Замърсеният градски въздух е равен на една кутия цигари на ден

Белодробните заболявания се увеличават
17 авг 2019 18:38,
18
Замърсеният градски въздух е равен на една кутия цигари на ден
Снимка: Reuters

Американски учени установиха, че наличието на високи нива на замърсители в градския въздух се отразява на здравето ни като изпушването на един пакет цигари на ден, пише сайтът Сайънс алърт.

Още по темата

България с най-мръсен въздух в Европа

Изданието цитира проучване на екипа на епидемиолога Джоел Кауфман от университета във Вашингтон. Специалистите установили, че процентите на белодробни заболявания сред градското население непрекъснато растат и то при непушачите. При по-подробни изследвания сред 7 071 участници между 2000 и 2008 година се установило, че замърсяването на въздуха е главната причина за хроничните белодробни заболявания от рода на белодробния емфизем, пише БТА.

Изследваните живеели в шест американски мегаполиса - Ню Йорк, Лос Анджелис, Балтимор, Чикаго, Уинстън-Салем и Сейнт Пол.

Когато в градския въздух попаднат само 3 частици на милиард озон по-високо съдържание в сравнение с други региони в продължение на 10 години, се получава плашещ ефект за напредъка на емфизема. Това било равносилно да пушиш по един пакет цигари на ден в продължение на 29 години.

Концентрацията на наземния озон се повишава, когато изпусканите от МПС газове реагират на ултравиолетовата светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 4 години
До IBM FAKE NEWS Спри се бе ***.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като работя в ацетон по 12 часа за какво говорим !!!
16
2
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ако до 7 год. не забраним дренирането за петрол и газ. Ако до 7 год. не забраним колите с двигател с вътрешно горене. Ако не забраним цигарите.ПЛАНЕТАТА БЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ. ТОВА, ЧЕ ЖИВЕЕШ НА БАЛКАНА НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ НЕ СИ ЧАСТ ОТ ПЛАНЕТАТА ИЛИ , ЧЕ ВЪЗДУХА ЩЕ Е ОК НА БАЛКАНА, А В СОФЕТО - НЕ!.ТАКАВА ГЛУПОСТ САМО УНИКАЛЕН Т00ЪПАК МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ.ПОВТАРЯМ!!! ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА Е ЗАСТРАШЕНА. ДИШАШ ЛИ СИ ЗАСТРАШЕН.
15
2
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ПОЗНАЙ, при настъпване на еко катастрофа климатика или балканския въздух ще Ви спасят? УЧЕНИТЕ ПРАВЯТ ИЗМЕРВАНИЯ НА АЛЯСКА. ТАМ НЯМА НИТО КОЛИ, НИТО ТЕЖКА ПРОМИШЛЕНОСТ. И пак отчитат понижение в нивата на кислород и затопляне на планетата.ПАК ВИ КАЗВАМ. ТОВА, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В БАЛКАНА И Е00БЕТЕ КОЗИТЕ НЯМА ДА ВИ СПАСИ. КИСЛОРОДА ИМА СВОЙСТВА, КОЙТО СЕЛЯЦИТЕ МАЙ НЕ ПОЗНАВАТ.МУТРИТЕ И СЕЛЯНИЯТА СЕ УВЕЛИЧАВА. ТОЕСТ, МАЛКО НИ ОСТАВА. ТОЧНО 7 ГОД. АКО ДО ТОГАВА НЕ УНИЩОЖИМ ПЕТРОЛНИТЕ КОМПАНИИ И НЕ
14
2
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Егоистично и просташко мислене не само на *** доведе Планетата до пълна разруха и еко проблем.Няма значение, дали живеете в планинска местност или сте от София. Нивата на кислорода падат навсякъде.Цикъла е следния. Замърсяване в даде регион провокира озона дупка и така навлизат слънчеви лъчи. Те от своя страна затоплят силно ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА и това води до ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА. Тоест, като настъпи момента СОФИЯНЦИ ДА ПРИПАДАТ ПО УЛИЦИТЕ, точно след 5 минути ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПРИПАДАТ И СЕЛЯНИТ
13
2
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
КОЙ ВИ ДАДЕ ДИПЛОМ ЗА СРЕДНО?ЗАМЪРСЯВАНЕТО В ЕДИН РАЙОН ПО ОТНОШЕНИЕ НА КИСЛОРОДА Е ПОГРЕШНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ. Щом става дума за нива на кислород, говорим за цялата планета. Просто учените измерват пиковете в отделните региони, които са временни и непостоянни, но именно те оказват влияние в глобален мащаб.ТАКА,ЧЕ БАЙ СЕЛО И В ПЛАНИНАТА ДА ЖИВЕЕШ, ТАМ СЪЩО ТЕМПЕРАТУРАТА СЕ ПОКАЧВА, ТОЕСТ НИВАТА НА КИСЛОРОД ПАДАТ НЕ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ В СОФИЯ.ТОВА,ЧЕ ЖИВЕЕШ НА ПЛАНИНА
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В гов няната клоака софия искате да кажете че е най-мръсен въздуха. В нормалите части на България - не.
11
0
 
2
 
! Отговори
Акциз+ддс преди 4 години
Айде сега непушачите да приготвят по 3-4 лв. на ден.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата провинция е в София.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вероятността даже пушач да заболее от него е по-малка от тази човек да умре в автомобилна катастрофа в рамките на живота си... Бая хира умирали извън рамките на живота си, твърди изследване на Киевския Университет в Русе ...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все мине тая... Аз живея, деца, в Балкана! Където въздуха е най-хубав, виното е най-руйно, хирата играене народни танци и се веселиме с истинска хубава българска ракиянотмздрач до зори!
7
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 4 години
Да забранят дишането в обществени места, и пет лева акци
6
7
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
Белодробните заболявания не се увеличават. Ракът на белия дроб е изключително рядко състояние и вероятността даже пушач да заболее от него е по-малка от тази човек да умре в автомобилна катастрофа в рамките на живота си... Замърсяванията на въздуха са органични т.е въглерод или неорганични пясък. Те не са токсични и причиняват никакви проблеми в такива нищожни количества... Властта се опитва да въвежда нови данъци за колите и лъжливи статии като тази са прикритие за такива намерения...
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво стана бе, ДемократЕ, нали уж Кремиковци ви тровеше.Източихте го, затворихте го, а то замърсяването скочи 20 пъти.Що така не знам.
4
1
 
9
 
! Отговори
ЕВО преди 4 години
В родна България отдавна пушим сериозно,колкото до София там има всякакви цигари,така,че могат отдавна да прехвърлят кутията.Наздраве!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги е срам, тровят се безплатно, а ние на село трябва да плащаме по 5 лева кутията! Софеанци пак са напред!
2
1
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Точно и эа това пуша, по кутия на ден. И то от доста години, беэ учените да ми казват нали
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи е редно правилтелството да сложи акциз и на въздуха! Щом може да се пуши...