некадърник, глупаците покрай теб виновни?Муахахахаа...
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 36 Да се чуди човек и на такива като теб ,които повярваха на американците преди 30 години, че 2020-та година американец ще кацне на Марс! Ей такъв си и ти!На Марс още 50 години най-малко няма да има човек кацнал там!
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 34 МХМ, вече се чудиш каквио простотии да изсмукваш от пръстите си...ми облепи си космическия апарат с огледала и го пшусни към Слънцето.... На 1400 градуса не огледала и метал ще ти остане в продължение на месеци летене на тази температура, но и мозъкът ти няма да го има гледащ от апаратна на НАСА!
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 32 Муахаха...огледалото не се нагрявало от Слънцето! МуахахаахаххахахаЕ нямам думи за теб! Фолиото...за ФОЛИОТО ГОВОРИМ! Защо фолиото прегаря на 300 градуса във фурната? Аре да сложа и едно огледало във фурната на 300 градуса да видим няма ли да се пукне.)))
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 29, Младеж си даже на 60 да станеш, защото те оборвам с аргументи. Сам си п;ротиворечиш- казваш че топлината не се пренася във вакуум, а аз ти задавам простичкия въпрос: Тогава как топлината от Слънцето идва до нашата Земя, като не сер разпростира във вакуум? Оплиташ се в собствените си измишльотини, младеж.
27
7
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
"Разликата между фурната и открития космос е, че в космоса няма въздух, който да се загрее и пренесе топлината"Така ли? А защо като няма въздух между Земята и Слънцето..Земята се стопля от Слънцето след като във вакуум топлината според теб не се пренасяла???
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 27 Значи викаш фолиото издържа на 1400 градуса? Ссстига беееее! Та то прегаря на температура 300 градуса във фурната, бе младеж!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достоевски, като си толкова наясно с физиката, я кажи коя апаратура би издържала 1400 градуса? При такава температура се топи за справка метала. Дори да има по-издръжливи сплави от метала с нужното покритие..вътре в този апарат температурата би стопила всякаква апаратура.
24
2
 
6
 
! Отговори
Ф. М. Достоевски преди 6 години
Малко не сте наясно с концепцията за горещо и студено и келвинова температура, затова ви е толкова объркано у главетата. Освен това може да се направи такава обвивка на апарата, която до издържи доста голямо приближаване до Слънцето, преди да изгори. Въобще физиката и технологиите доста са напреднали, от нивото на което повечето умници сте застинали, а именно устройство на самоделен ракиен казан.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 22 Бе глупости на изтрещели американски лентяи. Повърхността на Слънцето е 5500 градуса, а ядрото му достига над 6000 градуса. А сами казват че ще достигнат ДО КОРОНАТА където е 1400 градуса пък тя била по-гореща от повърхността. Не знам кой е виновен..тия превели статията или самите американски тъпaнари-учени.
22
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 19 Сам си се обърка, хем казваш че при липса на въздух няма какво да разпространява топлината, хем след това казваш, че в космоса страната на даден обект огрята от Слънцето температурата ще е висока. Нещо на 2 ракии ли си, що ли?