Дал ли е Бену животът на Земята или ще го отнеме? Ще видим!

Астероидът може да се сблъска с планета ни след 160 години
5 дек 2018 20:00, Нели Христова
54
Дал ли е Бену животът на Земята или ще го отнеме? Ще видим!
Снимки: Reuters

Продължилата седем години мисия на НАСА да стигне до астероида Бену е на път да се увенчае с успех. В понеделник сондата Osiris-Rex се приближи максимално до огромното парче скала. Пробите от него са изключително важни. Те ще хвърлят светлина или върху нашето минало, или върху бъдещето ни.

паратът две години "преследва" немирника Бену, който пътува през космическото пространство със скорост от 60 хиляди километра в час. Дълъг е между 70 и 160 м, което го прави по-голям от Биг Бен. Когато започна да се приближава към нас през август, бе съобщено, че скалната маса е по-голяма и от Хеопсовата пирамида.

Още по темата

Но защо е важна тази гонка?

Теориите за Бену са две – той или е отговорът на въпроса, как животът се е появил на Земята, или как ще приключи всичко на нашата планета.

С всяко прелитане около Земята, астероидът се приближава все повече и повече, като се твърди, че може да ни удари след 160 години.

Osiris-Rex в момента се намира на 12 мили от повърхността на Бену. Очаква се към края на декември да влезе в гравитационното поле на астероида, като се доближи на 1 миля от него. Веднъж влязла в орбита, сондата ще бъде едва на 6 фута или малко повече от сантиметър от повърхността на скалата. Тогава ще се активира металната ръка, която ще вземе прах и отломки от Бену.  Той вече успя да прати и първото видео на летящият камък на НАСА.

Според астрономите, астероидът обикаля около Слънцето на почти подобно разстояние като Земята, а в състава му могат да бъдат намерени молекули на въглеродна основа, още от първите дни на Слънчевата система. Водата, която е също основополагаща за еволюцията на живота, може би също е заключена в минералите на Бену.

Теорията е, че сблъсък на астероид със Земята е причината за създаването на органичните съединения и водата, които по-късно са дали началото на живота. Пробите, взети от Osiris-Rex ще помогнат тази теория да се потвърди. Или може би да се отхвърли и НАСА да започне да мисли, как по-точно да се отърве от Бену, защото в близките 166 години, той може да ни връхлети.

Сблъсъкът с тяло, голямо колкото Хеопсовата пирамида, ще е 80 хил. пъти по-мощен от ядрената бомба на Хирошима. Шансът е 1 към 2700. Това подрежда Бену под №2 в класацията на НАСА със 72-те тела, които могат катастрофално да се срещнат с планетата ни.

През 2135 г. той ще бъде по-близо до Земята, отколкото Луната. И ще идва все по-близо по време на следващите си посещения през 2175 и 2195 година.

Фазата "пипни-тръгни" ще се случи най-рано през 2020 година. В момента, в който Osiris-Rex вземе проба от Бену, ще се отправи към Земята. А през 2023 ще кацне в пустинята Юта. Тогава на астрономите ще им стане ясно – знае ли астероида как се е формирал живота или ще сложи неговия край?

Ако все пак втората версия се окаже по-вярна от първата, учените обмислят вече вариант какво да правят с приближаващата опасност. Вариантите отново са няколко, а двата най-успешни ще са да се изпрати достатъчно тежък космически кораб, който да избута и съответно да промени траекторията на Бену, или такъв, който да носи ядрена глава, която да разбие камъка на прах.

