Уловиха загадъчни радиосигнали от далечния Космос

Те може да са следствие от катастрофично събитие
16 авг 2019 12:25, Елка Василева
25
Уловиха загадъчни радиосигнали от далечния Космос
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от университета Макгил в Монреал идентифицираха 8 повтарящи се радиосигнала, известни като бързи радиоимпулси, съобщи Сайънс алърт.

Източникът им е неизвестен, но учените са уверени, че става въпрос за природно явление.

Два източника на радиосигнали FRB 180916 и FRB 181119 ги изпратили съответно 10 и 3 пъти, докато останалите радиосигнали били изпратени повторно само по веднъж. При това най-дългата пауза между регистриранането на радиовълните била 20 часа.

По мнението на специалистите това може да означава, че много от радиосигналите FRB се повтарят, но някои техни източници са по-активни от други.

Повечето от 8-те нови бързи радиоимпулса свидетелстват за понижаване на честотата на сигнала с всяко негово повтаряне. Това може да е ключът към разгадаване на механизма, свързан с появата им.

Освен това FRB 180916 е с най-ниски показатели на разпространение на сигнала. Следователно източникът вероятно е относително близо до Земята.

Бързите радиоимпулси продължават няколко милисекунди и са съпроводени с изхвърляне на огромно количество енергия в космоса.

Редица учени предполагат, че радиосигналите може да са следствие от катастрофично събитие, като например смъртта на звезда. Някои бързи радиоимпулси обаче се повтарят с времето. Източникът на FRB 121102, за който се смята, че е неутронна звезда, изпращаше сигнали през 2012 г. и между 2015 г. и 2017 г.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: космосрадиосигнали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радиосигналите са разшифровани и гласят следното:- Говори Серьожа... говори Серйожа... ако някой от другарите ме чува, предайте на Мамушка, че съм добре... Мина известно време от тестовия полет, но знам, че не сте ме забравили... нека всеки в родината знае и помни, че аз съм първия съветски космонавт напуснал родната планета... и слънчевата система... Силен съм, държа се... Очаквайте ново включване... Честит рожден ден на другаря Хрушчов... и вечна слава на СССР...
20
3
 
14
 
! Отговори
ДИПЛОМАЦИЯ? преди 4 години
Много по-голяма загадка е как Пацо-Терасата, който няма обсолютно никакво понятие от дипломация и знае около 200 думи на испански ще бъде консул във Валенсия.ЕТО ТОВА НАРИЧАМ АЗ ЗАГАДКА.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго интересно е как от вакуума постоянно се материализират и изчезват елементарни частици. Според мен живеем в някакъв невъобразимо голям океам от чиста енергия или от нещо, което все още не разбираме. Цялата видима Материя е нещо като локална аномалия в този плътен океан, създадена с незнайно каква цел и от кого. Тя постоянно се създава и изчезва в този океан.Дали има и други аномалии и как изглеждат те...историята мълчи.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Мен ме интересува защо излиза, че вакуума е най-плътната субстанция. Така погледнато материята сама по себе си е област на ниско налягане във някакво много плътно желе, което не взаимодейства с нея по никакъв друг начин, освен с гравитация, притискайки я от всички страни. Явно това е небезизвестната тъмна материя. Всяка една материална частица е нещо като въздушно мехурче плуващо в плътен гел от все още непозната за нас субстанция. Някога са и казвали етер, доколкото знам.
17
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
до 18 преди 25 години бях на изпит и ми се падна точно този въпрос, който те тормози. Защо при увеличаване на плътността или отивайки към вакуум енергията на един електрон се запазва на по голямо разстояние. При плътността там имаме молекули, които от високата плътност са се доближили плътно една до друга, все едно на билярда топките са една до друга. При вакуум, там просто няма молекули и електрона си се движи по продължително, защото няма на кого да предаде своята енергия, няма и ***.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към 14На теория всеки обект в материалната вселена е свързан гравитационно с всеки друг обект. Силата на взаимодействието зависи от квадрата на разтоянието между тях. Не съм физик, но за мен това значи много. Гравитацията свурзва всичко с всичко. Друго интересно е, че колкото е по-плътна една среда, толкова скоростта на светлината е по-голяма, минавайки през нея. Тъй като тя е най-бърза във вакуум, излиза че вакуума е най-плътната възможна среда, а не най-разредената.
15
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Представете си НИЕ да се сблъскваме със цивилизация ниво 5
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужен е голям талант и под тази новина да се плюе срещу ББ и ГЕРБ.
13
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Според Скалата на Кардашев цивилизациите се разделят на 6 типа (от 0 до 5), според развитието им. В момента ние сме от тип 0. Тип 0Такава цивилизация извлича своята енергия, суровини и материали от сурови органични базирани източници, като дърва и изкопаеми горива. При нея природно бедствие или обществен срив като пренаселване, инвазия от чужда раса, болест, самоунищожение и др. могат да създадат изключително голям риск за съществуването ѝ.
12
0
 
