През 2030-а климатът ще е като този преди 3 млн. години

Но Гренландия няма отново да се превърне в зелено парче суша
11 дек 2018 22:20,
24
През 2030-а климатът ще е като този преди 3 млн. години
Снимка: pixabay

Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за плиоцена, когато климатът бил сух, Северна и Южна Америка били отделени една от друга, Гренландия не била заледена, океанското ниво било с 18 метра по-високо, отколкото е днес, и температурите били по-високи с 1,8-3,6 градуса Целзий в сравнение с днешните им стойности.

"Насочили сме се към впечатляващи промени за съвсем кратък срок", заяви Джак Уилямс, експерт по науки на Земята, палеоекология и климатология от университета на Уисконсин в Мадисън.

Още по темата

Учените освен това смятат, че ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, към 2150 г. Земята ще се върне 50 милиона години назад във времето, в началото на еволюцията на първите бозайници, след като е известно, че динозаврите са изчезнали преди около 65 милиона години.

"На ледената покривка е нужно много време, за да се стопи", поясни Уилямс. "Следователно Гренландия няма отново да се превърне в зелено парче суша в началото на следващия век и океанското ниво няма да се повиши с 18 метра".

Затоплянето обаче ще изненада редица видове, които са еволюирали милиони години. "Много видове ще изчезнат. Изследването показва, че можем да се осланяме на историята на Земята, за да опознаем по-добре сегашните промени и да се приспособим към тях", уточни Уилямс.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли, най-вероятно ние няма да доживеем тези промени, нито децата или внуците ни. Причината че онзи период е бил на захлаждане т.е. моретата и океаните са били по-топли и са се охлаждали. Сега тепърва те ще трябва да се затоплят, а това е юного продължителен процес тъй като повърхностните води се смесват с такива от няколко километра дълбочина, това е адски много вода. Та ние още не сме се справили с леда натрупан през последният ледников период.
19
0
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
До 2030 няма да има живи Българи от 99 та ни почнаха макс 10 години кой оцелее
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест ще трябва всички да дръпнем лека по лека градовете по навътре към сушата а климата ще е тропически по целия свят мен ми звучи супер ако знаех че дизела води до това щях да го карам три пъти повече.
17
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До 'Ми добре,к"Значи ще се завърнат мамутите,саблезъбите тигри,пещерните мечки,питекантропите и австралопитеците"Питекантропите вече се завърнаха.....
16
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Тъжно иБозайници ВЕЧЕ е имало в края на епохата на динозаврите.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво затопляне бе? Точно обратното - застудяване ни очаква когато смога закрие слънцето.
14
2
 
12
 
! Отговори
Тъжно и преди 5 години
Странно, на никой ли не му прави впечатление неграмотността на автора на статията. Пълно е с глупости... напр. бозайниците са евольоирали заедно с динозаврите, а не след тях... и т.н.
13
0
 
11
 
! Отговори
'Ми добре,к преди 5 години
Значи ще се върнат мамутите, саблезъбите тигри, пещерните мечки, питекантропите и австралопитеците...
12
0
 
5
 
! Отговори
ss do 14 преди 5 години
пич звучиш както ония ненормалник тръмп. Ходи се прегледай !
11
4
 
10
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Наскоро си самоотпуснаха от UN 200 милиарда за борба с климатичните проблеми. Преди седмица казаха че идва края на света буквално. Айде на бас че "учен' не винаги значи "прав" или даже "коректни заключения"На този етап съм убеден че е всяване на страх и ужас. В последно време са станали нахални защото хората започнаха да се съмняват. За пари е. Това не е просто цинизъм. Няма да има покачване на океаните, няма да има перманентна суша или наводнение, група търбуси на върха търсят пари това е
10
0
 
26
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Е ако е 18 метра по-високо нивото на световния океан,то Шумен ще е морската ни столица,а южната беломорска Петрич.Значи от сега трябва да се застрои новото крайбрежие,та да са готови хотелите на първа линия във Варна и Петрич.
9
0
 
13
 
! Отговори
Jurassic Park преди 5 години
През 2030 климатът ще бъде като преди 3 млн. години, а през 2040 като преди 4 млн. Повечето видове ще изчезнат и отново ще се развъдят динозаври, а хората ще заживеят в пещери.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те предрекоха преди 15г че Ню Йорк ще бъде под водата за 10 години, и какво стана ? Всичко е ала бала за да не им спрат финансирането.
7
0
 
5
 
! Отговори
БОГ ЛУК преди 5 години
Провалих се
6
6
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
усета ми за реалността ми подсказва че картинката е всъщност доста по зле от колкото учените ни я предоставятневъзможно е за никой вид да се адаптира толкова бързо нито пък растителността най много след 20 год повечето хора ще използват костюмипротив радияция когато излизат на вън а храната ще започне все по синтетична произвеждана в лабораториижалка картина за всичко което предстои да загубим и за обречеността на следващите поколения
5
5
 
10
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
И кво толкова! Ще се адаптираме. Ще ходим на плаж в... Шотландия. Чудо голямо!
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от дрънканици на посредствени специалисти. Всеки идйот иска да се изкаже по темата и да всява страх и ужас. Омръзна ни!
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези резултати от хвърляне на боб ли ги получихте или от гледане на кафе?
2
1
 
14
 
! Отговори
Вместо царевица преди 5 години
ще садим банани и кокос...,голям праз .........б-на е свикнал да живее в сървайвър и това нема да го събори.
1
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни лъжи 70-те и 80-те са плашели с глобално застудяване, после глобално затопляне, сега климатичните промени.