На Калиакра: Амулет от нефрит, изработен в... Китай

Находката е от 14 в., направена при династията Юан
Обновена: 29 сеп 2017 16:26 | 29 сеп 2017 15:15, Анисия Иванова
11
На Калиакра: Амулет от нефрит, изработен в... Китай
Архив: Булфото

Уникален амулет от бял нефрит, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан, е открит при разкопки на нос Калиакра, съобщи ръководителят на археологическия екип доцент д-р Бони Петрунова на пресконференция.

По думите й подобен артефакт досега не е намиран в България и определи находката като най-значима в продължаващите повече от десетилетие проучвания на екипа на античната и средновековна крепост на Калиакра.

Върху амулета е изобразена сцена с малък сокол, ловуващ дива гъска сред лотосови цветя. Сцената с пролетното пробуждане на природата има символно значение за благоденствие и успех, поясни доцент д-р Петрунова, съобщава БТА.

Археоложката добави, че красивият художествен предмет, датиран от 14-и век, е използван като катарама в униформата на китайци и на номадски народи.

Императорският нефрит е изключително почитан в Китай като камък-лечител и може да е попаднал на българска земя със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство, е една от версиите на археолозите.

Амулетът може да е "пропътувал" и по търговските пътища от Венеция, с която Добруджанското деспотство е поддържало добри връзки.

Подобни артефакти в големите аукционни къщи вървят между 20 000 - 40 000 евро, но амулетът, както всички открити досега реликви на нос Калиакра, ще остане в колекцията на Историческия музей в Каварна, каза доцент д-р Петрунова.

През тазгодишния археологически сезон при проучването на некропол от края на 14-и век екипът е попаднал и на част от каменна икона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Калиакра 1395 преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААи първата им работа веднага да го сложат в християнския некропол
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз нефрит е бил подарък за Лили Иванова от китайския император.Тъй ами, нищо не знаете вий.
3
9
 
6
 
! Отговори
питайте преди 6 години
Питайте хора...Божидар Димитров...той ще Ви докаже веднага , че това е нефрит от ---първия император на Китай,...от хазната на Чингиз хан и от където искате да чуете. България никога няма да има по - способен "историк" от този индивид. Каквото иска да намери-намира и то в кратки срокове....Евала...
2
0
 
8
 
! Отговори
чудеса преди 6 години
- Марко Поло подарил нефрита на владетеля Балик в уверение, че не си измисля за Китай;- деспотът на Несебър пратил годежарски дарове за дъщерята на Добротица;- ловна дружинка шейхове търсела тъдява специфичните патици;- или - от кои векове китайците се мъчат да стигнат европейските пазари... и тн.а деспотството търгува и с генуезците, но има и собствен флот, отделно се поддържали добре и старите търговски пътища
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама Kитай ли пише на амулета или PRC?