Астрономи откриха следи от космически катаклизъм

Защо звезди в Големия Магеланов облак се движат в противоположни посоки?
20 сеп 2018 10:37, Елка Василева
16
Астрономи откриха следи от космически катаклизъм
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от университета на Западна Австралия установиха защо някои звезди в Големия Магеланов облак се движат в посока, която е обратна на часовниковата стрелка, а други - в противоположната посока, съобщава Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. Причината за това е, че въпросната галактика джудже е погълнала друга галактика джудже преди 3-5 милиарда години.

Големият Магеланов облак принадлежи към магелановите спирални галактики, които имат един-единствен спирален ръкав. Отдалечена е от Млечния път на разстояние 163 000 светлинни години и е негов спътник заедно с Малкия Магеланов облак, елиптична галактика джудже в съзвездието Стрелец и галактиката джудже Голямото куче.

В Големия Магеланов облак има 30 милиарда звезди, а в Малкия Магеланов облак - 1,5 милиарда звезди. Между тях има мост от газ, в който се наблюдават процеси на звездообразуване.

Учените прибегнали до хидродинамичен модел на сливане на галактики и констатирали, че наблюдаваното от тях съответства на сценарий за сблъсък. По-рано се смяташе, че причината за анормалното движение на звездите е, че Големият Магеланов облак погълнал част от Малкия Магеланов облак.

Получените резултати освен това обясняват защо в Големия Магеланов облак се наблюдава възрастов разрив между звездите, т.е. има само два типа звездни купове - много стари и млади. До взрив на формирането на нови звезди обикновено се стига при междугалактичен сблъсък.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
По-тъпанар преди 5 години
До ТъпанарПоне си си написал името правилно :) Човека правилно си е написал, вселената е на около 14 млрд. години.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега вече всичко ми се изясни!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 Нагултсй се с бели на и марш към облака ;)
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааре стига с тиа фалшиви новини , че ми писна . Глътнал един облак друг па оня са завъртел на друга стръна аабе ааресектеррр
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тоз българин ве компетентен по всички въпроси :)
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там отиват душите на преселилите се от земята. Затова е този хаос. Може ли да кажат тези учени колко души са се пресели ли там от както съществува народ на земята. Няма как да кажат защото са много дребни душици имащи се за много знаещи а всъщност са едни кръгли нули. БОГ е наи ученият и Всеможещ. На човека не му е дадено да разбира вселената която БОГ е сътворил.
9
7
 
7
 
! Отговори
"Учен" преди 5 години
Много станаха "колегите" работещи в същата област. Но не са съгласували твърдението си с тезата на други ,че светът е създаден преди 4.5 милиарда години. Кога е създаден ,кога се разлетяха галактиките , че се и погълнаха преди 3.5 милиарда години. То като твърдението на други, че са наблюдавали преди година сливането на галактики /протичащо милиарди години/ миналата година. Моето обяснение е ,че много пият.
8
11
 
9
 
! Отговори
Учен от Васа преди 5 години
Винаги съм се чудил млечния път от прясно мляко ли направен или от кисело? Никой не ми дава отговор.
7
3
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Имаш предвид съществото "мистър150"?
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно жената джудже е минала на жени. И се слага на жената негова приятелка близка роднина и я притеснявана. Стрелеца и той я търси да и скрие галактиката и да я накара да му преброи звездите. Той си пази неговото. Щом е погълнала цяла галактика негова. Иска му вземе всичко негово. И за това са на нож.
5
7
 
9
 
! Отговори
Я преди 5 години
Нищо ново.Сега е модерно звезди да обръщат резбата.Вселенска истанбулска конвенция.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Причината за това е, че въпросната галактика джудже е погълнала друга галактика джудже преди 3-5 милиарда години."Жената джудже е направила апокалипсис на него преди години. Дошло е време за разплата.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената джудже му пречи на Стрелеца в млечния път и му създава апоклиптични изменения в галактическия път.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стрелеца ще я утрепа жената джудже. Ще и смени галактиката и ще и "свали звездите" Което ще доведе до апокалипсис в отношенията им, ако и двамата оцелеят в сблъсъка. Ще има междузвени войни.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Змия погълна индийка това разбраха читателите. Зодия стрелец ще се трепа с жената джудже.