Размина ни се! Астероид като еърбъс минал до Земята

Скоростта му е била 13 километра в секунда
16 май 2018 12:45, Елка Василева
25
Размина ни се! Астероид като еърбъс минал до Земята
Снимка: архив, Reuters

Астероид с размерите на еърбъс е прелетял на разстояние 203,4 хиляди километра от Земята, като не е създал опасност от сблъсък с нея, предава Асошиейтед прес.

Агенцията цитира съобщение на изследователи от Центъра за малки планети към Смитсъновата астрофизическа обсерватория в Кембридж, щата Масачузетс.

Астероидът е с название 2010 WC9. Той е прелетял между нашата планета и Луната, която орбитира на 384 хиляди километра от Земята.

Неговият диаметър е от 36 до 119 метра, като скоростта му е била 13 километра в секунда. Небесното тяло извършва пълен оборот около Слънцето за 1,12 година.

Астероидът 2010 WC9 беше открит през 2010 година от обсерваторията в Аризона. По изчисления на астрономите той не се е приближавал толкова близо до Земята от 300 години.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: астероидЗемята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
яверт преди 5 години
Този астероид е малък и би причинил само локални катаклизми.Астероидът,който би могъл да причини по-големи катаклизми,но отново недостатъчни да предизвикат край на цивилизацията е Апофис,който е около 300 метра.Той ще мине много близо до Земята през 2029 година и има голяма опасност да се сблъска с нея.
20
1
 
2
 
! Отговори
явер преди 5 години
Една лунна сонда на НАСА се повреди и падна неконтролируемо на Луната,но продължи да изпраща звуков сигнал до Земята.Няколко часа се е чувало кънтене,което учените не могат да си обяснят,даваха го по Nat Geo.Също така Луната е идеално кръгла,няма друго такова твърдо космическо тяло,било то спътник или планета.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2010 WC9Глупости ! Луната е холограма !!! Щеше да мине през нея.Ох, ячакай да си пия хапчетата. Моите свършиха и сега взимам от Фармацевта. Викат му Пешо Фармацевта, защото изнасяше работи от аптектие, дете не са за изнасяне. Ама па на мене си ми харесват.
18
2
 
9
 
! Отговори
Hanzo преди 5 години
Малко излишна новина. Трябваше да я напишете преди случката. Ако беше паднал, щяхме да разберем, щом не е не ни интересува.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** до zeusАстероид с подобен размер не е опасен за човечеството. Всъщност при подобни сблъсаци има много условности, формата на астрероида, от какво е изграден, ъгъла под който навлиза в атмосферата, а ако се "приземи" в океена което е най-вероятно, просто ще предизвика цунами.
16
5
 
3
 
! Отговори
2010 WC9 преди 5 години
Ей тоя ако се беше шибнал в Луната, щеше да стане гранде рикошет, щото Луната е куха! После Баце щеше да му бие на тоя Астро-камък една глава и...да вкара знаменит гол във вратата на Господ у дълбокио Космос и...щехме да сме спасени! Така че нема страшно, те тва е играта!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как Библията доказва Виртуалния живот на хуманоидите?!?! Библията единствено доказва , че на никой не му се умира и човек предпочита да вярва във всичко останало но не и в червея...от кванти и суб-измерения до рая....
14
8
 
4
 
! Отговори
КвантоваТелепортация преди 5 години
100 физични опита на атомно ниво доказват виртуализацията на този Свят и 1 опит напълно отрича тази теория. Доказателството - квантите!!!Над сто книги в една (Библията) доказва Виртуалния живот на хуманоидите. "...идва времето за жътва и от Земята ще изчезнат милиони хора. Тогава всички, които останат ще се запитат какво се случва?"Скоро ще разберете, какво е общото между Иисус, виртуализацията и телепорта. Тогава ще има плач и скърцане на зъби!!! Няма да има НИКАКВО значение, че НЕ ВЯРВАШ.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали Земята,дали Луната ....катаклизмите ще са пагубни за човечеството.Във вселената всичко е свързано и подредено.Ако се забие примерно в Луната,на земята ще се случат такива изменения,че човечеството едва ли би оцеляло.
12
1
 
7
 
! Отговори
Mersi преди 5 години
Ам чи той за малко не се е сблъскал с Луната бря.Ей пияни шоьори значи. Ей тъй - ей тъй са блъскат по улицити, чи и в космуса.Да му земат клижката да му вземат дано.
11
9
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
И този път Господ опази Земята!Ако се беше насочил към нея тоз астероид няма сила щоято да го спре.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
9
1
 
15
 
! Отговори
astronom преди 5 години
важно е да не е над 1 км в диаметър, както е станало с динозаврите...до 500м пак ще предизвика разрушения, но няма да е световен катаклизъм
8
16
 
7
 
! Отговори
Ддд преди 5 години
Динозаврите са умрели при колосална битка между планетоидни бойни кораби. От сблъсъка планетата тиамат се разцепва на две и сега живеем на едната й половина. Тихия океан затова е толкова голям
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да падне в Мека
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖАЛКО, ЧЕ НЕ УДАРИ КРЕМЪЛ ИЛИ ПОНЕ БЕЛИЯ ДОМ ДЕТО ПОДКРЕПЯ ЗВЕРСТВАТА НА ИЗРАЕЛ!
5
1
 
19
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До *** до zeusГлупости, 36 метра е много вероятно да се взриви в атмосферата, този преди 65 милиона години е бил 15 километра.
4
25
 
4
 
! Отговори
Циник до zeus преди 5 години
Астероид с тези размери .... щеше да ни прати - всички при динозаврите
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Язък!
2
17
 
8
 
! Отговори
apolon преди 5 години
Брюкселската пасмина ти е виновна,че си неосъщественяк.