Краят на затлъстяването? Чип в мозъка ни спира да мислим за храна

Експериментът вече работи при мишки
18 авг 2019 07:15,
36
Краят на затлъстяването? Чип в мозъка ни спира да мислим за храна
Снимка: Reuters

Шестима болезнено затлъстели се съгласиха да участват в клинично проучване с мозъчен чип, който ги спира да мислят за храна, пише Монитор.

Чипът, известен като отзивчива система за невростимулация (RNS), първоначално е разработен от компанията за медицински технологии „NeuroPace“ за лечение на хора с епилепсия. Веднъж имплантиран в мозъка, той записва мозъчната активност непрекъснато и причинява лек електрически удар, когато открие специфичен модел на дейност, сигнализиращ за началото на припадък. Този удар е предназначен да спре пристъпа, преди да започне.

Неотдавнашно проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, показва, че същата техника може да се използва за потискане на поведението на мишки при хранене. Сега учени от университета в Станфорд искат да разберат дали може да работи и върху хора, които страдат от това, което е известно като „хранене извън контрол“.

Клиничното проучване, което ще се проведе в продължение на пет години, ще бъде проведено с шестима участници, които ще бъдат имплантирани с RNS чипа в мозъка си в продължение на поне 18 месеца. Чипът ще следи мозъчната активност в продължение на шест месеца, преди да бъде стартирана стимулацията, в опит да се идентифицира модела на активност, който сигнализира за повишен апетит. Целта е първо да се определи дали процедурата е осъществима и безопасна и след това, ефективна.

Учените подчертават, че процедурата не е предназначена за хора, които се опитват да отслабнат само малко. За да отговарят на изискванията на изследването, хората трябва да имат индекс на телесна маса (ИТМ) над 45 и да не са отслабвали чрез стомашна байпасна хирургия или когнитивно-поведенческа терапия.

“Това са пациенти, които по същество умират от затлъстяването си”, казва д-р Кейси Халпърн от Станфорд пред медийния център за здраве „Elemental“.

Други клинични проучвания са използвали подобен подход, наречен дълбока мозъчна стимулация (DBS), за да се опитат да лекуват затлъстяването. Въпреки това, DBS, който най-често се използва за лечение на болестта на Паркинсон, осигурява продължителен електрически ток, докато RNS излъчва ток само когато открие целевия модел на активност.

Халпърн се съсредоточава върху област, наречена nucleus accumbens – център за удоволствие в мозъка, който е виновник за чувствата за задоволяване и зависимост.

Предизвикателството според учените ще бъде отделянето на реакцията на мозъка към мазни храни от реакцията му към здравословните храни и от другите чувства на задоволяване.

Има също така притеснение, че стимулирането може да предизвика чувства на депресия или анхедония – загуба на интерес към нещата и обща неспособност да се изпитва удоволствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали ще могат да го модифицират да пържи мозъците на разни политици като си помислят да краднат ?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То така хранителната индустрия ша фалира уа и ще повлече и фармацевтичната от части.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Тялото кма далеееееч по-малко нужда от това, което разни хора усвоят. Па и ако си с 40 кила над нормата, можеш да оцелееш с по-малко храна доста врем ;)
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то си има регулация в мозъка за всичко, пристрастените към храната са я съсипали явно, а индустрията е помогнала много за това. Сега същата индустрия ги кара да си плащат отново и да се увреждат отново, за да върне естественото им състояние.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е ли опасноможеш да не мислишза храна, но тялото да има нужда от храна . То и друсаните с амфети могат да не ядата с дни, ама това не значи, че тялото няма нужд от храна.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си безмозъчен да си сложиш чип в мозъка, мечтата на глобалистите.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам чип!Да мога да мисля само за БСП и Нинова!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да измислят чип срещу кражбите и алчността за пари и имоти на политическата каста. Една кастрация на алчността чрез химически вещества или чипове.Всеки политик трябва задължително да бъде кастриран срещу алчност по химически или физически метод.Трябва да се открие кои вещества правят политикът алчен крадец и да се открият антагонисти.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дебелите българки са отвратителни
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро и чип в оная работа, за да могат службите да следят колко често го правите с жената върху смарт леглото с интернет връзка.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17В огромната част от същестуването си, видът ни в разчитал на много ограничени ресурси. Допреди 100 години е било огромна рядкост, човек да има достъп до храна редовно. В Италия, според романът Кръстникът, хирата с коремче са се считали за важни особи, преди има няма 80 години. На някой им е заложено, да са ядът постоянно, защото не се е знаело, кога ше е следващия път, когато ще имат шанса, да го направят.
18
1
 
5
 
! Отговори
Дебел преди 4 години
Проблемът ми не е в мисленето, проблемът е че ям без да мисля...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не ме притеснява толкова, колито другото, че ако някой измисли полезна технология и тя не стане публична, кажи речи сме зверски прецакани. Вижте, на какво ни правят някакви много загубени политици, а я си представете, че с един имплант, утре същия става по-умен от Айнщайн и има мигновен достъп до цялото човешко знание и може да мисли стотина пъти по-бързо ....Страшно си е!
16
1
 
6
 
! Отговори
х преди 4 години
Не е важно колко ядеш, а какво ядеш. Сигналът за ситост отива към мозъка ако ядеш както природата е отредила и няма нужда от чипове и други хай тек измишльотини.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Аз съм гледал филм в машините завладяха човечеството и ги сложиха в някакви машини и те сънуваха някакъв виртуален свят и к аше един дето фююююю мюююю летеше и носеха всички черно ....И какво, както си гледал един филм?
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям. Това е добра идея.
13
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЛЕДАЛ СЪМ ФИЛМ СЪС ХОРА НА КОИТО ПОСТАВЯХА ЧИП В МОЗЪКА ЗА КОНТРОЛ НА ПОВЕДЕНИЕТО И ЧИПА ГИ ПРЕВЪРНА БУКВАЛНО В ЧУДОВИЩА ВМЕСТО ДА ПОМОГНЕ!ТАЗИ ИДЕЯ НЯМА ДА СВЪРШИ ДОБРЕ ЩОТО ВСЯКО ПОДТИСНИЧЕСТВО Е КАТО ДА ЗАТВОРИШ ЗВЯР В КЛЕТКА !!! КАТО СЕ ОСВОБОДИ ЗВЯРА СТАВА СТРАШНО!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,така се постига мигновено,"ефектът на Настрадин ходжа" с магарето му!А с него се постига и ефектът на Малтус!А и мат'рялът вече е полуготов,след експериментът на Тиквун и НАЙ-ДЕЙНОТО СЪУЧАСТИЕ НА САМИЯ МАТ'РЯЛ!
11
2
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
А чипа ще има ли и GPS? Поне с отслабването да можем да откриваме и къде наблизо има KFC и Макдоналдс :)))
10
2
 
10
 
! Отговори
А така! преди 4 години
Чип в мозъка, пръстен на стомаха, и пак ще успяват да се нашишкат, което сам не си го направиш, и два чипа в мозъка не могат да ти дадат.