Хора на Марс – Да! Радиацията обаче ще ги убие

Въпросът е какви са шансовете за връщането им
22 фев 2018 21:53, Елка Василева
99
Хора на Марс – Да! Радиацията обаче ще ги убие
Снимка: архив, Reuters

Сегашното ниво на развитие на технологиите позволява да се изпратят хора на Марс, но да бъдат защитени от действащата там радиация засега е невъзможно, предаде ТАСС. Това заяви завеждащият отдела за физика на космическата плазма в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Анатолий Петрукович.

"Ако говорим за техническа възможност да се долети до Марс, такава има - каза Петрукович. - Ще изстреляме няколко ракети "Протон", ще сглобим на орбита "локомотив с вагони" (имат се предвид няколко изстрелвания на ракети с части от космически кораб, които да бъдат скачени в орбита, за да се избегне използването на свръхтежки ракети) и ще го изпратим към Марс. Той някак ще долети и е възможно дори да достави някого там. Въпросът е какви са шансовете да се върнем, като се вземе предвид радиацията."

По думите му съществуват много видове радиация, а опитите да се защитим от тях могат само да влошат нещата. "Ако по време на полет се сблъскаме с високоенергийни космически лъчи, те ще преминат от край до край. Но ако ползвате защита, те ще се разпаднат на части, които ще "се промушат" от край до край. В такъв случай уврежданията ще са значително по-големи."

Въздействието на подобни видове радиация върху биологични видове все още не е достатъчно изследвано.

По мнението на специалиста е необходимо да се реши не само проблемът, свързан с безопасността на полета, а и въпросът с финансирането му. "За полет до Марс са нужни инвестиции, сравними с тези за цялата световна космонавтика - каза той. - Затова вероятно ще е нужно да бъде осъществен международен проект."

В момента в САЩ и Русия се обмислят различни проекти, свързани с полети до Марс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Марсрадиация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те, руснаците една сонда не могат да пратят до Марс от 40 години, седнали да ми говорят за изпращане на хора!
76
1
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Питайте Илюминатите за Марс - те знаят!
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Астронафтите ако бяха ходили на лината нямаше да има нужда да ги лекуват от лъчева болест. Там за 2 минути в какъвто и скафандър да си съдържаниято му се стерилизира. Тоест, не остава и една жива клетка. Вероятно дори за по - малко от 2 минути. А те стояха там мноого време... Вероятрно вече са ходещи мъртъвци - неживи от луната ;)))В интерес на истината, в Поясите на Ван Алън процеса е още по - бърз. Там са нужни 5 - 6 секунди максимум за да няма живи клетки в скафандъра ;)))
74
0
 
3
 
! Отговори
Тончо преди 6 години
Истинската причина, която спря мисиите "Аполо" бе радиацията. Астронавтите, които вече бяха ходили на Луната се е наложило да ги лекуват от поражения от лъчева болест.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То гърмящите АЕЦи не ни убиха па марс ще ни утрепа. Ай стига.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аесектер"наоъвали", "Хокивудско", "тохава". То бива неграмотност, ама това минава всякакви граници!
71
0
 
1
 
! Отговори
GRN преди 6 години
Ще долетят Петрукович. Но първо - ТЕ, и второ, какви ще ги плещиш ТИ тогава?
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, путинските *** ще са контра на всичко хубаво и прогресивно.
69
3
 
10
 
! Отговори
Аесектер преди 6 години
Хайде стига се наоъвали с празни приказки. Могли да изпратят хора на Марс. А първо изпратете на Луната но наистина а не в Хокивудско студио па тохава мислете за Марс.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се надявам, в рамките на моя живот да стана свидетел как американците или който и да е друг пращат човек на земята. Ще бъде велико събитие стъпването на човек на друго планетно тяло. Но да си мислите, чв в момента или преди е имало технология, която да прекара живо същество през пръстените на Ван Алън, си е слабоумие. На тоя етап всяка защита срещу високоенергийни частици само би влошила положението. А американците официално казват, че от тях се пазят с найлон... Найлон срещу високоенергий
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А се смееха, че севернокорейците били пратили хора на слънцето...
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще пратим *** на Марс. Или ще вложим гени на *** в бъдещите марсианци. Ще издържат на радиация, РАИДизация и всичко.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 72"Заради ей такива олиго френи като коментиращите, извънземните отказват контакт с нас..."Ай стига бе, и индианците приеха контактите с англосите и сега клечат по храсталациите.
64
0
 
4
 
! Отговори
69 преди 6 години
79 - Приятел, Кам, ако убие поколение, че и друго невъзможно поколение след него, ще има еволюция ?
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще убие първите, вторите поколения....след това еволюцията ще си каже думата и ей ти на нов /устойчив на всичко/ вид...готов да завзема Вселената вече и радиационно устойчив
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66Ок ...
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Az 76Съгласен съм повечето хора не харесват новите неща, харесва им да си карат по старо му. Ако зависим от такива хора няма да има никакъв прогрес.
60
2
 
16
 
! Отговори
Az преди 6 години
Чета коменатите и повечето са: как това не можело да стане, онова не можело...Ако всички бяха мpънкачи и неyдaчници като вас, още щяхме да живеем в пещерите.
59
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Протон със сигурност ще стигнат до дъното на Тихия океан.
58
1
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Лелееее оправихте ми настрението - коментаторите са велики...виц след виц. Моля изчетете всички коментари и не забравяйте, че е петък ...аааайде :-)