"Хъбъл" засне загадъчна свиваща се буря на Нептун

Няма данни как се образуват вихрите или колко бързо се въртят
17 фев 2018 11:52, Елка Василева
40
"Хъбъл" засне загадъчна свиваща се буря на Нептун
Снимка: архив, Reuters

Специалисти на НАСА забелязаха нещо странно на планетата Нептун - зловеща буря, която се свива, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

Страховитите бури на Нептун бяха загадка за специалистите, откакто ги засне космическият апарат "Вояджър 2" в края на 80-те години на миналия век. Те се появяват и изчезват и досега бяха наблюдавани само няколко пъти с "Хъбъл".

"Нямаме данни как се образуват вихрите, или колко бързо се въртят - каза Агустин Санчес-Левага от екипа. - Най-вероятно те се зараждат от нестабилност във ветровете".

Бурите на Нептун се задържат няколко години и изчезват. За разлика от тях Голямото червено петно на Юпитер е на повече от 200 години.

Бурята на Нептун се е появила през 2015 г. За три години тя се свива много странно. Първоначално е била достатъчно голяма, за да покрие целия Атлантически океан, от Бостън до Португалия, или към 5000 км. Сега тя е вече 3700 км.

Очакванията на специалистите съвсем не бяха такива. Според предишни симулации бурите на Нептун се движат към екватора и изчезват с бурни облаци. Новите данни показват движение към южния полюс и бавна смърт. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Нептунбуря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
do 28 преди 6 години
До Анонимен: Айде мислете малко. ,,И защо, не мога да видя Вашинготн или Москва ?" - Заради нещото наречено атмосфера, която съдържа частици и ограничава видимостта (тук не е момента да говорим и за рефракции и т.н.,,и обяснете ми, когато бяхме на околосветско" - това, че обикаляш в кръг не означава, че се намираш на сфера. Представи си чиния и ти обикаляш с пръст по периферията и около центъраВиж ако минеш през Антарктика на юг и стигнеш до Арктика - тогава може и да си прав.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ей умни учени кратуни, как си го представяте това, че водата в морето се извива като топка ли ?? Хахаха, водата винаги се стреми към най-ниската точка и нивото и се автоматично се самоизравнява, това означава, че не може да стои извита в океана ! Водната повърхност е равна от Средиземно море до Австралия. Край на спора!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уоу, глупaци !От 4 годишен имам телескоп и с баща ми винаги сме гледали планетите и звездите и всичко, което "ви лъжат" всъщност е истина. И защо, не мога да видя Вашинготн или Москва ? Нали е плоска планетата ?А и обяснете ми, когато бяхме на околосветско, от къде е имахме, че маршрут-а, София - Лондон - Ню Йорк - Лос Анжелис - Токио - Лондон е възможен ? Наобратно ми летим или правим празни кръгчета ?
23
0
 
2
 
! Отговори
До Морски преди 6 години
Не съм съгласен с мнението ти, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го имаш!Виж номер 4 преди хиляди години на някой му хрумнала идеята да измери сянката на две пръчки на разстояние стотина километра една от друга. Но от друга страна харесвам и черния хумор на Тери Пратчет с неговите метафори, сарказъм, символизъм в които има много истина за това как наистина работи невидимия свят. Целият свят е сцена. Видимо/невидимо.https://popsci/10-ways-you-can-prove-earth-is-round#page-17
22
12
 
4
 
! Отговори
морски преди 6 години
земята е плоска. купете си хубава техника, скъпа камера, бинокъл.. от каварна може да се види нос емине. много хора ги знаят тези работи, но никой не ги казва, защото ще ги помислят за луди. аз съм виждал в хубаво време, яхта отдалечена на 60 км, при положение, че хоризонта свършвал на 7-8. на яхатата беше баща ми. всеки сам може да провери. много висши пилоти и капитани са наясно с тази измама, но са дали клетва да не говорят за това.
21
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 13Абе и вирусите не ги виждаш ама мааш лекарствата
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИН ПУТИНОФИЛ ТУК СЕ ОПИТВА ДА НИ УБЕДИ, ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПЛОСТА!!! :D ЯВНО ТОЙ НЕ Е ПЪТУВАЛ МНОГО СЪС САМОЛЕТ!А КОСМИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО БИЛО ОТ ВОДА :D А ЛУНАТА БИЛА МАКЕТ ОТ ПЛАСТМАСА А СЛЪНЦЕТО ПРОЖЕКЦИЯ ВЪВ НЕБЕТО :DАЗ ВИ КАЗВАМ, ЧЕ ПО *** ОТ ПУТИНОФИЛИТЕ НЯМА)))
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заснимали са гърчещ се софииски *** зад ъгълъ на раковска 134 под интеграционната игра с африкански беженец
18
2
 
1
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
С Тръмп вече, за САЩ или шоу или нищо
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименразстояние 4 млрд пиксела...не вярвайте на промивиките на мозъци.след 50 год децата ще ни се примсиват, че сме вярвали че сме високоразвити маймуни, летящи във вселената на една топка.абсурдно е, и скоро ще го разберете.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 от какво по-точно трябва да те е страх и кой се опитва да те уплаши?! Прочете, че става въпрод за Нептун, нали? Има едни добри 4 млрд. километра до Замята. Мисля, че проблема не е в Хюстън, а при теб.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната зловеща и апокалиптична статия, без доказателства, само с голи твърдения. Трябва да ме е страх от бурята ли ся ? НАСА има екип от грфични дизайнери, ама така като гледам не са много добри. Сори, искам да повярвам, че тая буря е зловеща, ама не мога. По скоро ще се смея. Ха ха ха ха
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха ясно. Нещо като универсалните зарядни в ЕС. Значи той е излял в космическата леярна тоя стъклен купол на Земята. Ама с кварцов пясък ли е, или е с някъв божествен пясък тоя джам.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 5бог е универсално съзнание, архитекта на вселената. не е някакъв белобрад дядка, както религиите искат да ни го представят :)
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето никой няма доказателства, че нещата са както ги описват. Никой не ги е видял сам, за да убеди в това. Ние вярваме на това което ни се каже. Дават ни се материали, които са съмнителни, правят се някакви снимки, космонавти летящи на фона на някакви точки и се казва, че това са звезди и около тях обикалят планети, а на някои даже и хуманоиди имало... Всичко това е за да пуснат чиниите на ЦРУ след време, като избият ИД и нападнат Русия. Винаги трябва да има враг, може и зелени човечета.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това че наса фалшифицират всеки го знае, дори някои от снимките на земята имат различни пропорции и форми на континентите - доказателство, че снимките са правени изкуствено. ако предположим, че не са ходили на луната, което е най вероятно така, няма и как да са правили толкова отдалечени снимки. ясно е че цялата работа около наса намирисва.
10
17
 
7
 
! Отговори
Земята е плоска преди 6 години
Хъбъл не съществува. да сте видяли една негова снимка или доказателство , че го има ?Напишете Хъбъл в гугъл и всичко което ще видите са фотошоп картинки. Няма нито една реална снимка. След това напишете и Earth from Space и ще видите, че и земята е на фотошоп. Може да отворите някои от тези фалшификати с фотошоп и да ги разучите дори. Няма да намерите нито една реална снимка на земята от космоса. Всичко е фейк, защото земята е пооска и космическите агенции по цял свят го знаят. Проучете го сами
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не можах да разбера едно - защо е зловеща?За да има драма ли?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зловеща буря ?Това е работа на Шорош.
7
3
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Не ве няма вода отвъд купола, ами урина и фекалии. Щот той тоя Бога нали и той трябва до тоалет да ходи.