Това обаче ще стане най-рано през 2135 година, когато астероидът ще е по-близко до нас, така че просто трябва да почакаме и да видим. Или по-скоро, нашите пра-пра внуци да видят и да се справят с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Астроглавец преди 5 години
Ясно че превеждате със запетайките, ама поне ги оправете тия мерни единици!мили, футове... дрън дрънЦял свят ползва метричната система.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Браво !!!Много вярно,а и се посмях от душа !
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Много филми гледате
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук за каква математика става дума направо ми е бедна фантазията.... евала на НАСА.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига политизирахте всяка новина бе, писна ми да чета само Путин, Бойко, Тръмп. Комрнтирайте си ги под политическите статии. Смешни ставате, с това доказвате само, че сте платени ***.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Путин какво казва по въпроса. Има ли опасност?
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какво ще стане след 160 години? Ще видим"Айде малко по-реалистично.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"което го прави по-голям от Биг Бен." - и колко човека във форума са виждали Биг Бен? 10? 15? Хайде като копирате от чужди места проявете поне елементарно старание и дайте пример с нещо родно. "Той вече успя да прати и първото видео на летящият камък на НАСА." - НАСА притежават "летящ" камък? По-скоро журналяста превеждал статията си няма и представа от словоред.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименняма нужда да правиш 3 километрова яма.нещото е голямо около 200 метра.Една мегатонна бомба ще го разпадне на парченца,не просто ще го отдуха.10 милиона градуса -тва е все едно си сложил хеопсовата пирамида в ядрото на слънцето.Ще се изпари много бързо.И да не се изпари размерите ще намалеят толковамного,че остатъкът ще изгори в атмосферата.В момента коментираме мощта на 50 мегатона.Би трябвало да могат да направят 300 мегатона...Горкият астероид.Той просто няма шанс;)
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 43 Човече, а бе за да направиш 3 километра дълбока яма и 15 километра широка нали трябва да сондираш поне 1 километър в дълбочина за да я пуснеш тази бомба? Това искам да ти кажа- че и 100 пъти по-мощна да е бомбата от 70 килотонна бомба, тя ако не е сондирана в ядрото нищо не може да му направи на това парче скала, а само да го опърлиш отвън. Я кажи как сондата ще направи такава дълбочина и то на метеор?Та тя едвам се доближава до него...камо ли за сондажи да говорим.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Тази бомба е много стар модел с неефективен дизайн.Сега има много по-мощни.Отвори интернет,чети.Тази над Хирошима е толкова "обикновена" че даже разсекретиха пълният начин за нейното приготвяне заедно с точните количества горивен материал и нужните размери.Не е кой знае какво.Провери сам вместо да се чудиш на топлата вода;)Накратко казано това което американците са детонирали над Япония през ВСВ сега го ползват само като взривател "запалка" за същинската част.Доста са се развили.
39
0
 
2
 
! Отговори
45455 преди 5 години
Този филм го гледах, ама свърши изненадващо, ше има нови сезони. Астероидът е извънземен кораб.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 40 Човече, ти у ред ли си? Бомбата над Хирошима има 15 килотона мощност и разрушава в диаметър 3 километра, но повърхностно. За да направиш 3 километра дупка и широка 15 километра нали се сещаш, че не само трябва да ти е внедрена бомбата на поне 1 километър дълбочина, защото силата на бомбата се разпространява 1000 пъти по бързо отколкото в скала...образно казано. К'ва е тази бомба, бе, приятел? Ако е от 2135 година...става. Там не знам вече какви бомби ще са създали.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Ами тази е слаба 70 килотонна предназначена да прави изкуствени езера.През 60-те руснаците правят десетина такива експериментални езера.За целта ползват подобни устройства.По-късно създават 100 мегатонна бомба която впоследствие намаляват до 50 мегатона защото нямат подходящ самолет за толкова голяма.Това е прословутата "цар Бомба"Дупката от нея се вижда от сателит от космоса може да я видиш в интернет.На 300 километра от кота 0 температурата е била достатъчна за 3степен изгаряния
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли да се разберем с астероида да избиe само комyнистите на Земята?
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
37 Ква бомба сме имали човечеството? 15 километра широка дупка да направи и 3 километра дълбока? "Леко" се оля.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е какво ще стане.70 килотонна бомба прави дупка 150 метра в диаметър 30 метра дълбока.Има клипчета в тубата за такива опити през 60-те.Те няма да сложат такава слаба пиратка при положение че имат 100 пъти по-мощна бомба.Ако въобще остане нещо след взрива то това ще са малки камъчета стопено стъкло.Проблемът е да не земе да бъгне нещо и да не избухне.Може би трябва да пратят две бомби за по-сигурно.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достатъчно мощна бомба не ще го разпръсне на малки парченца ами направо ще го изпари.
32
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 5 години
Не е много ясно какво ще стане. Взривът освен да разпука астероида на части прилага сила към всички тях така че те да се отдалечават от центъра на взрива. тоест един такъв взрив може да накара частите да се задвижат относително една на друга и в резултат да попаднат в различни орбити, достатъчно отдалечени за да не паднат парчетата на земята едновременно. Колкото за скоростта на сондата - за да излети от земята са и били необходими 33000 км/ч. Едва ли е чак такъв проблем да я ускорят повече.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналисти, учени...