Мръсният въздух кара хората да полудяват

Заради него умират 7 милиона души годишно
21 авг 2019 18:36,
18
Мръсният въздух кара хората да полудяват
Снимка: Pixabay

Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и съкращава живота, но може да бъде свързано и с по-голям риск от психични заболявания, обявиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в САЩ и Дания, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Замърсеният градски въздух е равен на една кутия цигари на ден

Хората, изложени на въздух с лошо качество в двете държави, по-често получават диагнози като биполярно разстройство и депресия, твърдят учените от университета на Чикаго, макар и някои да възразиха, че трудът има недостатъци и за категорични изводи са необходими допълнителни изследвания, пише БТА.

"Има доста известни задействащи фактори (за психичните заболявания), но замърсяването е нов - каза ръководителят на изследването Андрей Рзетски. - Изследване с кучета и гризачи показа, че замърсяването на въздуха може да достигне до мозъка и да предизвика възпаление, което води до симптоми, приличащи на депресия. Много е възможно същото да се случва и при хората".

Учените са сравнили здравните данни и показателите за замърсяване в района за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е свързано с два пъти повече случая на шизофрения сред датските пациенти, както и повече личностни разстройства и депресия. Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи нива на биполярно разсройство и депресия, но не и с други състояния като шизофрения, епилепсия и Паркинсон.

По данни на Световната здравна организация заради мръсен въздух умират 7 милиона души годишно - по 13 на минута, повече отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно. Той може да съкрати очакваната продължителност на живота на родените сега деца с 20 месеца. Как се отразява на психичното здраве, обаче не е изследвано достатъчно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тези, на които им се налага да работят в среда с мръсен въздух ? Тях в коя графа ги слагате, или тях кучета ги яли ??????
14
1
 
0
 
! Отговори
Нено екоминистъра преди 4 години
Еми да, нема само на мене да ми е зле! Като изсечем дърветата в Пирин ще ви е още по-кофти!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леко кривнаха от правия път с това изследване. Стресът в големите градове, начинът на живот и основно пренаселеността отключват описаните психични разстройства и заболявания. Мръсният въздух определено не помага за доброто здравословно състояние на хората, но влиянето му върху психиката едва ли е силно.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автора на статията спокойно може да кандидатства за тапир на годината.
11
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
А в Гренландия как е въздуха.Случайно ли избрахте САЩ и Дания.:)
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е работа на жокера
9
1
 
7
 
! Отговори
бла бла бла преди 4 години
Познавам много хора пушещи и работещи в силно замърсен въздух ,но не съм забелязъл някой от тях да е полудял...а знам доста полудяли чудещи се как с заплата 400- 500? да си осигурят прехрана,сметки,данъци,наеми и заеми!!
8
3
 
6
 
! Отговори
ми може преди 4 години
Ама до сега луд пушач не съм виждал!
7
2
 
5
 
! Отговори
Може, може преди 4 години
То затова тука всичките сме изперкали, начело с управляващите.
6
3
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А ОТ ГЛАД И ЛОШИЯ ЖИВОТ НЕ ПОЛУДЯВАМЕ ЛИ
5
4
 
17
 
! Отговори
бг преди 4 години
Никога не вярвайте на Ройтерс. Това е дезинформация. Причините са по-скоро от храна,лекарства,ваксини.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 ви..Избрахме го 1 мандат само! После Той САМ започна да се " избира"!!!! Но Бойкофилизма вече е вреден за България! За това масата от хората.Ще си поправят грешката! Непредсказуеми ще бъдат този път за ГЕРБ!!!-:)
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си построим Белене и затворим тецовете си!
2
1
 
5
 
! Отговори
град козлодуй преди 4 години
ТО ДА БЕШЕ САМО ВЬЗДУХА
1
3
 
16
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Вярно само лyди могат да си избират Баце вече 10 години.