Мръсен въздух: Хем ни разболява, хем ни натъжава

Учени откриха връзка между праховите частици и настроението ни
22 яну 2019 13:00, Нели Христова
9
Мръсен въздух: Хем ни разболява, хем ни натъжава
Снимки: Reuters

Мръсният въздух, който "задушава" големите градове не влияе само на здравето на хората, но и на тяхното настроение.

Още по темата

Връзката между нещастието у хората и  лошото качество на въздуха, който те дишат, откриват учени от Китай, където положението със замърсяването е най-тежко.

Страната е в период на икономически подем, което трябва да означава едно – по-щастлив народ. Но китайците далеч не са щастливи. Трафикът и фабриките, които работят на въглища, се увеличават, а с тях се увеличават и частиците, замърсяващи въздуха.

Учените използват данни за настроението на гражданите, взети от социалните мрежи и ги сравняват с нивата на фини прахови частици, които водят до белодробни заболявания.

Чрез алгоритъм експертите проверяват щастието в 144 града, анализирайки настроението на 210 милиона туита.

"Социалните медии дават най-точна представа за състоянието на хората, а също така и огромно количество данни за жителите на различни градове", обяснява професор Съц Жънг от институтът по технологии в Масачузетс.

При сравнението екипът открива, че покачването на нивото на фини прахови частици води до спад в настроението, особено при жените и... богатите хора.

Мръсният въздух вече струва на Китай 36 милиарда долара годишно и е отговорен за смъртта на 1,1 милиона души заради различни болести. Но макар връзка между него и лошото психическо здраве да има, никой не знае точно на какво се дължи това. 

Най-вероятно става дума за множество фактори, които оказват влияние върху начина, по който се справяме със стреса или такива, които затрудняват мисловния ни процес.

Още няколко научни изследвания целят да разнищят връзката между психическото здраве и мръсния въздух, за да може правителствата да реагират още по-бързо в опитите си да изчистят градовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсния въздух пада ниско. Затова трябва да се живее на високо. Най добре е около 1000-1500 метра надморска височина. Ако е прекалено високо над 3000м. там въздуха е още по чист но пък кислорода е по разреден и се диша по трудно.По островите в тихия океан също е добре.
6
0
 
1
 
! Отговори
Вижте сега преди 5 години
да ви кажа за мръсния въздух. Това е като с радиационното замърсяване на водата. Въздуха винаги си е бил мръсен и водата винаги е била радиационна, просто природни дадености. Обаче в един момент нормите се изменят и изведнъж - хоп. . Все едно нормата за високо кръвно да стане над 50/100 примерно - всички ще сме с високо. Единствен вариант е града да се изсели за да се махнем от тези климатични и геологични дадености. Обаче тук град е имало от хиляди години...
5
3
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Преди София я тровеха заводите на Кремиковци, но сегашните фини прахови частици са по-опасни. Всяко четвърто дете в София има алергични или асматични проблеми. Преди 30 -40 г. години на 100 деца да имаше 1 - 2 с такива проблеми.Изобщо София е един мръсен и неприветлив град през зимата. Лятото криво-ляво зеленината скрива грозотията на столицата.
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех този мръсен въздух, голямо реване, голямо разтягане на ластици. Преди 30-40 години имаме в много пъти по-мръсен въздух, но пък всички са щасливи и здрави, за сметка на това днес имаме масова психоза и всички изведнъж станаха нещастни и болни.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как биха могли да са щастливи след като типичната работна седмица в китайска фабрика е шест дни, работи се по 10-12 часа като китайските мениджъри имат право да блъскат,крещят заплашват и дори понякога бият провинилите се роби?Мъжете стоят в една сграда,жените в друга.Живеят в огромни общежития които плаща фирмата и на практика са нещо като затвор.Вечерно време излизането е забранено.Развлеченията са забранени.Всичко е забранено.Имат право да работят и да спят но не много.Депресиращо е.
2
5
 
0
 
! Отговори
Обаче преди 5 години
за сметка на това ни пази от грипа
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След такива тъжни статии за въздуха, Бате ни Боко винаги вдига екоданъците, с цел подобряване настроението на народа.