10 г. преди Аполо! Янките аха да взривят Луната... да натрият носа на Русия

Те планирали да пуснат атомна бомба, чиито облак да бъде видян от Москва
21 яну 2019 14:30, Нели Христова
78
10 г. преди Аполо! Янките аха да взривят Луната... да натрият носа на Русия
Снимки: Reuters

Можете ли да си представите свят, в който спорът: Стъпвали ли са американците на Луната или не, не съществува? Едва ли.

Но ако няколко години преди Нийл Армстронг да направи първата "голяма крачка за човечеството", егото на същите тези американци не бе подтиснато, то можеше да доведе до това, да няма никаква луна... изобщо.

По време на Студената война между Русия и САЩ, идеите за това как едните да натрият носа на другите преиждали.

През 1957 година плъзнал слух, че СССР се готви да взриви ракета на повърхността на Луната. Действието имало за цел да покаже колко напреднала е руската военна техника. А в Космоса вече се намирал Спутник 1. С излизането на статията, бил изстрелян и Спутник 2, с кучето Лайка на борда.

Надпреварата за доминация в космическото пространство вече била започнала с пълна сила, а президентът Дуайт Айзенхауер бил напълно наясно, че военната им техника е доста зад възможностите на Русия.

Властите в САЩ, разбира се, не подминали с лека ръка слуха за изстрелването на ракетата, която просто трябвало да се взриви на Луната. Те започнали усърдно да мислят, как да отговорят на такова предизвикателство.

И идеята дошла на следващата година. През 1958 г. Американските въздушни сили се свързали с доктор Леонард Райфел – уважаван физик, който заемал високи позиции в НАСА и също така работел с Енрико Ферми, мозъкът зад първия ядрен реактор, който се смята и за основоположника на ядрената епоха. Райфел също така си партнирал и с учени от вече разпадналия се Трети Райх.

Те му поставили задача, по която той работил в пълна тайна. А през 1959 г., 10 години преди Аполо да полети към Луната, бил задействан Проект А119.

Идеята на гениалните американски учени била проста - не само да взривят ракета на повърхността на спътника ни, но направо да го унищожат с атомна бомба.

В декласифицираните документи, американските въздушни сили обясняват, че целта на проекта е чисто научен. Но на всички е ясно, че огромен облак, с формата на гъба на Луната, ще изпрати ясно послание към Съветския съюз.

И до ден днешен не става ясно, как атомната бомба е щяла да стигне до спътника ни. Дори и след като документите за проекта са разсекретени, в свое интервю Райфел не разкрива нищо повече от това, че мисията е била напълно възможна.

1,7 килотона ядрена енергия е щяла да бъде освободена на Луната, точно на границата между нейната тъмна и светла част. Мястото било избрано прецизно – за да се вижда перфектно от Москва.

Но капчица разум проникнала в главата на учените, работили по проекта. Не защото се страхували, какви ще са последствията, ако взривят Луната, а защото се притеснили каква ще е реакцията на народа.

Проект А119 може да се нарече най-странното научно решение в човешката история, но Райфел го защитава до последния момент. В интервюто си, той обяснява, че проектът бил спрян, защото нарушаването на лунната околна среда би нанесло огромни щети на бъдещите научни изследвания, а въздушните сили се притеснили за това, как радиацията ще се отрази на Земята.

А може би точно заради този проект, през 1963 и 1967 година влизат в сила два закона, които забраняват тестовете на атомни оръжия около и на Луната.

През 1969 година Аполо полита и Армстронг, вместо да се рее там, където някъде е трябвало да има небесно тяло, оставя стъпки на повърхността на спътника ни. Ражда се мотото: "Не ми казвайте, че небето е лимита, когато има стъпки на Луната". 

А119 е доказателството, какви абсурдни и опасни идеи може да роди човешкия мозък, подтикнат от нездравословно его и амбиция.

