Фосилизирана гора на 280 млн. години открита в Антарктида

Там някога е имало широколистна гора, твърдят геолози
16 яну 2018 12:00, Елка Василева
40
Фосилизирана гора на 280 млн. години открита в Антарктида
Снимка: архив, Reuters

Геолози откриха фосили на дървета на 280 милиона години, които свидетелстват за най-старата известна полярна гора в Антарктида, съобщи в. "Индипендънт".

Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън откриха древните спесимени сред скали на Трансатлантическите планини, където някога е имало широколистна гора.

Екипът преди намери фрагменти от 13 дървета на възраст над 260 милиона години.

Това означава, че в района е имало гора преди появата на първите динозаври в края на пермския период.

Полярната гора е расла на географска ширина, където вече няма растителност.

Учените мислят, че растенията там трябва да са били много издръжливи. Те са живели половин година в пълна тъмнина, а след това до пет месеца на непрекъсната светлина.

През пермския период Антарктида е била много по-топла от сега. Навремето Белият континент е бил част от от суперконтинента Гондвана, от който са се откъснали днешна Африка, Южна Америка, Арабия, Индия, Австралия. Там са расли мъхове и папрати. Според геолозите през цяла Гондвана са минавали гори.

Проф. Гълбрансон каза, че специалистите знаят за фосилите в Антарктида от около 1910 г., но по-голямата част от района остава неизследвана.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Суеказащото земята е плоска като главата ти
36
1
 
4
 
! Отговори
Любен преди 6 години
"спесимени" и "днешна Арабия?" ахахахха
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До суека- Това са глупости. Изкарай 50 000 лева и ще можеш да заминеш, но при -50 градуса, никаква храна и ветрове, който бихме нарекли ураганни, успех с намиране на древни тайни и разкриването на идиотските ти конспирации.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонска гора
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Криогенетиката като наслдство от чукчите и последтвие от руската технология за запазване на човешкият род е развита преди новата ера още по времето на първия чукча от праисторическа ера. В последствие се оказва, че първият ембрион е Александър Македон.. Прясно размразен, за да постави основите на новаите хора населяваши т0зи планета.За съжаление за този мурафет са се светнали и няколко западняци. Сега се води битка за основополагащи патенти. Жив и здрав да е Костов.
32
2
 
6
 
! Отговори
Горски преди 6 години
Тази гора първоначално се е намирала на мястото на Западен парк в София, но в еволюционното си развитие дървесният вид се е оказал на една брадва разстояние по-напред от жителите на съседното гето. За всеки случай се е заровила и на два километра под полярния лед.
31
0
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Че тя въобще не е била там където е днес тогава бе...била е много по на север ...кви пет месеца нощ....
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе,как ги изчисляват тия години,само не ми казвайте пак за Водород-14.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Пак до ЖокерА както вече се досещаш - различните нива чертаят различни брегови линии, което рефлектира върху точността на дадено изображение. И освен до геодезия, нещата опират и до познания по палеогеография, палеогеология и палеоклиматология, както и умения за изготвяне и разчитане на климатични, заливни и други модели. Има доста повече и по-малко сериозни блогове и сайтове. Като: "древните дот ком" и др.
28
0
 
2
 
! Отговори
Пак до Жокер преди 6 години
Щеш, не щеш, нещата все си опират до портоланите като източник (Оронций Финей, Хаджи Ахмед, Филип Буаше...). Именно на техните са изобразени бреговете на Антарктида. А в тези на Буше е показана като 2 острова!По отношение но точното изобразяване има малка закачка. Според някои изследователи най-ранната възможност за чиста от лед брегова линия е била преди поне 20 хиляди години (последното заледяване). От друга страна, за това време океанското ниво се е повишило с 100-120 метра заради топенето
27
0
 
3
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До АнонименСтига с тези портолани бе! Не ме ли разбираш??? Говоря ти за "точно изобразена континентална линия на Антарктида"! Такова геодезическо заснемане на терена не може да стане без изградена и измерена триангулачна мрежа! Кой я е направил на Антарктида преди векове???? Не ти говоря за навигация в морето по карта! Разбери ме най накрая!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анон преди 6 години
Я видим кой ще схване: Чувало се е в горта "Текели-ли! Текели-ли!"
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖокерАнджък де, портоланите се използват до края на 18-ти век, което е 31.12.1799 г. Въпросният Гаус е роден 20-на години по-късно и поне още толкова за да пропише, което скакто и да го смяташ все сие 19-ти век.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 3Много зле човек, ще ме спукаш от смях! Прочети ти малко)
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До много умни учениЗащо си правите труда да коментирате неща които явно са ви много далеч. Този регион не винаги е бил на плолюса. Не знам защо изобщо си правя труда да обянсявам нещо на балкански селянин.
22
1
 
0
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До АнонименГеодезията е една и съща от времето на Гаус. Само уредите за измерване се усъвършенстват. Превеждай си го както искаш
21
2
 
5
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Има доста такива древни карти, голяма част от тях явна препечатка от още по-древни карти и голяма част от тях са на пръв поглед напълно неверни и/или неизползваеми и дълго време пренебрегвани поради елементарната причина че не са правени по полулярната днес геогравска координатна система.Но оказва се че те съвсем не са грешни, а приравнени към днешните координатни ситеми се оказва че някой са с точност недостигната от нас преди космическата ера.И "белият" континет го има с реки и заливи ...
20
3
 
3
 
! Отговори
ss преди 6 години
абе Пири Рейс е бил морски капитан какъв паша ви гони незнам още малко и султан ще го изкарате иначе е завладял доста градове по бреговете на средиземноморието и го водят като най добрия капитан за времето си.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жокера (#15)Обърни внимание на термините "rhumb chart" и "rhumb lines", а си ги превеждай както и откъдето искаш. Наистина термина "координатна мрежа/система" липсва, но остават множеството нанесени на картата линии от центрове с посоките на навигационния компас, което на практика е същото.
18
0
 
1
 
! Отговори
До Жокера (#15) преди 6 години
Със съкращения, ето написаното по темата в Енциклопедия Британика:"Portolan chart, also called harbour-finding chart, compass chart, or rhumb chart, navigational chart of the European Middle Ages. The earliest dated navigational chart extant was produced at Genoa by Petrus Vesconte in 1311 and is said to mark the beginning of professional cartography. The portolan charts were characterized by rhumb lines, lines that radiate from the centre in the direction of wind or compass points and..."