Здраве прелетя 4 хил. км и 3 континента, чак до Судан

Пътят на лещояда бе проследен с предавател в реално време
9
Здраве прелетя 4 хил. км и 3 континента, чак до Судан
Снимка: БДЗП

Здраве, първият български белоглав лешояд, прелетя до Южен Судан в Африка. Младият пътешественик има интересна, но за съжаление прекалено кратка история. Той прелетя 4000 км, 3 континента и 7 държави, прекара почти месец в Судан, достигайки зимовището си в Южен Судан. Само след седмица обаче предавателят на Здраве започва да изпраща сигнали от една и съща позиция в гориста савана далеч от населени места, съобщиха от БДЗП.

В началото Здраве е болнаво пиле, лекувано в гнездото, но младата птица бързо се възстановява. Според природозащитници е много вероятно и друг път белоглави лешояди от Балканите да са достигали до тази част на черния континент, но за пръв път с помощта на новите технологии това може да се докаже и да бъде проследено в детайли и в реално време.

Предавателят бе поставен това лято в рамките на проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди", изпълняван от Българското дружеството за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

Първата среща на екип на БДЗП с младия лешояд  съвсем не е обещаваща. Здраве е една от младите птици, на която експертите планират да поставят сателитен предавател в началото на лятото. Това се оказва нелека задача, защото екипът установява, че Здраве тежи по-малко от нормалното за възрастта си.

Екипът изчаква още една седмица, като през това време наблюдава младата птица от разстояние и следи дали родителите осигуряват достатъчно храна. Оказва се, че те редовно хранят малкото, но при второто посещение в гнездото е установено, че Здраве не е наддала дори грам. Това кара екипа да вземе мерки и да се свърже със Спасителния център на Зелени Балкани.

Взето е решение младият лешояд да бъде лекуван, без да се извежда от гнездото, а ветеринарите от Спасителния център осигуряват витамини и лекарства против вътрешни паразити. След кратко лечение младият лешояд наддава с цели 2 кг само за седмица и е кръстен символично Здраве.

Проследяващото устройство е прикрепено едва няколко дни преди той да излети за първи път от гнездото си в района на Маджарово, Източните Родопи. Това се случва със седмица закъснение в сравнение с връстниците на Здраве. Това не пречи на младия лешояд да събере бързо сили и за съвсем кратко време да навакса и дори надмине своите връстници. През септември Здраве поема по следите на египетските лешояди от Балканския полуостров и по миграционния коридор "Виа Понтика" достига Турция, преминава над Босфора и поема към Близкия Изток.

Често млади белоглави лешояди от Балканите достигат до Израел и Близкия Изток, но Здраве изненадва всички като транзитно преминава над района и навлиза в Египет. Устремена на юг Здраве прелита на Сахара само за 4 дни и достига Сахелската зона в Судан. По време на своето пътешествие лешоядът преминава през 3 континента и 7 държави, прекарва почти месец в Судан, а в края на ноември се отправя отново на юг и достига Южен Судан. Само след седмица предавателят на Здраве започва да изпраща сигнали от една и съща позиция в гориста савана далеч от населени места.

"Възможно е да е паднал предавателят, но много по-вероятно е птицата да е загинала", смята Волен Аркумарев от БДЗП. "За причините за смъртта само можем да гадаем, изключваме токов удар като причина, защото там няма електричество, а и районът е доста горист с много подходящи места за нощувка и почивка", допълва експертът. Възможно е птицата да е станала жертва на отрови или да е била заловена от местни жители.

Екипът прави опити да се свърже с местните власти или природозащитници, които да посетят последните координати и да проверят на място какво се е случило със Здраве, но районът е много трудно достъпен, с военни конфликти и шансовете са много малки.

За разлика от други птици със силен инстинкт за миграция, като примерно белия щъркел, белоглавите лешояди се придържат в района на гнездовата колония целогодишно, като само младите птици извършват скитания. Това поведение на младежите носи рискове: около 70% от смъртността при вида се случва в тази възраст, когато лешоядите прекосяват неподходящи райони сами без помощта на колонията и имат трудности при намирането на храна.

Сателитното проследяване позволява на експертите лесно да определят местоположението на следените лешояди, подобрява знанията за тяхното разпространение, придвижвания, заплахи, смъртността при тези птици и възможните природозащитни мерки за предотвратяване на тези заплахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е това е къде къде по-интересно отколкото да ни набивате постоянно некви *** като николетка
8
10
 
1
 
! Отговори
rogo преди 6 години
А кой плаща за отглеждането и размножаването на тези лешояди, които като пораснат отлитат в топлите страни и повече не е връщат. Защо имам чувството, че част от парите са от нашия джоб.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на здраве му се взе здравето от скитане
6
0
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
До suncho82Кл0ши,не се напъвай. Просто си се изложил достатъчно.Я ми кажи,работи ли ти часовника от Зрbнчо?
5
7
 
2
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
само ......... за съжаление остават в нашата държава и те си личат най-вече във коментарите(визирам коментиращите от първите два коментара)
4
7
 
2
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
само *** за съжаление остават в нашата държава и те си личат най-вече във коментарите(визирам коментиращите от първите два коментара)
3
0
 
6
 
! Отговори
Kdk преди 6 години
От статията ви не стана ясно дали птицата е мъжка или женска!? Уточнявайте ги тези неща...
2
2
 
15
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
А пък нашия чистач сuдней прелита от Сточна Гара чак до плажа в Манли да се гмурка и често го проследяваме с Джипиес и се връща по странен маршрут през Бангладеш в квартала на червените (черните)фенери на стотици километри от обичайното от Тайланд....
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре да му закачат един предавател на лешояда Суджук и да го пускат