4
 
! Отговори
Димов преди 4 години
До Анонимен 8 :Имаш грешна представа.Радиовълните в пълен вакуум пътуват със скоростта на светлината (малко под 300 000 000 м/с).Гравитационните вълни, предречени от Айнщайн още преди 100 години и доказани днес също пътуват със същата скорост.Скоростта на светлината е константа.Вече трябва да навлезен в квантовата теория, за да почнем с предположения как евентуално нещо може да се случи навсякъде едновременно.
11
0
 
4
 
! Отговори
Димов преди 4 години
До АнонименИмаш грешна представа.Радио вълните в пълен вакум пътуват със скоростта на светлината (малко под 300 000 000 м/с).Гравитационните вълни, предречени от Айнщайн още преди 100 години и доказани днес също пътуват със същата скорост.Скоростта на светлината е константа.Вече трябва да навлезен в квантовата теория, за да почнем с предположения как теоретично нещо може да се случи навсякъде едновременно.
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божият Син идва. Някои си мислят че Божият Син ще дойде в човешки образ но уви ще бъдат много изненадани. Той вече нее в човешки образ а в Божии. А какво е Бог. Бог е светлина и извън земна енергия. Тази енергия е невидима за човека но пък е с голяма сила която ще въздаде справедливост на земята. Не спете защото никой незнае кога ще дойда с огромна сила да въздада правда. Трперете тези които не са живяли според Божиите закони.Теперете и тези които си мислят че с милионите ще си купят място в Рая
9
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Потърсете информация за галактика IRAS F10214+4724, там е по интересно.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След разкодиране на сигнала след дълги изчисления с новия суперкомпютър се получило: -"Ало, Ваньо".Учените са в шок и ужас!
7
5
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ако разгадаем квантовата физика- то ще летим навсякъде- Проблема е че в близките 200г няма как да стане това- И отделно човечеството заТЪПЯВА С МНОГО БЪРЗИ ТЕМПОВЕ И СЛЕД 200Г НЯМА ДА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ДОРИ ЕДИН ЧУШКОПЕК!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има някакви развити извънземни, които са способни да пътуват в тази безкрайна пустош, наречена Вселена, едва ли използват радиовълни, за да си комуникират. Прекалено бавни са.Вероятно използват гравитационни вълни, които се разпространяват мигновенно във всяка точка на Вселената. Колкото и да се смеете на това, помислете как преди малко над 100 години не сме и подозирали за наличието на радиовълни. Защо да няма и други неоткрити неща, за които не знаем все още.
5
2
 
19
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
"следствие от катастрофично събитие" ??? Ко, ко ? катострофично, а ? Нещо като феерично ли?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърмят слънца и се образуват черни дупки това е.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Десподов.
2
10
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Човека още преди години пращаше радиосигнали в Космоса- сега слуша собственото си ехо- само че в пъти по различно)) Ние сме самив Вселената и спасение Няма! Като изядем Планетата -тогава ще свършим като един обикновен ***!