За първи път: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Сондата "Чанъе-4" носи голям контейнер със семена и яйца на насекоми
Обновена: 3 яну 2019 08:27 | 3 яну 2019 07:54,
68

Снимка: БТА

Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 ч. сутринта местно време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи агенция Синхуа.

Още по темата

"Чанъе-4" изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаем апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. -Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна тази година. Тя ще събере до 2 кг мостри, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
А бе ***,забрави ли,че ти не живееш ,а "оцеляваш"?Най-гадния менте капитализъм е в *** в която ти се въргаляш!На "малкия пръст" на дръпнатите не можете да им стъпите ,но в плюенето сте като камили бре.
56
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Какви времена! Вече не ни облъчват със "успехите на Русия".
55
5
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
Хайде бе ! Аман от бг разбирачи професори по всичко . Затова Huawei са номер едно по продажби на телефони в света. И моят телефон е китайски с батерия 6380 м/ч и съм много доволен.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете на търсачката: "Земята е плоска - 200 Доказателства, че Земята не е въртящо се кълбо Flat earth", и ще ви стане ясно колко са кацали на Луната и американци и китайци.
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супервайзвал съм голяма китайска фирма в чужбина, и ще ви кажа, че китайците като влезеха в търговски мол, не си купуваха телефони правени в Китай или с китайски произход, а само такива произведени в Япония и Южна Корея. Питах защо правят така, те мълчаха и се смееха. Това за поклонниците на китайския технологичен прогрес. Китайците са изключително подмолна нация, пред теб ти се кланя, а зад гърба опитва да ти забие нож!!! Корейците са горе-долу същите, докато японците са много по достойна нация
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега американските юдейски илюминати ни мамеха с Дисни Ленд продукция, че са кацали на Луната, а сега се появиха и китайски илюминати!!!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХаХаХаХаХаЕх ако имахте поне малка идея от фотография... поне малка.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51Винаги са ми били забавни подобни коментари от хора които ясно не се интересуват от темата и освен да гледат картинки да четат други глупави коментари на други "капацитет" друго не правят. Бих ти обяснил на дълго и на широко как стоят нещата но просто знам че няма никакъв смисъл и по-добре да говоря на стената :)
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че е великия Китай та да видиме истинска снимка от Луната. Явно терена не е сив както се опитваха да ни убеждават твърдоглавите американци. Сондата се приземи след един месец пътуване 2018 година. Сами си правете извода дали е имало изобщо кацане преди 50 години. Те не могат дори вода за пиене да изкарат сами в орбита а какво остава за друго и то преди половин век. Добре че с предишната сонда китайците доказаха категорично че никой не е кацал на Луната. Няма никакви следи. Китай е велик!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАЛОУМИЕТО И ИДИОТИЗМА НА СЪВРЕМЕНОТО ОБЩЕСТВО(СТРАДАЩО ОТ ЗЛОБА ЗАВИСТ КОМПЛЕКСИ) СА БЕЗГРАНИЧНИ ВСЕОБХВАТНИ И ЗАРАЗИТЕЛНИ ВАЖНОТО Е ПРОСТИЯТ *** ДА ВЯРВА ВЪВ ВАНГИ ВРАЧКИ ЕКСТРАСЕНСИ НО НЕ И ВЪВ НАУКАТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ТЕХНОЛОГИИТЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ ГОРЕОПИСАНИТЕ ПОЛЗВАТ ЕЖЕДНЕВНО ТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ НА НАУКАТА И ИНЖИНЕРИНГА КИТЙЦИТЕ СА НА ЛУНАТА А НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ УМСТВЕНО НЕДОРАЗВИТИ НЕДЪГАВИ ХЕЙТЪРИ ТРОЛЛОВЕ В БАЛКАНСКОТО СЕЛО БЪЛГАРИЯ РОБИ *** СЪС ПО 500 ЛВ ЗАПЛАТА
47
6
 
8
 
! Отговори
Мунчо от Сухин дол преди 5 години
Еййй кого лъжете пак беее? :) При тези съвременни технологии вие ни пускате снимки с качество от петдесетте години. М...,що така? А видео има ли? Кой правите вие на балък бееее? :) Хайде със здраве и умната в следващия опит да ни лъжете. Верваме ви, верваме ви. Може и нещо от Юпитер да пуснете,от Сатурн... що не?
46
2
 
5
 
! Отговори
az преди 5 години
Айдеее. 60 години след като Русия първи стигнаха луната с луноходчетата, цъфнаха и китайците. Сега чакаме и провинциалистите да се нанасят там, само някой трябва да им каже, че не ги искат и те сами ще цъфнат. Ето как ще заселиме луната, а тия от Роскосмос и Наса с некви космически мисии си мислят, че щяло да стане.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ Дръпнаха се ,при при оная ***, Хрушчов . Видяха му простотиите и ....
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че досега нито човек нито апарат е излизал от околоземната орбита!Всякакви кацания на Луната, Марс и други планети са пълни измислици и най долни фалшификации със които илюминатите манипулират цялото човечество.Лъжат за всичко. И за научните постижения, и за историята, а най много в политиката.Илюминатите почитат Луцифер и правят всичко възможно да скрият истинския Бог и изтината за сътворението. Затова прилагат такива глобални измами чрез които със един замах лъжат милиарди!
43
4
 
16
 
! Отговори
Тръмпета преди 5 години
Веднага санкции за Китай, крадат ни обратната страна на Луната! Тя е интелектуална собственост на САЩ!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХаХаХаХаХаЛеко бре, ще се задавиш в плюнките си! Искал бил! Кой си ги, та да искаш? Кого го интересува твоето семпло, некомпетентно мнение? Припомням ти, че и руските "Калибр". ""Кинжал", "Авангард", "Пересвет" бяха фотошоп, ама после какъв вой се вдигна! Анализатори, генерали, политици в Щатите веднага поискаха повече пари за ВПК! Що така бе, заради един фотошоп? Да не би случайно да са поръчали сами картинките, че да вземат парите?
41
7
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Китайците се дръпнаха от СССР, след ВСВ, защото от Москва им казваха, как да живеят.Китайския модел социализъм успя, руския - не.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адмирации за това постижение! Явно китайската лунна програма е много амбициозна и подготвена добре. Желая им успехи, много нови успехи!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Напротив, точно си го написал, не е никаква шега. Социализмът щеше да изглежда иначе, ако Лениновия НЭП не беше ликвидиран толкова бързо от догматиците. Китай направи нещо такова и стана за късо време втората икономика в света, без да граби отвсякъде, както прави първата икономика. Първата с държи на войни и зелена хартия. Китайците успяха да сведат глада и недоимъка до минимум, докато в Щатите вече над 50 млн живеят на ръба на оцеляването. Лично патя от това и затова знам!
38
7
 
7
 
! Отговори
ХаХаХаХаХа преди 5 години
Измама и половина! Дайте да видим истинско видео и снимки с висока резолюция от самото кацане. Какви са тия черно бели размазани фалшификати и фотошоп картинки?И американците фалшифицират всичко ама поне фалшификатите им са по добри. А тия китайци и един фалшификат не могат да направят като хората.