Учени успяха да подмладят мозък, засега само на плъхове

Това ли е ключът към лечението на множествената склероза?
19 авг 2019 13:10,
14
Учени успяха да подмладят мозък, засега само на плъхове
Снимка: Pixabay

В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт за изследвания със стволови клетки обърнаха в обратна посока стареенето на главния мозък, съобщи сайтът MedicalXpress.

Още по темата

Учени предизвикаха халюцинации при мишки

Учените изследвали централната нервна система у млади и стари гризачи, за да определят влиянието на увеличената нееластичност на мозъка върху функциите на клетки предшественички на олигодендроцитите - мозъчни клетки, които изолират аксоните (дългите израстъци на невроните), създавайки миелинова обвивка и увеличавайки скоростта на преминаване на импулсите. Известно е, че миелиновата обвивка се уврежда при множествена склероза, пише БТА.

Биолозите трансплантирали клетки предшественички на олигодендроцитите от стари плъхове в мозъците на млади гризачи.

Оказало се, че клетките се върнали към младия фенотип. Учените освен това създали материали, имитиращи младия и стария по-нееластичен мозък. В клетки предшественички на олигодендроцитите бил отделен протеинът Piezo 1, който сигнализира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали дори нееластичната материя за еластична и възстановявали предишната си способност за регенериране.

Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови методи за лечение на пациенти, засегнати от множествена склероза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
До Тиберий преди 4 години
И какво ни занимаваш в тая тема с тея рускижнедоразумения.тук пише как хората на запад правят открития,а не ни интерсува някаква си руска тема и въобще Русия.И без това руснаците с нищо не допринасят за науката.Да си ядат там радиацията в степния резерват и да не ни занимават.
12
1
 
4
 
! Отговори
До Тиберий преди 4 години
Ама какво ни пука колко е стара русия или болшой театър ? Факт е ,че САЩ за кратката си история станаха най-успешната ,развита,богата и най-допринасящата за развитието на света държава ! А Русия ?! Еми Русия с огромната си история не прилича на нищо.Едно недоразвито бунище,бедно,мизерстващо и живеещо още в 80те години,което не допринася с нищо за по-добър свят,освен ,че са направили една менделеева таблица и носят радиация навсякъде !
11
1
 
4
 
! Отговори
До Тиберий преди 4 години
Точно тук показваш,че си доста огрaничeн.Въпреки.,че САЩ отделят 700 млрд,реално отделят два пъти по-малък процент от икономиката си спрямо това което Русия отделя от тяхната икономика за военни разходи ! Руснаците отделят по-голям процент от икономиката си за отбрана от колкото САЩ,просто руснаците са бедни и мизерни и ти се струва,че не отделят почти нищо !
10
5
 
5
 
! Отговори
Тиберий преди 4 години
До Така еТоест именно Русия върна българите към европейската цивилизация. А ако говорим за днешния ден също не си прав. Кой отделя повече средства за Атомни ракети, армия и т.н. това не е Русия,а САЩ със 700 млрд. долара, над 10 пъти повече от РФ! Виж какво направиха с Ирак, Либия и Югославия, това ли ти е "прогреса"?! Това е потвържение на агресивната й милитаристична политика А руската наука е толкова напред,че дори с мн по-малко средства изпреварва САЩ в някои военни технологии и не само.
9
5
 
6
 
! Отговори
Тиберий преди 4 години
До Така еСлез на земята. Само Большой театър е по-стар от САЩ. Когато в Русия са имали наука и изкуство,янките са тепали индианци и роби. За коя цивилизация иде реч? Тяхната капиталистическа и джендърска империя деградира с всеки ден.Иначе Америка изсмуква най-добрите учени от света, вкл. руснаци, като отслабва националните държави, чрез войни,корпорации и финан. натиск. Туй няма да е вечно. Китай и РФ надигат глава. Впрочем,ако не беше Русия сега БГ нямаше да е в Европа,а глуха анадолска п-ция
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много тайни, но съвременните хора си мислят, че като имат жисием и карат скиджетове на морето, са стигнали върха на развитието ...
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На такава процедура не подлежат хората, дали гласа си за нещастника румен радев!защото такива индивиди акъл нямат, нормален човек не би подкрепил ра.понджи плиткорумен радев!
6
5
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
На Запад работят за благото на човечеството , а *** прави ракети с ядрено гориво.Американците казват че преди 40 г. са правели такива опити и са се отказали ,заради огромното замърсяване при полет.Замърсяването обаче е най малката грижа на руснаците. Важното е да унищожат Америка. И не мислят че после няма кой да бута цивилизацията на пред.
5
2
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До аз-ът 3 Имаш шанс само ако си милиардер. Но в България милиардери няма.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам повечето 18-19 годишни си мисля, че ще пропусна ...
3
2
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Има шанс и за мен
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на македонците и турците!!!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро и на калинка и на банкянска тиква.