Спътници ще се сблъскват с космически боклук на всеки 5-9 г.

"Трябва да мислим за следващите 50-100 години"
23 юни 2018 17:32, Елка Василева
21
Спътници ще се сблъскват с космически боклук на всеки 5-9 г.
Снимка: архив, Reuters

Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци на спътници с боклук на орбита ще има най-малко веднъж на всеки 5-9 години, предаде ТАСС. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн в американския Конгрес.

Брайдънстайн припомни, че с разглеждането на важния въпрос се е заел Междуведомственият координационен комитет за космическия боклук. Въпросната структура включва 13 космически ведомства. Сред членовете й е и Роскосмос, пише БТА.

"Координационният комитет стигна до извода, че ако честотата на изстрелванията в космоса и боклукът на орбита останат непроменени, веднъж на всеки 5-9 години ще има сблъсък на ниска околоземна орбита, подобен на генериралия хиляди отломки сблъсък между функциониращия американски комуникационен спътник "Иридиум" и излезлия от употреба съветски военен спътник "Космос" през 2009 г.", поясни Брайдънстайн.

При това той отбеляза, че тези заключение ще са в сила единствено ако изстрелванията в космоса и броят на спътниците на орбита не бъдат увеличени. "В действителност обаче виждаме тъкмо обратното - ще има повече изстрелвания в космоса и по-голяма активност на ниска околоземна орбита - каза Брайдънстайн. - Появилите се вследствие на подобни сблъсъци отломки ще застрашат преди всичко Международната космическа станция. Трябва да мислим за следващите 50-100 години, като се има предвид, че извличаме все по-голяма полза от усвояването на космоса."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто ако съм знаел че така ще се получи надали договор ще сключа с вас огромно ви благодаря
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това става ако са ни мислили за извънземни понеже си мълчим и сме тъпкани цял живот резултата от тем подобни земни е да имаме ядове мястото на такива име на едно рано или късно за всеки влак си има пътници а на тия благодарим за доверието през тия години оттуканатака няма да мълча на никои казвам каквото мисля директно а тия дето са нелоялни да са си правили сметката аз моята съм я направи държа на ред за това което сключвам това да получавам всеки човек на тоя свят е човек
11
6
 
1
 
! Отговори
Diis преди 5 години
Аиде бе се няма кое няма едните едно другите друго за едни ги хранят като бебетата по цял живот тия в ловеч не са добре всичко има само акъл няма като надписват така има кзп има прокуратура се някои ще образува нерви влезнал пипал тия де са се на някои ми ние ги знаем по добре от тях да не би да минат то от тия някои обикновенните са се прецакани приятно море
10
0
 
2
 
! Отговори
dj dance machine преди 5 години
Дано им приседне и горчи
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятно изкарване на морето с моите пари пии едно кафе да тие сладко
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То сигорно от времето щее да си има лимит за морето ех морето сините вълни а аз ще копам зарад тия
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виваком затова надписват първия път бе 21 втория 24 ми мила жулни ми 50 да идеш на море прояви любов към мен и им обещавам да стои без работа вовеки веков
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булгария сат 1 да не сее сблъскал с подобен *** че чакаме да е пуснат *** има да чакаме
5
1
 
2
 
! Отговори
БАЙ преди 5 години
А защо никой не му каза , спътници на една и съща орбита летят с една и съща скорост ?
4
2
 
16
 
! Отговори
Боклука преди 5 години
*** в реките,*** в моретата и окианите,сега ред и на космоса,нищо ново неможе да измисли човечеството освен само да се превърне в ***.
3
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Нормно. Човекот o..a космосот, преди това светот...и сега си бърка в носот чудейки се къде е WC - то
2
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Аз не забелязвам МКС да ми е увеличила заплатата...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това балканеца не го интересува, той мисли само за днес.