Голям астероид ще ни удари и нямаме защита... Дали?

Илон Мъск и НАСА влязоха в спор
21 авг 2019 16:54, Нели Христова
65
Голям астероид ще ни удари и нямаме защита... Дали?
Снимка: Pixabay

"Страхотно, не бих се тревожил точно за този, но голям камък ще ни удари и за сега нямаме никаква защита", това написа Илон Мъск в Twiiter преди няколко дни, но НАСА далеч не е съгласна.

Поредният изблик на създателя на Space X и Tesla дойде в отговор на статия, която съобщава, че НАСА започва да се приготвя за пристигането на астероидът "Апофис", който трябва да се доближи до планетата ни на 13-ти април 2029 година.

Апофис е името на египетския Бог на смъртта, което може да ви наведе на мисълта, точно колко е опасен летящият към Земята камък.

Мъск е прав за едно - няма нужда да се притесняваме точно от този астероид. Той ще ни подмине на няколко хиляди километра, но за пръв път толкова голям обект ще прелети толкова близо до Земята. НАСА ще се възползват от ситуацията, за да събере достатъчно информация, която да й помогне с планетарната защита.

Но втората част от туита на филантропа накара учените да цъкат с език. Мъск не обяснява какво точно има предвид под "голям камък", така че е трудно да се направи предположение, но на сайта си НАСА ясно отбелязаха, че в следващите 100 години нито един от познатите ни астероиди не заплашва Земята.

Разбира се, организацията изпита нужда да обясни на всички граждани, а и на Мъск, как стоят нещата.

"Въпреки че астероид, по-голям от 140 метра, няма да удари Земята в следващите 100 години, НАСА и нейните партньори изучават и работят по няколко метода за унищожаване на астероиди, които могат да застрашат живота ни."

Това, което НАСА твърди е, че дори и астероид да се насочи към Земята, ние имаме достатъчно технология да се справим с него. Организацията също така има цял отдел, който да се грижи за откриването на нови астероиди и да следи орбитата им, за да се знае къде са те в близките сто години. А ударът е почти невъможен - "големи камъни" падат на Земята веднъж на век - два.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелей...отидоха магистралите на баце.....
58
1
 
0
 
! Отговори
Предсказател преди 4 години
Възможна е! Има една игра оцеляване на Марс там астероидите се унищожават с MDS лазери
57
3
 
19
 
! Отговори
pipo преди 4 години
Тоя дето падна в Русия май никой не го видя! Колко ли още няма да видят, а?
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен болен мозак оди се прегледай у Карлуково
55
0
 
4
 
! Отговори
Алито преди 4 години
Малумници. Com
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да удари Земята. Замърсяването е много голямо. Това е начина всички, искат не искат, да спрат да замърсяват и да намлее значително пасива. Освен това стандарта на живот около света ще се изравни, което е още един плюс за удара от метеорит. НАСА трябва да се закрива и да не сме подготвени, това ще е в полза на планетата.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камъните падат, падат от небето.
52
5
 
24
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Аспарух, той Тиквата вече ни *** майййката отвсякъде. Накъде по-голямо унищожаване?Затри ни и мечти и живот и всичко!
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да не всяваме паника. Апофис е малко над 300 метра и се движи с около 7 км в секунда (вижте видеото на НАСА). На въпросната дата се очаква да мине на не по-малко от 37 хиляди километра, за сравнение - диаметърът на Земята е към 12 хиляди и половина. Т.е. ще мине на тройно разстояние от размера на планетата ни. А, и освен това е грубо изчислено, че ако Апофис падне на суша, ако сте на 250 км сте в безопасност. Ако падне в океана, да му мислят тези по крайбрежията.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 53 Спокойно, бе! За къде си се разбързал...след 20-30 години живот и здраве и късмет ще сме при създателя ни всичките!
49
4
 
10
 
! Отговори
ха дано преди 4 години
ха дано ни удари - време ни е - самозабравихме се, унищожаваме природата, станахме прекалено много - ВРЕМЕ НИ Е ДА СЕ СРЕЩНЕМ СЪС СЪЗДАТЕЛЯ
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако скала от 300- 400 метра летяща с 50- 60 километра в секунда лепне земята...ние сме до там! Един долу пише, че щяла да изгори скалата и да бъде на дребни камъчета вече при нас. Само че учените не казват колко е голяма скалата в действителност, а казват каква скална маса в действителност може да ни удари. Астероидът е много по -голям от тия 370 метра и при навлизане в атмосферата и при удара ще са 370 метра чиста оцеляла скала.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кога този шмекер Мъск е филантроп ? Не съм чул да е правил дарение за каквото и да е. Добре че беше Обама да го спаси, иначе беше пред фалит.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 40 10 километров астероид унищожава 90 % от животните на планетата Земя и я потапя в ледников период за година и половина и то шбвайки се във водите на Мексиканския залив преди 65 милиона години. Хайде си представи ако 30 пъти по-късият астероид като тоя в статията се шибне на сушата в Европа какви ще са пораженията. За справка Европа е 50 пъти по-малка от площта на планетата ни.
45
0
 
27
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Кой първи ще ни унищожи? Бойко или Астероида?
44
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
големио камик "Апофис" КЕ удари Землята,бъдете сигурни!Но нема да е през 2029-та.В тая година само ке измени треакторията си така,че следващия път да уцели.Но да са не плашите!..Това ке биде "отрезвителнио шамар" за человеците...Чакайте го с нетърпение!
43
2
 
3
 
! Отговори
До SS преди 4 години
Какви богове ,какви фантазии.Влез в реалния свят ,религиозен дивак.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да има опасен камък мислите ли че някой ще ви каже. Та нали ще настане анархия. Ако знаете примерно че след седмица ще бъдете унищожени от космическо паве какво ще направите. Първо ще оберете банка след това ще си купите ферари ще убиете тези които мразите. Най вече тези които 30 години се гъбаркат с вас и ви пратиха в мизерията. Ще убиете работодателя си който се подиграва с труда ви. А самият той се вози в джип живее в мезонет и ви вика работи бе гове.до че яхта трябва да сменявам.
41
0
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дано Брус Уилис живее още 100години че лошо
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте малко!Елън Мъск сигурно се опасява колата му дето я изстреля наскоро в Космоса да не падне обратно на Земята?