Робот, толкова малък, че се движи в кръвоносните съдове!

Микро роботи лекуват и оперират в човешкото тяло
23 яну 2019 07:30,
14
Робот, толкова малък, че се движи в кръвоносните съдове!
Снимка: pixabay

Изглежда съвсем скоро, малки роботи ще плуват и пълзят в човешкото тяло, за да доставят лекарства или да почистват артериите. Човешкото тяло е изпълнено с напълно различни условия на средата, за това роботите трябва да могат да се адаптират в движение. Изследователите от EPFL и ETH Zurich са разработили микро роботи, които могат автоматично да променят формата си, според заобикалящата ги среда.

Микро роботите са изработени от слоеве биосъвместим хидрогел, сгънат подобно на оригами, което често се използва и от много други малки роботи, предназначени за използване в човешкото тяло. Вградени в материала малки магнитни частици, позволяват роботите да бъдат направлявани отвън човешкото тяло, посредством променливо електромагнитно поле.

Новите роботи са проектирани да бъдат автономни при движение, като променят формата си според на заобикалящата ги среда, сгъвайки и разгъвайки се в най-ефективната форма за случая. Изследователите са установил, че когато тялото на робота е с формата на тръба и плоска опашка за гребане е най-подходящо за плуване през течност с нисък вискозитет, докато спираловидната форма е по-подходяща при преминаване през течности с по-висок вискозитет.

За да може робота сам да променя формата си, екипът го е проектирал да извършва това, при наличието на по-висока концентрация на захароза.

"Нашите роботи притежават специално устройство и структура, които им позволяват да се адаптират към характеристиките на течността, през която преминават", обяснява Селман Сакар, водещ автор на изследването. "Например, при наличие на промяна във вискозитета или осмотичната концентрация, те променят формата си, за да запазят скоростта и маневреността си, без да губят контрол върху посоката на движение".

Изследователите са изпробвали роботите, пускайки ги през тънки стъклени тръби, имитиращи кръвоносни съдове, където плували във течности с различен вискозитет, които протичали с различна скорост, пише в. "Монитор". Това помогнало на екипа да разбере кои форми, за коя среда са най-подходящи.

Екипът разработва микро роботи от няколко години, но тези са най-напредналите, досега. Това изследване може да доведе до създаването на роботи, които доставят лекарства директно до нуждаещите се места в човешкото тяло, и дори извършват операции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците както винаги правят пробив в технологиите!
9
1
 
11
 
! Отговори
робот преди 5 години
Не се казва микро-робот, а наноробот! За нанороботика се учеше преди 20 г дори и нашето родно ТУ-София. Има много клипчете за нанороботиката и това е едно голямо бъдеще, което ще е от съществена полза в медицината. Евала на всеки, който се занимава с такава интересна дейност и прави нещо, а не само да мързелува!!!
8
1
 
10
 
! Отговори
redordead преди 5 години
До 1, ти не можа ли поне да прочетеш, че роботите са изработени от биосъвместим хидро гел, и че след като си свършат работата просто ще се разградят след определен период, като преди това ще бъдат деактивирани.И другото, за задръстването - не вдяна ли, че точно затова са адаптивни към форма, и че мога да се променят според обкръжаващата ги среда...Ама, най ме кефи *** - до оня ден цървулите му омазани с *** щото ринал оборо, днес тръгнал да дава акъл за микро роботи...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей глей кви неща правят руснаците...
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, човечеството е толкова далече от това да се бори с природните дадености, че още 100 години няма да има оправия с човешкото здраве!!! Природата е съвършенна!!!
5
3
 
3
 
! Отговори
batevale преди 5 години
Интересно е да си представим ,ако е била реализирана подобна идея , какво би станало с МЕСЕЧНИЯТ цикъл на жените ;с лунния календар на мюсюлманите ..........
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това противоречи на православното християнство! Тия работи идват от дявола!
3
9
 
19
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Докато Русия прави бомби ,цивилизацията работи за благото на човечеството.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново или революционно. Добра идея е, даже май се прилага от известно време в по-развитите географски дължини. Също не е новост пълното безграмотие на служителите във вчера-деге. Абе хора, болят ме очите, като ви чета писанията, имайте милост!
1
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости на търкалета. Роботи ще плуват в кръвносни съдове.....и като се залости някъде и трябва да викат хирурга с големия скалпел.А кой луд да се съгласи да му пускат роботи в къвоносната система.