Ала въпроса остава: Кой би спечелил надпреварата за Космоса, кацайки на Луната, след като е можело да няма Луна? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
12
 
! Отговори
Трудна задача преди 5 години
Сметките показват, че е нужна енергия от 1,24х10^29джаула, за т.нар взривяване. В момента има около 7-8000-САЩ, 7-8000-Русия и да кажем 5000останалия свят-бойни ядрени глави. Това са общо към 11-12000м тона, или към 4,5х10^23джаула. Т.е. целият земен арсенал е милиони пъти по-малък и то в днешно време. Отделно въпроса какво ще стане със Земята и парчетата от подобен взрив. Интересно в онези времена какви фантазьори са били, най-малкото са го обмисляли -не да я взривяват де, само да светнат бомба
65
2
 
2
 
! Отговори
Kiril преди 5 години
Те на русите за тва им викат руси
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кацсли са на Луната ама в студио на холивуд. Има ли още б ал а ми да вярват на това ! А бе те сега немогат да отидат та са ходили преди 60 години.
63
0
 
5
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
ама "поДтискали" и "прЕиждали" ме отказа от четене нататък...
62
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната лъжа на кремльовските бандити .А това е само на4алото.
61
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
армстронг е кацнал на луната по терлици, за да не вдигне прах и да не развали панорамата! видно е във видеото! прах няма никакъв!
60
4
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
Ама някой повярва ли на тая *** статия? Егати слабоумниците
59
3
 
18
 
! Отговори
читател преди 5 години
Абе от къде ги вадите тия глупости? То бива фейк ама тия новини са повече от ***!
58
10
 
21
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 5 години
Защо слушаме тъпите американци? Знае ли някой какви глупости раждат главите им? Добре би било да страним от тях, а не слушкаме
57
8
 
15
 
! Отговори
до 62 преди 5 години
По-мaлоумно изказване не бях чувал през живота си, наистина! Освен, че сума ежедневно използвани технлогии са открити именно заради огромния бюджет на НАСА и ЕСА, друго какво да ти кажа?! Ясно е, че ти и една такава технология не знаеш, защото по изказването ти си личи, че си с акъл на пиле. А на едно пиле какво да му обясняваш- то смисъл няма.
56
19
 
15
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 5 години
знаете ли колко трилярда са похарчени за тези "космически" програми !?До ден днешен тези "космически" програми не са донесли и един пукнат долар полза за човечеството !Всички тези трилярди за "космически" изследвания потъват в джобовете на юдо-масонската мафия а на вас ви пускат фалшиви филмчета за кацане на луната и орбитални станции НАСА е една фабрика за фалшиви филмчета и фалшива еврейска наука !!!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потресаващо разкритие!!!
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Няма да е лошо да се спомене че при липсата на газове, не може да се обаразува експлозия, ще има са силно излъчване на радиация от целия спектър, което значи и огромно количестно светилна и топлина... Няма как да се образува ударна-вълна във вакум...! Америкaнските. учени са имали сериозни пропуски в теорията...!
53
0
 
29
 
! Отговори
сссс преди 5 години
Луната е невъзможно да бъде унищожена с ядрено оръжие,още повече пък с тея 1.7 килотона може единствено да се раздуха прахта на повърхността и нищо повече.
52
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава глупост, без Луната живота на Земята ще е ад и възможен само в тесни ивици, около тропика на рака и съответно на козирога. Плюс това за да взривиш Луната, първо трябва да кацнеш на нея, да направиш дълбок сондаж, желателно до ядрото, и там да се заложат няколко мощни ядрени бомби. Фейк нюз, за простаци любители на коспирации.
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момичето не е виновно, толкова му е дал Бог. И все пак ще е по-добре да се върне на село и да обработва земята на дедите си, отколкото да се опитва да пише пасквили.
50
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста многословен начин за авторката да ни каже, че е блондинка.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо е невъзможно,второ няма как на някой да му хрумне това защото без Луна животът на Земята би изчезнал !Но нали трябва всеки ден да медиите се състезават кой ще произведе фалшива новина .
48
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, което разбрах от статията, е че косите на авторката са руси.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз така. Вчера ядох боб с кисело зеле и пържени кюфтета. Днес взривих клозета...